Levinyt!
 

Särestöniemi-museonkin kävijämäärää kiritti Museokortti

15.01.2020

Rikottiin 10 000 kävijän raja ensi kerran 15 vuoteen

Särestöniemi-museossa vieraili vuoden 2019 aikana 10 000 kävijää. Kävijämäärä on poikkeuksellinen, sillä kymmenen tuhannen raja ylittyi viimeksi yli 15 vuotta sitten. Tilastot osoittavat yksittäisten matkailijoiden määrän osuudessa suurinta nousua, kokonaiskasvun ollessa 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Särestöniemi- museo liittyi Lapin museoista ensimmäisten joukossa valtakunnalliseen Museokorttijärjestelmään sen lanseeraamisen jälkeen vuonna 2015. Museokorttikävijöiden osuus koko kävijämäärästä oli 18 prosenttia.

Edellisvuoteen verrattuna nousua oli noin neljä prosenttia, mikä ei siis yksinään kata kokonaiskävijöiden kasvua.

Museossa iloitaan

– On hienoa, että myös uudet sukupolvet ovat löytäneet Reidar Särestöniemen ja hänen taiteensa. Särestöniemen ajatukset ja maalaukset, esimerkiksi luonnonsuojelusta, ovat tänä päivänä yllättävän ajankohtaisia. Lappilaiset 8-luokkalaiset ovat tutustuneet Reidarin maailmaan Suomen Kulttuurirahaston 3- vuotisessa Taidetestaajat -hankkeessa, jossa museo tavoitti vuonna 2019 jälleen lähes 300 oppilasta.

Museo kiinnostaa ihmisiä myös kansainvälisesti, esimerkiksi arabialainen taidejulkaisu esitteli laajasti pohjoisen taiteilijan edustajana Särestöniemen taidetta, elämää ja museota.

Vuoden 2019 Pohjoinen perintömaa -näyttely kertoi taiteilijan pohjoisista juurista. Lappilainen luonto, Särestön elinpiiri ja suvun henkinen perintö olivat kaikki taiteilijaa inspiroivia ja hänen töihinsä vaikuttaneita tekijöitä.

Marraskuussa 2019 avattu uusi näyttely, joka kantaa nimeä Viimeinen hukka -hätä arktisen luonnon puolesta, esittelee puolestaan teoksia, joilla taiteilija otti kantaa luonnon tuhoamista vastaan. Särestöniemi ilmaisi ajatuksensa jokien valjastamisesta, jänkien uhraamisesta turveteollisuudelle ja ylenpalttisesta tavarantuotannosta värikkäästi sekä puheissaan että maalauksissaan.

Vuosi 2020 on taiteilijan juhlavuosi

Vuosi 2020 on Reidar Särestöniemen syntymän 95-vuotisjuhlavuosi, ja vuoden aikana on tulossa laaja valikoima monitaiteellisia tapahtumia.

Kittilän Kaukosessa sijaitseva vuonna 1985 perustettu Särestöniemi-museo on taiteilija, professori Reidar Särestöniemen (1925–1981) koti- ja taidemuseo, joka tarjoaa sekä taidetta, arkkitehtuuria että monipuolisia kulttuuritapahtumia. Särestön museorakennukset sekä -miljöö muodostavat harvinaisen kulttuuri- ja rakennushistoriallisen kokonaisuuden, joka on suojeltu rakennussuojelulain nojalla. Museo kuuluu valtionapua saavien museoiden piiriin ja sen taustayhteisö ja ylläpitäjä on Kauko Sorjosen säätiö.

sarestoniemimuseo.com

 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023