Levinyt!
 

Yhteinen Ahma-ryijy kunnanviraston komistukseksi

18.12.2019

Ahman vuodenajat on upea käsityöteos

Kittilän kunnan kulttuurisihteeri kertoo silmät loistaen upeasta käsityöponnistuksesta Ahma-ryijyn virallisessa julkistamistilaisuudessa Kittilän kunnanviraston aulassa 5.12.

– Ryijy on 489 senttiä korkea ja siinä on 39 palaa, tekijöinä on ollut kaikkiaan 50 kittiläläistä ihmistä. Sitä ovat ommelleet lapset ja aikuiset, pariskunnat, miehet ja naiset ja se on ollut ennen kaikkea yhteisöllinen ja yhteinen kuntalaiset sitova ponnistus. Ryijyn suunnittelusta vastaa Jukka Puljujärvi, jonka suunnittelemia ovat olleet myös Kittilän kunnan 150-vuotisjuhliin valmistuneet erilaiset ahmakuosit, sanoo Marika Salminen.

ahma

– Jos kaikki mahdolliset ihmiset, jotka jotenkin tähän asiaan ovat tavalla tai toisella liittyneet, lasketaan mukaan, niin kaikkiaan noin 60 hengellä on ollut ryijyn kanssa jotain tekemistä. Ennen kuin ryijyä päästiin tekemään, teki Laura Virta Revontuli-Opistolta valmiiksi tekijöiden käsityöpaketit, ja Hannele Kinnunen puolestaan on ommellut ja yhdistänyt valmiit palaset toisiinsa. Kittilän työpajalta on lisäksi saatu apua, jotta tämä teos saatiin ripustettua seinälle ja omalle paikalleen.

– Yhteisöllisyys pitää yhteiskunnan koossa. Perhe, suku, kylä ja edelleen niistä yksiköistä koostuneet heimot ovat yhteiskunnan perustaa. Nykyajan heimoja ovat muun muassa erilaisista harrastuksistaan yhdistyneet ihmiset, nyt voi tässäkin ajatella, että käsityö on yhdistänyt kittiläläisiä, sanoi vt. kunnanjohtaja Antti Jämsén ryijyn paljastustilaisuudessa.

Komeaa Ahman vuodenajat -ryijyä voi käydä ihailemassa Kittilän kunnanviraston aulassa arkisin, kun virasto on avoinna. Sitä kannattaa tiirailla ensimmäisestä kerroksesta, ja vielä kiivetä toiseenkin kerrokseen kurkkaamaan työtä ylhäältä päin.

 

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas