Levinyt!
 

Utsuvaaran iglut kuin koruja vaaran rinteellä

09.10.2019

Iglut aikaansa edellä

Talousneuvos ja yrittäjä, kanafarmari Vilppulasta, Tauno Mäkelä muistelee, kun vuonna 2007 hän sai ajatuksen rakennuttaa lasista igluja Utsuvaaran huipun tuntumaan, niin tulikin tyly tieto, että iglujen rakentaminen olisi taloudellisesti aivan kannattamaton ajatus. No nyt on kuitenkin päädytty Lapissa toisiin ajatuksiin.

iglut_roomview

Vuonna 2008 perheyritys, Levin Iglut – Golden Crown, rakensi neljä ensimmäistä iglua paraatipaikalle rinteeseen, sekä Revontulitalon, joka on osaksi rakennettu maan sisään. Kahdeksan iglua lisää valmistui vuonna 2013, ja 2016 tehtiin Aurora Sky, näyttävä ravintola ja päärakennus, jossa ovat myös vastaanoton ja hotellin huoltotilat.

Tämän vuoden syyskuun lopulla vietettiin viimeisimmän vaiheen eli kolmen tilavan Suite-iglun avajaisia. Rakennustyöt tehtiin kesän aikana ja työ edistyi nopeasti, sillä aikaisemmin jo nämä rakennuspaikat oli varattu mahdollisille revontulitalon tyyppisille kammeille, joten viemäröinnit ja sähköt oli valmiiksi tehdyt ja samoin pohjatyöt.

Luksuksen ystäville yksityisyyttä

Viimeisimmät kolme luksusluokan iglua ovat isoja 53 neliön yksittäisiä huoneistoja, joissa on tilaa ja yksityisyyttä sitä haluaville, kaikki eivät esimerkiksi halua lomallaan tulla ruokailemaan yleisiin tiloihin, vaan arvostetaan omaa rauhaa. Joillakin on mukana jopa oma kokki tai nyt voi Aurora Skyn oma väki hoitaa ruokapalvelut Suite-igluihin suoraan.

Kussakin uudessa iglussa on iso makuu- ja oleskelutila, lisäksi niissä on erillinen olohuonemainen tila, johon sopii myös ruokailuryhmä, on pieni ja toimiva täysin varusteltu keittiö, erillinen wc/suihkuhuone, ja oma terassi, jolla poreamme. Edessä aukeaa maisema ja esteetön näkymä suoraan pohjoiseen kohti Pallastuntureita ja Ounasjokilaaksoa.

iglut_tyttaret

Toimitusjohtaja Kristiina Kylmälahti kertoo, että iglun majoituspakettiin kuuluu mukava hemmotteluvarustelu eli asukkaille kylpytakit ja -tossut, tervetuliaisiksi herkkukori hedelmineen ja Moet Chandon -shamppanjoineen sekä consierge-palvelu, myös minibaari kuuluu repertuaariin.

– Uskomme myös, että viipymä näissä uusissa igluissa tulee olemaan useampi vuorokausi kuin vain yhden yön visiitti.

Mikäli muuten luonnon revontulet eivät näyttäydy, on jokainen uusista igluista somistettu olohuoneen katon revontulivaloin. Sisustus igluissa on tyylikäs, maan läheisiä värejä on käytetty yhdistellen tummaa puupintaa lasiin. Sisustussuunnittelu on Mirsa Kaartisen käsialaa Sisustustoimisto Hohteesta.

Katriina Moksi kertoo, että Levin Igluissa halutaan myös omalta osalta osallistua muovittomaan matkailuun ja esimerkiksi majoitustiloissa ei enää käytetä kertakäyttöisiä muovipulloja pesuaineissa. Asiakkaalle suositellaan juotavaksi laadukasta ja puhdasta hanavettä, ja vesi tarjoillaan lasipulloista. Kestävä kehitys näkyy myös ravintolan ruokalistoilla, suositaan lähiruokaa ja käytetään myös suoraan luonnon antimia kuten jäkälää, marjoja ja sieniä.

Uuteen kauteen hyvin odotuksin

Kristiina Kylmälahti sanoo kuluneen syksyn varaustilanteen olevan hyvä.

– Syksy ajoi jo ohi viime vuotisen tilanteen. Ravintolan myynti on noussut ja se kiinnostaa, olemme pitäneet nyt koko syksyn ravintolaa avoinna joka ilta ja tieto on alkanut kulkea. Pääosin asiakkaamme tulevat ulkomailta, maailman eri kolkilta, mutta myös kotimaiset asiakkaat ovat alkaneet herätä. Käy pariskuntia, juhlitaan häitä ja merkkipäiviä. Vilkkain sesonki ajoittuu kuitenkin joulu-maaliskuulle.

iglut_kokit

Sijainniltaan Levin Iglut on ainutlaatuinen kohde, sillä ylhäällä Utsuvaaran laen tuntumassa 340 metriä merenpinnan yläpuolella on vapaa hengittää ja maisema lumoaa ilman revontuliakin.

– Haluan kiittää Levin muita yrityksiä ja Kittilän kuntaa, sillä meillä ei olisi edellytyksiä toimia ilman paikallista verkostoa ja muita alueen palveluita, sanoo Tauno Mäkelä. 

Jaspis Toivonen

 

Suite-Iglut on rakennuttanut Superiglut ky, Tauno Mäkelän ja vaimonsa yhtiö. Arkkitehtitoimisto Pentti Rantakokko on suunnitellut nämäkin rakennukset ja pääurakoitsijana on ollut kittiläläinen Timo Helppikangas. Lasirakenteet ovat Alavudelta Markku Hietalan erikoisosaamista, Hietala on ollut mukana kaikissa Levin Iglujen iglurakentamisessa alusta alkaen.

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas