Levinyt!
 

SPR Kittilä tarjoaa mielekkään harrastuksen

04.12.2019

Ensiapuryhmä on monessa mukana.

Levillä järjestetään ympäri vuoden monia, isojakin tapahtumia, joissa on liki pitäen aina paikalla myös punaisiin yhtenäisiin asuihin pukeutunutta ja ensiaputaitoista väkeä, joko jalkautuneena yleisön joukkoon, tai hyvin erottuen muusta yleisöstä omassa päivystyspisteessään. EA-ryhmän läsnäolo rauhoittaa muun muassa isoilla festareilla, ja mitä enemmän väkeä, sen enemmän myös saattaa lajista tai tapahtuman luonteesta riippuen tulla tilanteita, jolloin ensiapua tarvitaan. Se voi olla rakkojen hoitoa tai helteellä urheilutapahtumassa huolehtia osallistujien nesteen tarpeesta. Pitkäkestoisissa tapahtumissa ryhmällä voi olla useitakin asiakkaita riippuen lajista, vuodenajasta ja säätilasta.

spr_takaa

Maija-Liisa Soikkelin virka-asuun kuuluu iso vyölaukku ja punainen risti takin selässä erottaa EA-ryhmän päivystäjät muista punanutuista.

SPR Kittilän vapaaehtoisista koostunut ensiapuryhmä on vuosien mittaan osallistunut muun muassa Levillä alppihiihdon maailmancupiin, Ruskamaratonille, Visman Ylläs-Levi -hiihtoon sekä Levin Outdoorfestin eri kilpailutapahtumiin täydentäen ensihoidon ambulanssien työtä. Kelkkatapahtumissa ja pyöräkilpailuissa on oltu mukana ja lukemattomissa muissa tapahtumissa.

Mielenkiintoisia tilaisuuksia.

Maija-Liisa Soikkeli on ollut Kittilän SPR:n toiminnassa mukana yli 30 vuotta, pitkään ensiapukouluttajana ja nykyisin vapaaehtoisena eläkeläisenä.

– Parasta tässä on se hyvä mieli, jonka saa osallistuessaan, ja kun pääsee ryhmän mukana erilaisiin paikkoihin ja tilaisuuksiin. Sellaisiinkin, joihin ei varmasti muuten tulisi mentyäkään. Omia kohokohtia on ollut muun muassa maaherran vastaanotto, jossa toki saimme olla juhlapuvuissa, mutta meidän taitomme olivat tarvittaessa käytössä.

Maija-Liisa Soikkeli korostaa, että SPR:n ryhmiin voivat tulla mukaan ja osallistua kaikki, vaikkei olisikaan terveydenhuollon ammattilainen. SPR kouluttaa ja antaa ryhmäläisille EA1- ja 2-taidot ja yhteisiä harjoituksia pidetään usein, joten tiedot säilyvät tuoreina mielessä. Maallikkokin pärjää mukana oikein hyvin.

Armi Takala ja Mari Hekkala kohtasivat Jari Kide Kiiskisen Levin maailmancupissa.

– Tämä on todella mukava harrastus ja mukaan sopii myös tulla, vaikka ei edes asuisi paikkakunnalla. Usein varsinkin isoissa tapahtumissa tarvitaan paljon väkeä, joten on enemmän kuin toivottavaa, että ilmoittautuisi mukaan Levin tapahtumiin vaikka oman lomareissunsa piristykseksi. Lisäksi omaan yhdistykseemme tänne Kittilään toivotaan lisää väkeä toimintaan.

Ensiapuryhmässä opitaan ratkomaan pienemmät pulmat ja myös ne tilanteet, jolloin tarvitaan ensihoitoa tai lääkärin apua. Isoissa tapahtumissa taustatukena on aina yleensä esimerkiksi kilpailulääkäri sekä ambulanssi, jotka tekevät isoimmat ratkaisut.

– Meillä ei ole oikeuksia antaa lääkkeitä eikä meillä niitä ole mitään aineita ea-laukuissa. Paikkakunnalla on apteekkeja ja lääkäreitä, joten ohjaamme sitten kyselijät heille.

Maija-Liisa Soikkeli sanoo SPR-ryhmän toiminnan olevan yhteisöllistä, siinä tapaa uusia ihmisiä ja se on sosiaalista kanssakäymistä. Jos siis on aikaa ja haluaa torjua vaikkapa yksinäisyyttä, on SPR oivallinen harrastus. Toimintaa ja eri tapoja auttaa on ympäri Suomen, ja toiselle paikkakunnalle voi tapahtumiin ilmoittautua mukaan, jos on jo muuten homma tuttua. Ja myös uutta väkeä otetaan riemulla vastaan ja perehdytetään ensiavun antamisen saloihin, ne taidot eivät koskaan mene hukkaan, voi jopa omassa elämässä niitä tarvita.

Lähde mukaan!

SPR Kittilän ryhmään toivotetaan tervetulleiksi uudet jäsenet, ja jos kiinnostuit vpaaehtoistyöstä hauskassa porukassa, asiaa voi tiedustella lisää muun muassa Mari Hekkalalta tai Aija Kollin-Mänttäriltä.

Puheenjohtaja, Mari Hekkala, puh. 044 389 9889, mari.hekkala84@gmail.com

Varapuheenjohtaja ja ensiapupäivystykset Aija Kollin-Mänttäri, puh. 045 130 9308, aija.kollin@gmail.com

https://rednet.punainenristi.fi/kittila

 

Jaspis Toivonen

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas