Levinyt!
 

Kitarakappaleita kappelikonsertissa

12.02.2020

Kitarataiteilija Ilkka Turta soittaa kuuden konsertin resitaalikiertueen Lapissa 16.–21.2.

Ilkka Turta, (s.1987) aloitti kitaran soiton opiskelunsa vuonna 1997 Matti Sillanpään johdolla, ja siirtyi vuonna 2004 Turun seudun musiikkiopistoon Risto Vuorisen oppilaaksi. Vuonna 2006 Turta aloitti opinnot Turun Musiikkiakatemiassa, jossa hänen opettajinaan ovat toimineet Timo Korhonen, Jyrki Myllärinen ja Ismo Eskelinen.

Turusta hän valmistui musiikkipedagogiksi keväällä 2012, jonka jälkeen suoritetuksi on tullut vielä musiikin maisterin tutkinto vuosina 2013–2015 belgialaisen Raphaella Smitsin johdolla. Lisäksi Turta on osallistunut esimerkiksi Ricardo Gallenin, Marcin Dyllan ja Zoran Dukicin mestarikursseille.

Asterixia ja sävelmiä Japanista Espanjaan

Konsertin aloittaa japanilaisen säveltäjän Toshio Hosokawan kappale Sakura, joka on ollut Turtian ohjelmistossa siitä lähtien, kun siihen vuoden 2010 tienoilla tutustui. Hosokawan musiikissa länsimainen ja japanilainen musiikkitraditio lyövät kättä. Rauha ja seesteisyys, joka Hosokawan musiikista löytyy, on jotain, mistä meillä kaikilla olisi paljon opittavaa. Hosokawan musiikki toimii tilassa, antaen sitä myös kuulijalle.

Seuraavaksi kuullaan brasilialaisen Heitor Villa-Lobosin (1887-1959) viisi preludia, jotka kuuluvat kitarakirjallisuuden soitetuimpaan repertuaariin. Jokainen preludi on otsikoitu ja omistettu mielikuvitusta hivelevällä tavalla jollekin taholle tai henkilölle. Preludi nro 1. brasilialaiselle maanviljelijälle, preludi nro 2. riolaiselle tyhjäntoimittajalle, preludi nro 3. Bachille, preludi nro 4. brasilialaiselle intiaanille ja preludi nro 5. Rion konserteissa käyville tytöille ja pojille.

Konsertin päätteeksi kuullaan kolmen kappaleen potpurin, jossa on kaksi Turtan omaa sävellystä sekä espanjalaisen Federico Moreno Torroban Nocturno.

– Sävelsin kymmenen kappaletta Asterix-etydeitä opinnäytetyöni pohjaksi vuonna 2011 ja tässä konsertissa kuulemme niistä kaksi – ensimmäisen ja viimeisen. Yhden etydin pohjana käytin aina yhtä sarjakuva-albumia. Ne eivät kuitenkaan ole yksi yhteen sävellettyjä, vaan tarjoavat ennemminkin tuokiokuvia Asterixin maailmasta säveltäjänsä lasien läpi tarkasteltuna. Torroban Nocturnossa taas on maalailevaa, jopa impressionistista, tunnelmaa sekoitettuna espanjalaiseen sävelkieleen. Kuvailevuutensa takia kappale sopi mielestäni täydentämään omia etydeitäni, luoden niistä eräänlaisen miniatyyrikokonaisuuden, sanoo Ilkka Turta

Ilkka Turtan instrumentit ovat Bert Kwakkelin rakentama Merula Special vuodelta 2013, sekä tuntemattoman rakentajan Stauffer-kopio vuosilta 1910–1911.

Ilkka Turta, kitara, Marian kappelissa perjantaina 21.2. klo 19.00.
Käsiohjelma/liput 10 e ovelta.

 

 

 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas