Levinyt!
 

Jääkausi mammutteineen valtaa Luvatunmaan

04.12.2019

Hyvä alkutalvi on lumirakentajan ystävä

Reilun kymmenen hengen lumi- ja jäänveistoon perehtyneen porukan voimin uurastetaan Ounasjokivarressa Luvatunmaan uusinta talven lumilinnaa avajaiskuntoon. Joulukuun 12:ntena uusin linna vihkikappeleineen ja hotellin kera avautuu myös yleisölle. Kappelin pitää kuitenkin olla valmis jo paljon ennen, sillä 6.12. vihitään siellä tämän talven ensimmäinen pari.

Luvattumaa ulko

Tänä syksynä on ilma suosinut linnanrakentajia, sillä kylmää on riittänyt ja lumitykki voinut huoletta laulaa. Joesta nostettava jää on sitä paitsi laatuaan ensiluokkaista, varsinkin, kun sitä osataan hoitaa oikealla tavalla. Kristallin kirkkaita jääpaloja on nostettu linnan rakennusaineiksi ja niistä jäänveistäjät loihtivat upeita ja näyttäviä töitä.

Taitoa ja kokemusta noviisien opastajina

Tekijöiden joukko on moniulotteinen. Linnan isäntä Pekka Jussila on lumirakentajana jo alallaan konkari, joka on tehnyt niin lumi- ja jääveistoksia kuin isoja linnarakenteita jo vuosia, Luvatussamaassakin valmistuu jo yhdestoista linna. Kokemusta on kertynyt ja kylmä materiaali taipuu Jussilan käsissä kauniiksi taideteoksiksi.

Linnan tekijänä melkein yhtä konkari on Riitta Hyyppä, joka laskee olevansa jo seitsemättä kautta Luvatunmaan linnan kimpussa. Riitan sydän sykkii linnan kappelille, sillä hän toimittaa siellä avioliittoon vihittävien sekä liittojen siunaamisseremoniat.

Lea Jussila kertoo, että tälle talvelle on linnan koristelun ja veistosten teemaksi valikoitunut jääkausi, osaksi inspiraatiota on etsitty Ice age -animaatioelokuvasta, ja lisäksi on tutkittu kirjoista kaikkea muuta mahdollista aikakauteen kuuluvaa.

Luvattumaa_hippo

– Kappelin pääseinälle syntyy iso helmisimpukka ja keskiössä on sen oma aarre, helmi. Romanttiset kukat täydentävät kokonaisuutta. Kappeliin saadaan jälleen jäiset penkit ja seiniä koristavat vaikuttavat reliefit. Linnan käytävien seinät täyttyvät jäätyneistä kotiloista, mammuteista, virtahevoista, trooppisista kasveista ynnä muista ja koko näkymän täydentävät värivalot, joilla saadaan lopullinen tunnelma luotua.

Linnan tekijätiimiin ovat kuuluneet myös kaksi nuorta naista, joista toinen on jo valmis taiteen maisteri ja toinenkin kohta valmistuu. Molemmilla on aikaisempaa kokemusta Luvatunmaan linnan rakentamisesta ja koristelusta. He vastaavatkin nyt tällä kertaa linnan sviittien ulkonäöstä.

Lapin yliopistolta on työssä ollut myös kaksi muotoilun opiskelijaa dosentti Timo Jokelan luotsaamina saaden ensi kertaa tuntumaa lumenveistoon. Ja uutta perspektiiviä saavat myös harjoittelussa olevat suonenjokiset metsäalan opiskelijanuorukaiset, jotka ovat muun muassa päässeet perehtymään jäänsahauksen saloihin.

Ice Galleryyn valmistuu yhteensä 19 huonetta, joista neljä on sviittiä.

Ravintola, latukahvila, ja Levin viilein hotelli

Luvattumaan yritys on toiminut Levillä jo 25 vuotta, häitäkin täällä on järjestetty jo yli 20 vuoden ajan. Kestävän matkailun periaatteet ja ympäristön huomioon ottaminen, kuten kierrätys, on aina ollut luonnollinen osa perheyrityksen toimintaa. Lähiruoka ja luonnosta saatavat materiaalit ovat talon ravintolatoiminnan keskiössä.

Luvattumaan lappilaisravintola tarjoaa 12.12. alkaen päivittäin keitto- tai salaattilounasta klo 11–15, iltaisin ryhmiä palvellaan tilauksesta.

Luvatussamaassa on myös tilaussauna, pihassa poroja ja mukava ympäristö viettää ohjelmallista päivää vaikkapa työyhteisön kesken. Esimerkkinä ohjelmista on parituntinen lumenveisto, johon pääsee perehtymään ja oppimaan tekniikkaa oikeassa ohjauksessa. Linnaan järjestetään myös opastettuja kierroksia, joilla kerrotaan lisää veistosten taustoista.

Tulevalla kaudella Jäägallerian liput ovat 16 euroa/aikuinen ja 8 euroa alle 12-vuotiaat lapset.

Levin alueella Luvattumaan yhteistyöyrityksiä ovat varsinkin Golden Crown/Levin Iglut ja Northern Lights Village Levi.

Lisää tietoa Jäägallerian eli Ice Galleryn ohjelmista internetistä: luvattumaa.fi

Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas