Levinyt!
 

Hissipyöräily vie ylös ja rinnereitit tuovat alas

05.08.2020

Hissillä huipulle

Levi Ski Resort on talvella tunnettu laskettelurinteistään, mutta kesällä sukset ja lauta vaihtuvat täällä nykyisin tosi usein kaksipyöräisiin kulkupeleihin. Rinnealueilla panostetaan vaatimustasoltaan erilaisiin alamäki- ja enduroreitteihin, toiset reiteistä ovat sen verran helppoja, että niille uskaltautuu kokemattomampikin rinnepolkija ja normilla maastopyörälläkin pärjää.

bike_tuomas

– Tervetuloa meän parkkiin, huikkaa Tuomas.

– Olemme keskittyneet rinneyhtiön omille maille perustettaville reiteille eli kalteville maastonmuodoille. Tarkoitus on ottaa huomioon kaikki pyöräilijät eli meillä on tarjottavana myös sellaisia helppoja reittejä, joille voi uskaltautua vaikka maastopyörällä ilman aikaisempaa kokemusta. Näin pääsevät myös vanhemmat sekä nuoret ihmiset mukaan nauttimaan hienoista maisemista ja pyöräilystä vähän uudesta kulmasta, yhteinen nimittäjä on hissipyöräily eli pyörä pakataan gondoliin ja polkemaan lähdetään huipun tuntumasta, sanoo Tuomas Uusi-Illikainen Levin Bike Parkista.

Levin Bike Park sijaitsee Gondoli2000-hissin lähellä Activity Parkissa. Se on se varsinainen Levin hissipyöräilyn keskittymä ja sieltä voi vuokrata alamäki- ja enduropyörät sekä kaikki niiden suojavarusteet. Eturinteeltä Zero Pointin vuokraamossa on puolestaan laaja pyöräskaala tarjolla eli vuokrattavissa ovat tavalliset pyörät ja maastopolkupyörät, lisäksi siellä on enduro- ja sähköpyöriä sekä fatbikeja ja varusteet. Eturinteen Express-gondoli on myös pyöräilijöiden käytössä.

bike_renatl

Kulunut heinäkuu on Levillä ollut todella vilkasta pyöräilyaikaa ja yleensä aamuisin lähteekin koko yhtiön pyöräkapasiteetti liikkeelle keskuksen avauduttua.

Mainettaan hauskempi ja helpompi alamäkipyöräily

Tuomas Uusi-Illikainen korjaa yleistä käsitystä alamäki- eli DH-pyöräilystä (DH eli down hill).

– Se ei ole missään nimessä sitä, että ajetaan miljoonaa alas kivikossa, vaan alamäkireitit ovat pääsääntöisesti rakennettuja ja kunnostettuja tasattuja reittejä, joilla on alamäkiajoon tarkoitetulla pyörällä turvallista ajaa. Reitit on luokiteltu vaikeustason mukaan samanlaisilla värikoodeilla kuin laskettelurinteetkin, joten helposta vihreästä tai sinisestä on turvallista aloittaa. Myös enduropyörällä on hyvä ajella tunturissa, ja niillä pääsee vielä kevyemmin etenemään tasamaan osuuksilla.

Bike_hissiin

Levillä on mahdollista myös osallistua Bike Parkin ohjaajan johdolla tehtävään alamäkipyöräilyretkeen, jossa on samaan pakettiin yhdistetty tekniikkaopetus, varusteet, pyörä ja hissiliput. Sillä reissulla valkenee monelle ensikertalaiselle, mistä oikein onkaan kyse.

Pyöräkärpänen puree jo pienestä pitäen ja Tuomas kertookin, että nuorimmat endurokuskit ovat olleet 6-vuotiaita ja pärjäävät erittäin hyvin vauhdikkaassa lajissa. Perheen vanhemmat yleensä päättävät, minkä ikäisen lapsen voi fillarin satulaan päästää. Alamäki- ja enduropyöräily sopii hyvin koko perheelle ja hurjapäisen nuorimmaisen matkassa kyllä vanhemmatkin tohtivat pysyä matkassa.

Uusia reittejä rinteisiin

Bike Parkin henkilökunta pyöräilee ja harrastaa DH- ja enduropyöräilyä tietysti itsekin ja silmä on kehittynyt hoksaamaan vuosien mittaan uusia mielenkiintoisia tunturin reittivaihtoehtoja. Tuomaksen oma suosikki eli punainen Santa´s Cabin on tämän kesän vielä ollut suljettuna, sillä se kulkee pari kesää rakenteilla olleen Levi West -tuolihissin ja rinteen kautta, ensi kesänä sille taas pääsee. Myös Etelärinteellä kulkeva enduroreitti on hänelle mieleinen.

bike_trail

– Toukokuusa, kun hissit suljetaan, alkaa meidän työ ja maaston kuivuttua reitit käydään läpi sekä merkataan ja viedään opasteet paikoilleen. Sama sitten syksyllä toisin päin ennen hiihtokauden alkua. Tänä kesänä on pari kaivinkonetta tehnyt rinteissä maastotöitä ja tälle kesälle on tehty muun muassa uutta helppoa Village Trailia sekä sen jatketta eturinteeseen, siellä on vielä tehtävä sopivan loivan reitin linjausta ja ainakin soran levitystä.

Levillä on rinnealueilla reittivaihtoehtoja hyvin jo tarjolla ja lisää on tulossa.

– Mutta meidän tasamaan reiteillä on vielä tekemistä. Tälle vuodelle on paranneltu Draivin ja Utsun väliä, mutta maastopyöräverkostoa pitäisi saada tänne lisää. Yksi hidaste maastopyöräreittien tekemiselle ovat Levin alueen lukuisat yksityismaat, sillä jos yksikin vastustaa reittitoimitusta, saattaa työ päättyä siihen tai ainakin pitkittyy.

Levi Bike Park ja Gondoli2000-hissi ovat suljettuina poikkeuksellisesti 20.–27.8. huoltotöiden vuoksi. Silloin huolletaan hissiä ja reittejä, lisäksi luvassa on uudistuksia vuokraamoon. Huoltotöiden jälkeen Levi Bike Park avaa ovensa jälleen entistä ehompana.

Jaspis Toivonen

Bike Park Levillä,  tarjonta ja hinnat:

www.levi.ski/kesä

 

 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023