Levinyt!
 

Särestön kahvilan maaliskuun taiteilija Jaana Hokkanen

04.03.2020

Monialainen koulutustausta

Jaana Hokkanen on koulutukseltaan taiteen maisteri, kuvataideopettaja, kuvataiteilija, koulutettu hieroja, luontaishoitaja ja erä- ja luonto-opas.

– Olen kotoisin Punkaharjulta, mutta suurimman osan elämääni olen asunut Parikkalassa iloisessa Etelä-Karjalassa. Luonto, taide ja kulttuuri ovat lähellä sydäntäni. Kittilän Tepsaan muutin toukokuussa 2015 ja sinne olen kotiutunut hyvin.

– Yhdistän töissäni kuvataiteen eri tekniikoita: pääasiassa maalausta ja sekatekniikkaa ja teen erilaisista luonnon sekä kierrätysmateriaaleista koostuvia kollaaseja. Kulttuurisena sisältönä ja lähtökohtana töissäni ovat karjalaiset ja lappilaiset uskomukset, luonnon uskonnot, myytit ja nykyaika; eri tasojen yhteen kietoutuminen: syntymä, elämä, kuolema. Teosten kantavana voimana on ilo ja valo. Työskentelyyni vaikuttavat omassa elämässäni tapahtuneet käännekohdat, ja nyt, kun työskentelen museolehtorina Särestöniemi-museossa, olen saanut uutta perspektiiviä pohjoiseen eloon, kertoo Jaana Hokkanen.

Viimeisen seitsemän vuoden aikana Hokkasen teosten perustana on ollut Unen ja toden rajamailla -teeman parissa työskenteleminen. Uutena teemana tähän rinnalle on nousemassa esiin Viisi elementtiä; luonnonvoimat, jotka ovat tarpeellisia ihmisen selviytymisen kannalta.

– Käytän töistäni yleisnimitystä Ilonkehrä, joka on myös toiminimeni. Päätyöni on ollut palkkatöissä, kulttuurin ja taidekasvatuksen alueella ja parhaillaan museolehtorin tehtävissä, mutta työskentelen kaiken aikaa myös omien kuvallisten aiheiden parissa.

Särestön kahvilassa esillä olevat työt ovat vuosilta 2014–20. Seitsemän vuoden matka pohjoiseen on muuttunut väliaikaisesta pysyväksi. Juuret ovat alkaneet jo kasvaa tännekin.

– Olenpa matkalla etelään tai pohjoiseen, niin menen kotiin.

– Käytän töissäni paljon kierrätysmateriaalia, mutta kierrätys ei ole niinkään keskiössä töissäni, vaan minulle merkityksellisintä on töiden symbolinen sisältö, ja teokset ovat palasia omasta elämästäni. Kaikkea symboliikkaa en halua avata katsojalle, vaan toivon teoksen puhuttelevan katsojaa hänen omalla henkilökohtaisella tasollaan ja tulkinnan lähtevän katsojan omasta kokemuksesta. Opetuksessa käytän paljon kokemuksellista taiteen tarkastelua taiteeseen tutustumisen ja taideteoksen tulkinnan lähtökohtana ja siihen yritän hienovaraisesti ohjat katsojia myös omien töideni kohdalla.

29.2.-31.3. Kuukauden taiteilija Jaana Hokkanen, ja näyttely, Ilonkehrä – valonkajoa pohjoisesta Särestöniemi-museon kahvilassa.

 

 

 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023