Levinyt!
 

Särestöniemen 90-vuotisjuhlanäyttelyyn voi tutustua myös aivan Vasitella

05.03.2015

Reidarin juhlavuosi.
Professori Reidar Särestöniemen syntymästä tulee toukokuussa kuluneeksi 90 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Särestöniemi-museolla on avattu uusi päänäyttely, joka kantaa nimeä ”Olen karhu, olen kevään lempeä tuuli, olen Pan…
- Näyttely on tässä laajuudessaan esillä 5.2.–30.10. ja se jatkuu toki lokakuun jälkeenkin. Vain nyt näyttelyä varten lainatut yksityiskokoelmien työt palautetaan ja näyttely täydentyy loppuvuonna museon omista kokoelmista, sanoo museonjohtaja Anne Koskamo.

Särestönimei Anne Koskamo
Samalla juhlitaan myös Särestöniemi-museon 30-vuotista toimintaa. Museo avasi ovensa yleisölle kesällä vuonna 1985. Juhlavuoden merkeissä Särestössä on useita tapahtumia. Musiikilliseen taide-elämykseen on mahdollisuus tulevalla viikolla, sillä kittiläläinen kuoro Vasitella johdattaa juhlanäyttelyn tematiikkaan sanoin ja sävelin yhdessä Anne Koskamon kanssa tiistaina 10.3. klo 18. Leviltä on tilaisuuteen järjestetty ilmainen bussikuljetus.

Lapin arvostettu lähettiläs.
Reidar Särestöniemi (14.5.1925–27.5.1981) syntyi Alma ja Matti Kaukosen, sittemmin Särestöniemen, maanviljelijä- ja poronhoitajaperheeseen perheen seitsemästä lapsesta nuorimmaisena. Reidarin taiteellisuus huomattiin jo lapsena ja se vei hänet taideopintoihin Helsinkiin ja Leningradiin.
Hän ei kuitenkaan viihtynyt maailmalla, vaan eli kaikki muut paitsi opiskeluvuotensa kotitilallaan Särestöniemessä kokien luonnon hyvin vahvana ympärillään. Luonto oli hänen inspiraationsa, lohduttajansa ja elämänsä. Hän eli luontoa suojellen ja oli vahvasti mukana myös Ounasjoen suojelussa. Opiskeluaikanaan hän ystävystyi monen kulttuurielämän vaikuttajan kanssa ja ystävyys kantoi Lappiin saakka.
Professorin arvonimi myönnettiin Reidarille vuonna 1975. Silloin juhlassa läsnä olleet Lapin maaherra Asko Oinas ja Ruotsin Norrbottenin maaherra Ragnar Lassinantti kiittelivät taiteilijaa, joka oli pysynyt uskollisena omalle kotiseudulleen.

Reidarin piilotettua ahdistusta.
Taiteilijan työtä ei siihen aikaan arvostettu, onneksi oma perhe ja suku oli vahvana tukena, kun moitittiin, ettei Reidar mitään oikeaa työtä edes tehnyt.
Taiteilija kuvasi usein itsensä symbolisina eläinhahmoina omassa taiteessaan. Pahan katseelta suojeli esimerkiksi riekon siipeen maalattu kuutilosilmä-merkki. Hän oli milloin taivaan jaara, ilves tai hylje tai poro, joka välikäsillään soitteli huilua.

Särestöniemi Syleilevät karhut
Reidarin homoseksuaalisuudesta ei ole juurikaan julkisesti puhuttu, vaikka siitä tiedettiinkin. Reidarin nuoruudessa homous oli rikos ja vielä viimeisinä elinvuosina hänen seksuaalinen suuntautumisensa luokiteltiin Suomen laissa sairaudeksi. Ei mikään ihme, että ahdistus oli läsnä. Monilahjakkaana ihmisenä Reidar kuitenkin pystyi purkamaan tunteitaan myös sanallisesti. Näyttelyn ohella onkin Särestössä nähtävillä kirjeenvaihtoa pitkällisen rakastetun runoilija Yrjö Kaijärven kassa, lisäksi Reidar kirjoitti herkkiä runoja.
Värikylläiset ja puhuttelevat, voimakkaat juhlanäyttelyn työt ovat esillä museon Galleriassa. Teoksissa henkii Reidar voimakkaana, Lapin luonnosta värinsä ammentanut taiteilijan suuri sielu.
(Jaspis)

Museon juhlavuoden tapahtumia.
Rakkaudesta Särestöön, ihan Vasitella. Tiistai 10.3. klo 18, liput 20 e. Kittilän kulttuuritoimi järjestää tapahtumaan ilmaisen bussikuljetuksen, joka lähtee Leviltä kylpylähotelli Levitunturin edestä klo 17.00, pysähtyy Matkahuollolla klo 17.20 ja Kittilän Nesteellä klo 17.25. Ilmoittautumiset kuljetukseen tistaina klo 12 mennessä p. 040 136 1112/ Anne Koskamo.
19.3. klo 18 Timantti hangella –konsertti. Kiril Kozlovsky, piano, ja Jenni Lättilä, sopraano, liput 15 euroa.
14.5. juhlitaan taiteilijan syntymäpäivää Topi Mikkolan esittämällä Reitari-monologilla, jonka teksti on Rosa Liksomin käsialaa.

 

www.sarestoniemenmuseo.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas