Levinyt!
 

Kinkkutemppu toimii tänäkin jouluna

18.12.2019

Paistinrasvoista uusiutuvaa dieseliä

Kinkkutemppu kierrättää jo neljäntenä jouluna kinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat Neste MY uusiutuvaksi dieseliksi. Suomalaiset ovat ottaneet kiertotalouskampanjan omakseen, sillä kolmena jouluna Kinkkutempulla on kierrätetty yhteensä yli 100 000 kiloa rasvajätettä.

Suomalaiset paistavat noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, ja lisäksi uuneissa valmistuvat kalat, kalkkunat ja muut jouluruoat. Näiden paistamisesta syntyy valtava määrä rasvaa, joka tulee kierrättää asianmukaisesti. Paistinrasvaa ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa.

Kinkkutemppu avaa paistinrasvoille 218 keräyspistettä ympäri Suomen. Keräyspisteitä löytyy muun muassa K-ruokakauppojen yhteydestä, Neste-asemilta ja joidenkin kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteiltä.

Levillä Kinkkutemppu tehdään tänä vuonna K-Supermarket Levimarketilla. Keräyspisteet ovat käytössä 21.12.–7.1.

Paistinrasvat kierrätetään pahvitölkeissä

Paistinrasva tulee tuoda keräyspisteeseen pahvisessa rasiassa kuten tyhjässä maitotölkissä, mutta ei lasi- tai metallipurkeissa, jotka eivät sovellu rasvan keräykseen. Keräyspisteestä rasva toimitetaan eläinperäisten sivutuotteiden käsittelemiseen erikoistuneelle Honkajoki Oy:lle, minkä jälkeen käsitellystä rasvasta tehdään Nesteen jalostamolla Porvoossa Neste MY uusiutuvaa dieseliä. 

Yhdestä rasvakilosta saatavalla määrällä dieseliä ajaa noin kolme kilometriä. Kinkkutempun kolmen vuoden aikana kierrättämästä rasvamäärästä valmistetulla Neste MY uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa esimerkiksi 250 kertaa Hangosta Nuorgamiin.

Suomalainen kiertotalousosaaminen on maailman kärkeä, ja Kinkkutemppu on laajuudeltaan poikkeuksellinen hanke maailmankin mittakaavassa, se toteutetaan 14 eri toimijan yhteishankkeena. Mukana on pieniä ja suuria toimijoita eri toimialoilta ja yhteiskunnan sektoreilta.

Viime vuonna Kinkkutemppuun osallistui 185 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä vuonna tavoite on kasvattaa osallistujamäärä vähintään 200 000 kotitalouteen. Kampanja muistaa lisäksi vähävaraisia perheitä tukevaa Hope ry:tä rahalahjoituksella.

Lähin keräyspiste kannattaa tarkistaa osoitteesta Kinkkutemppu.com

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas