Levinyt!
 

Viettelevät villiyrtit kaikkien saatavilla

08.07.2020

Raaka-aineet lähiluonnosta

Kesäkuun viimeisenä viikonvaihteena Kittilässä hurahdettiin hortaan eli villiyrttien maailmaan, ja tällä kertaa niiden käyttöön ruuanvalmistuksessa. Kurssin villiyrttipuolesta eli niiden keräämisestä ja asian teoriaosuudesta vastasi Kati Lampinen, joka on koulutukseltaan luonnonvaratuottaja, keruutuoteneuvoja ja luonnontuotealan ammattitutkinnon suorittanut. Kurssin ruokapuolesta ja reseptiikasta vastasi keittiömestari ja luonnonvaratuottajakoulutuksen niin ikään käynyt Riitta Jarva.

yrtit_porukka

Villiyrteistä voi valmistaa monenlaista, mutta on hyvä tietää ja tuntea, mihin valmisteita voidaan järkevästi käyttää. Toisaalta jokaisella on oma makumaailma, joten kenttä on rajaton.

Kahden päivän kurssin tarkoituksena oli oppia tunnistamaan Lapissa kasvavia syötäviä villiyrttejä ja valmistamaan niistä ruokaa, juomia, erilaisia yrttisokereita, yrttisuolaa ja mm. fermentoitua yrttiteetä. Viikonvaihteen säätila suosi kurssia, sillä oli kuivaa ja villiyrtit parhaassa kasvussaan, eheitä ja nuoria.

Kittilän alueen yrtit ensin tutuiksi

Lauantaina kurssilla opittiin teoriaa yrttien keräämisestä, säilömisestä, keruuvälineistä, keruupaikoista ja -ajankohdasta, jokamiehen oikeuksista, hygieniasta ja yrttien säilyvyydestä.

– Opiskelimme yleisimmät Kittilässä kasvavat villiyrtit ja painotus oli niissä lajeissa, jotka ovat yleisiä, ja joita kasvaa niin runsaasti, että niistä saa paljon raaka-ainetta, sanoi Kati Lampinen.

Kurssipaikkana oli Levi-Instituutti, jonka takana, vanhan emäntäkoulun niityillä ja Ounasjokivarressa on yrttipoimijan paratiisi, sillä pieneltä alueelta löytyy laaja kirjo erilaisia kerättäväksi kelpaavia kasveja. Jokivarren viljavilla mailla on runsaasti syötävää, niinpä jokainen keräsi korin täyteen eri yrttejä, joita opeteltiin vielä käytännössä tunnistamaan.

yrtit_rauni_terhi_mervi

Rauni Visuri, Terhi Nikkinen ja Mervi Järvien saivat kerättyä runsaasti vihreää satoa.

– Löysimme alueelta nokkosia, vuohenputkea, voikukkaa, maitohorsmaa, vadelmaa, väinönputkia, mesiangervoa, siankärsämöä, piharatamoa, valkoapilaa, puna-apilaa, pihasauniota, niittysuolaheinää, mustaherukkaa, kuusen- ja männynkerkkiä, ja tietenkin koivua, katajaa, pihlajaa. Kaikki edellä mainitut kasvit ovat syötäviä villiyrttejä, luettelee Kati Lampinen.

Korinpohjalta lautaselle

Keittiössä esikäsiteltiin yrtit seuraavaa päivää varten. Kuusenkerkkäjuoma laitettiin muhimaan, voikukkaposset kylmään hyytymään, ja kylmänä tarjottava niittysuolaheinäkeitto viilenemään. Posse on muuten kermainen jälkiruoka, joka hyydytetään sitruunalla liivatteen sijaan.

yrtit siiri ja kati

Riitta Jarva ja Kati Lampinen veivät kurssilaiset villiyrttien maailmaan.

Riitta Jarvan laatimassa yrttimenussa oli siankärsämöfocaccia ja nokkospesto, jäähdytetty niittysuolakeitto sekä villiyrttisalaatti, höyrytettyä lohta villiyrttiversojen kera, jälkiruokana voikukkaposse ja juomana kuusenkerkkäjuoma.

Riitta Jarva kertoi reseptien olevan keittiömestari Sami Tallbergin käsialaa, ja ne soveltuivat hyvin tälle kurssille, sillä kaikkia tarvittavia kasveja löytyi.

Yrttiteetä fermentointoimalla

Menun lisäksi kurssilla opeteltiin myös fermentoimaan eli hiostamaan.

– Vadelmanlehdistä rikottiin solurakenne hiertämällä niitä käsien välissä niin kauan, että lehdet kostuvat. Tämän jälkeen lehdet laitetaan lasipurkkiin ilmavasti. Purkit ovat yön yli kuivurissa noin 40 asteessa. Lämpö ja kosteus muuttavat lehdet aromikkaiksi. Seuraava päivänä vadelmanlehdet levitetään kuivumaan ja kuivumisen jälkeen fermentoitu yrttitee on valmis, neuvoo Kati Lampinen.

Lisäksi kurssilaiset tekivät yrttisuolaa tuoreista yrteistä sekä yrttisokereita kuivaamalla villiyrttejä.

Juhla-aterian lisäksi sunnuntaina leivottiin kukkaissokerikakku päiväkahvipöytään.

Sunnuntaina oli myös yrttinäyttely ja kurssilaiset saivat tunnistaa Katin keräämiä villiyrttejä, hyvin oli opittu, sillä vain kaksi kasvia meni porukalta väärin.

– Kurssille osallistui yhteensä 11 henkeä. Meille tuli sanan varsinaisessa merkityksessä väkeä puskista, sillä viime hetkellä joukko kasvoi. Mutta se kertoo siitä, että tällaista oppia tarvitaan, kertoivat vetäjät.

Jaspis Toivonen

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Hilla Group Oyj 2022
Nettitaivas