Levinyt!
 

Reidarin ajatuksissa ja askelissa koivikon keskellä

08.07.2020

Kaikkien koivikoiden äiti

Tänä kesänä Särestöniemi-museolla kävellään taiteilijan askelmerkeissä pihapiirissä ja rantakoivikossa, tutkaillaan omaa oloa, maistellaan metsäkylpyä ja taiteillaankin hieman omia tunnelmia paperille.

Tarjolla on uusi työpajatuote nimeltään Reidarin Koivikkokävely kesäisen torstain iltapäiviksi ajalla 9.7.–13.8. Aikaa ohjelmaan kuluu noin 3,5 tuntia, mutta se kuluu kuin siivillä Särestön viihtyisässä miljöössä. Ohjelmalle on säävaraus eli kovassa rankkasateessa se ei toteudu, mutta pieni sade ei haittaa, ja osallistujien on hyvä varautua pieneen ulkoiluun kelin mukaan, voidaanpa siellä kipittää hetki paljasjaloinkin.

museo_koivikko

Paula Sieppi

Ohjelmaan ilmoittaudutaan ennakkoon, lisätietoja saa museon nettisivuilta, kuten muistakin kesän työpajaohjelmista.

Historian kautta metsään

Koivikkokävelylle johdattaa ensin pakettiin kuuluva museokierros, jossa pääsee sisälle taiteilijan elämän historiaan ja perheeseen sekä muistoihin, Reidarin kotikonnut tulevat tutuksi Vanhan Särestön, Ateljeen ja Gallerian kautta.

museo_ateljee

Kun taiteilijan henkiseen Lapin maailmaan on päästy sisälle ja herkistytty paikan tunnelmaan, ottaa oppaana toimiva ”luontoihminen” Paula Sieppi vieraat haltuun ja vie kävijät konkreettisesti metsään.

– Kuljemme Reidarin lempimaisemassa, Ounasjoen rantakoivikossa ja metsässä samoja polkuja pitkin kuin hänkin aikanaan. Kuljemme hiljaa ja kuunnellen. Aistimme avautuvat, rentoudumme ja opimme hengittämään puiden kanssa samaan tahtiin. Tunnelukkojakin näillä retkillä saattaa avautua eikä sitä tarvitse pelästyä.

Koivikkokävelyn oivallinen opas, Paula Sieppi, on perinyt luontoherkkyyden isoisältään, shamaani Pekka Siepiltä, joka jo haki tietoa Venejärven isolta aihkimännyltä. Taiteilija, kirjailija ja kuvittaja Paula Sieppi on kouluttautunut mm. puutarhuriksi, eräoppaaksi, keruutuoteneuvojaksi ja suorittanut luonnontuotealan ammattitutkinnon, joten hän tuntee kasvit ja niiden rohtovaikutukset. Paula soveltaa koivikkokävelyllä metsätieteilijä Mirja Nylanderin kehittämää metsäkellintää ja puuhengitystä. Lisäksi hän ammentaa tietoa japanilaisesta metsäkylvystä ja sen vaikutuksista.

Luontoretken päätteeksi palataan sisätiloihin ja vietetään tovi akvarellien ja pastelliliitujen maailmassa, kukin osallistuja saa pohtia omaa suhtautumistaan koivikkoon ja metsään ja luoda kuvan kokemastaan taiteen keinoin. Syntyneet työt saa kukin kotiin muistoksi, mutta niistä kerätään museolle lisäksi oma virtuaalinen näyttely.

