Levinyt!
 

FIS näytti vihreää valoa Levin MC-alppikisalle

18.09.2019

Ei enää leikkiä tulella

Vettä vihmoo ja maisema on sumun peittämä, mutta tunnelma Levin maailmancupin kisarinteessä on voitonriemuinen.

Syy lepää valkoisten suojapeitteiden alla – 30 000 kuutiota viime talvena säilöttyä lunta odottamassa levitystä Levi Black -rinteeseen, jossa marraskuun lopussa lasketaan pujottelun maailmancupin kauden avaus.

lumikontrolli

Emmanuel Couder ja Marko Mustonen

 

– Näyttää hyvältä. Lumen määrä on vaikuttava, arvioi kansainvälisen hiihtoliiton virallista tarkistusta tekemään saapunut FIS:n tekniikkalajien kilpailujohtaja Emmanuel Couder.

Ranskalainen sanoo, että säilölumi turvaa Levin kisan järjestämiseen, johon on saatava varmuus hyvissä ajoin.

– Meillä ei ole enää mahdollisuuksia elää epävarmuudessa pakkasia ja lumisateita odotellen. Projekti on yksinkertaisesti liian iso, jotta voisimme leikkiä tulella, Couder muotoilee viitaten kansainvälisen lumisirkuksen vaatiman työpanoksen ja logistiikan määrään.

Säilölumi tuli jäädäkseen

Säilölumi on turvaamassa pujottelun maailmancupin avausta Levillä nyt kolmatta vuotta ja on tullut jäädäkseen. Muistissa on viime vuosi, jolloin kisa pystyttiin viemään läpi, vaikka talven tulo oli kovasti myöhässä ja maa kisarinteen ympärillä mustaa.

– Viime vuonna kisarinne rakennettiin noin 80 prosenttisesti säilölumesta. Kahteen kasaan varastoitu lumi riittää peittämään koko kisarinteen metrin paksuudelta, eli kisarinne pystytään tekemään tarvittaessa vaikka pelkällä säilölumella, kertoo Levin maailmancupin pääsihteeri Marko Mustonen.

UV-suojattujen kankaiden alle säilötyn lumen levitys kisarinteeseen on Mustosen mukaan noin viikon työ. Lunta aletaan säiden salliessa levittää jo lokakuussa ja lisälunta aletaan ampua tykeistä lämpötilan pudottua nollan alapuolelle. Vaikka pelkkä säilötty lumi turvaa rinteen kisakunnon, auttavat luonto ja lisälumetus parempien olosuhteiden luomisessa.

– Viikko ennen kilpailua FIS pitää vielä viimeisen lumikontrollin ja tarkistaa rinneolosuhteet, Mustonen sanoo.

Levi pujottelumaailman keskiössä

Pujottelun maailmancup asettaa taas Levin ja Lapin koko lajia seuraavan maailman valokeilaan. Marko Mustosen mukaan Levin maailmacup tavoittaa suoran kisalähetyksen ja uutiskuvan kautta 150-200 miljoonaa silmäparia.

– Miesten ja naisten pujottelu on alppihiihdon osalajeista seuratuin se että kauden avaus on juuri Levillä, on meille tosi hyvä juttu. Viime vuonna paikalla oli kuvausryhmiä lähemmäs kymmenestä Euroopan maasta ja Keski-Euroopan isoimmat kanavat olivat hyvin edustettuina. Kotimainen kumppanimme Yle tulee olemaan tapahtumassa tänä vuonna entistä vahvemmin läsnä.

Rinneolosuhteiden lisäksi kilpailuorganisaation onkin huomioitava paljon yksityiskohtia, jotka vaikuttavat kisan näkyvyyteen. Nytkin Emmanuel Couder keskusteli järjestelytoimikunnan kanssa muun muassa yleisön, haastattelupisteiden ja mainostaulujen sijoittelusta.

– Kokonaisuus on ollut toimiva jo usean vuoden, mutta yksityiskohtia hienosäädetään jatkuvasti. Haluamme varmistaa, että kaikki näyttää TV-kuvissa täydelliseltä ja Lappi-tunnelma välittyy, Couder kertoi.

Pujottelun maailmancupin avaus lasketaan Levillä 23.–24. marraskuuta, eli viikkoa totuttua myöhemmin. Marko Mustonen uskoo, että myöhäisempi ajankohta vetää Leville entistä enemmän katsojia paikan päälle.

– Eturinne on tarkoitus avata säilölumen avulla ennätysaikaisen 11. lokakuuta, joten Levillä ollaan maailmancupin aikaan laskettelukaudessa jo hyvin kiinni ja väkeä on paljon alueella muutenkin. Yleisö pääsee entistä lähemmäksi kilpailurinnettä ja laskijoita, mikä parantaa varmasti tunnelmaa, Mustonen lupaa.

www.worldcuplevi.com

Olli Autonen

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023