Levinyt!
 

Taitelija Reijo Raekalliolla on aihetta juhlaan

17.06.2020

Perhejuhlien sumaa

Petsamosta Kittilään muuttivat siirtolaisiksi aikanaan Urho ja Aili Raekallio, joiden 11-lapsisen perheen toiseksi nuorimmainen Reijo Markku Raekallio parkaisi ensi kerran päivänvaloon juuri juhannuksen seutuun 22.6.1950. Tänä vuonna kuvataiteilija Reijo Raekallio juhlii 70 vuoden rajapyykkiä Pöntsössä omassa galleriassaan maanantaina 22. kesäkuuta.

ReijoRaekallio

– Pääsen nyt virallisesti koronakevään kunniaksi uuteen ihmisryhmään eli riskiryhmäläiseksi, veistelee Reijo Raekallio.

– Joka tapauksessa Galleriassa ovat silloin avoimet ovet ja pannu kuumana päivän kunniaksi kello 11.30–19, joten tervetuloa terveenä tervehtimään. Muuten galleria on meillä avoinna päivittäin 10–18. Olen saamassa myös parhaan mahdollisen syntymäpäivälahjan, sillä vaimoni Marian tytär Daniela saa samana päivän keisarileikkauksella pojan.

Raekallio kertoo, että juhannuksen aika on perheessä ollut syntymäpäivien ruuhkaa muutenkin, sillä Eveliina-tytär on syntynyt 25.6. ja vaimo Maria 26.6.

Koronarajoitukset eivät estä juhlia, sillä tilaa on turvaväleille runsaasti niin pihassa kuin sisälläkin galleriassa, ja nythän on muutenkin tilanne taas vähän helpottunut. Mutta hygieniasta ei tingitä, vaikka epidemia on rauhoittunut.

 

Takki tyhjänä, mutta katse uudessa

Kuvataiteilijan kevät on kulunut tiiviin työrupeaman merkeissä viruksesta huolimatta, tai oikeastaan vähän sen ansiostakin, sillä Raekallion käsistä on juuri singahtanut painoa kohti parinkymmenen akvarellin sarja, kuvia satukirjaan. Kirjailija Liisa Salon teos Kuttulan kesä julkaistaan syksyllä ja kustantajana on pienkustantamo Valmiixi.

Edellinen kirjankuvitustyö oli vuosi sitten, jolloin Reijo Raekallio syventyi Saamen tähtitaivaaseen kuvittaen korttipelin ja kirjan Lapin taivaan tarina. Teos oli Esko Valtaojan, Lisbeth Landefortin ja Andre Landefortin yhteistyön syntynyt, kirjan julkistusta juhlittiin 2019 syyskuussa.

– Nyt on vähän takki tyhjä, hetken, mutta pitää kohta alkaa miettiä seuraavaa omaa näyttelyä. Galleriatila Helsingistä on jo varattu eli galleria Hopeinen Sivellin Runeberginkadulla on näyttämönä ihan uusille töilleni tänä syksynä 15.10–4.11. En aio viedä sinne mitään retrospektiiviä kokoelmaa, vaan sinne tulee uutta, teema tässä vielä rakentuu, jahka saadaan juhlat pois alta.

– Erilaiset kuvitusrupeamat ovat kivoja tehdä, samoin esimerkiksi Levi.NYT! -lehteen tulevat piirrokset, sillä ne vievät hetkeksi erilaisiin aatoksiin ja irrottavat siitä tavanomaisesta taiteen tekemisestä, dead line ruoskii vielä omalta osaltaan ja ajankäyttö on erilaista. On virkistävää tehdä välillä jotain muutakin, kuin hioa omia maalauksiaan.

Reijo ja vaimonsa myös matkustelevat, ja varsinkin kotimaassa vieraillaan aina vain kuin voidaan muidenkin taiteilijoiden luona.

– En koe olevani mitenkään kilpailija toiselle taitelijalle, vaikka samalla alalla ollaankin, minusta on vain virkistävää nähdä toisten töitä. Mielelläni neuvon täällä kotikulmillakin matkailijoita myös muiden kittiläläisten taiteen tekijöiden luokse. Itselle taas vaikuttavaa taidetta tekevät muun muassa Petri Hytönen ja Jenni Hiltunen, molemmat akvarellisteja, mutta tyylit ja aiheet täynnä yllätyksiä ja ihan muuta kuin oma tuotanto.

Raekallio muuten huomauttaa, että moni tuottelias taiteilija on siinä parhaassa voimaiässään 50-vuotiaana. Mutta eipä kovin heikolta vaikuta kyllä pöntsöläisen taiteilijan siveltimen vedot vielä 70 vuoden kynnykselläkään.

Jaspis Toivonen

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Hilla Group Oyj 2022
Nettitaivas