Viimeinen hukka – hätä arktisen luonnon puolesta

Taiteilija Reidar Särestöniemi oli suuri luonnonystävä ja hänen huolensa ympäristön tilasta heräsi varsinkin Ounasjoen suojelun tullessa ajankohtaiseksi. Taiteilija ehti kuolla vuonna 1981, kun Ounasjoen suojelulaki saatiin voimaan 1983. Hän murehti, miltä maisema näyttäisi, jos seutu kokisi saman kohtalon kuin Lokan ja Porttipahtaan tekoaltailla. Ounasjoki oli Reidarille kuin veli, joen rannalla hän syntyi, eli ja loi voimallista taidettaan aina viimeiseen elinpäiväänsä saakka; hän tosin matkusti maailmalla ja tutki aina alkuperäistä herkkää luonto maailman eri kolkilla, mutta palasi aina kotiin Ounasjoen rannalle. Matkoillaan Japaniin Reidar löysi sielunyhteyden japanilaisiin, jotka luottavat metsän parantavaan voimaan ja jossa metsäkylvyt ovat lääkärin määräämiä hoitomuotoja.

museo_ilves

Ilves 1969, Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiö. "Mie olen täällä kahdeksan kilometrin päässä kylästä lapsuuteni viettänyt. Enempi mie täällä näin harakoita, sisiliskoja, lehmiä, lampaita ja sammakoita kuin toisia lapsia. Minusta tämä on aika luonnollista, että samaistan itseni ilvekseen tai riekkoon. Kun tietää varmasti, miten asiat ovat, niin voipi vähän kohennella. Kyseessä ei ol eenää se eläin – se olen mie."

Tänä vuonna Särestöniemi-museolla vietetään Reidar Särestöniemen syntymän 95-vuotisjuhlavuotta, jonka järjestelyt menivät uusiksi koronaviruksen takia. Juhlaseminaari siirrettiin vuodella eteenpäin eli se pidetään Suomen luonnonpäivänä 2021.

– Me teimme museolla koronan iskettyä varsinaisen digiloikan, johon on saatu avustusta myös Opetusministeriöltä. Yhteistyössä Revontuli-Opiston ja Kittilän kunnan kulttuuritoimen kanssa muun muassa ideoitiin luentoja museolta sekä virtuaalikierroksia. Myös oma verkkokauppa on aukeamassa. Digitaalisuus tulee olemaan yhä enemmän museoiden arkea, kertoo museonjohtaja Anne Koskamo.

– Avasimme 2. kesäkuuta ja kesä tuntuu nyt olevan vilkas, varsinkin juhannuksen jälkeen on väkeä ollut hyvin liikkeellä. Museokortti on vilkastuttanut kävijämääriä meillä ja samoin kesällä avoinna olevassa Palsa-museossa kuten muuallakin Suomen museoissa.

Museon päänäyttely kertoo Reidarin suhteesta ympäristöön ja luontoon ja ottaa kantaa luonnonsuojeluun. Esillä ovat muun muassa työt Koivujen hautausmaa, Ounasjoen aallot ja viimeiseksi signeeraamatta jäänyt työ Talvipäivän kajo huurrekoivikon takana (1981). Teoksissa mietitään esimerkiksi ilmastonmuutosta, mitä meillä olisi, jos ei olisi vuodenaikoja. Maalauksissa kuvataan koivujen ohella mieliaiheina jänkkää, joka oli Reidarin mielestä hienoin maalattava, kaikkina vuodenaikoina. Maaperä ja jänkkä olivat siksikin mieluisia, että sieltä nousivat Reidarille värit esiin. Hän teki myös kokeiluja yhdistämällä rohkeasti öljyvärien joukkoon esimerkiksi tervaa ja hiekkaa.

 

Jaspis Toivonen

Kesän työpajat:

10.7. Suomen kuvataiteen päivänä lähetetään Croquis-piirustusvinkkejä virtuaalisti Facebookissa, museolehtori Jaana Hokkanen.

8.8. Kasviopäivä Särestössä, oppaana Paula Sieppi. Ilmoittautuminen Revontuli-Opistoon 31.7. mennessä.

17.–18.7. Huovutusta Reidarin malliin, opettajana Anna-Riitta Kivistö.

Reidarin koivikkokävely viikko-ohjelmana torstaisin 9.7.–13.8. ilmoittautuminen ke klo 13.00 mennessä puh. +358 (0) 16 654 480, ei toteudu torstaina 23.7.

Särestöniemi-museo on avoinna ti–la 12–18.

www.sarestoniemimuseo.com

 

 

 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Hilla Group Oyj 2022
Nettitaivas