Levinyt!
 

Pyöräbuumi nousee Levin rinteillä

03.09.2019

Hyppyrit kiehtovat

Levin gondolihissin yläasemalla käy kuhina loppukesän lauantaina. Täysjousitettuja maastopyöriä kulkeutuu hissien telineissä ylös ja ajoporukat suuntaavat alamäkeen vauhdikkaille poluille.

Yksi päivän ajajista on Sirkassa asuva Viljam Kangas, 9, joka on tullut pyörämäkeen yhdessä vanhempiensa kanssa. Kangas sanoo ajaneensa alamäkipyörällään Levin rinteissä tänä kesänä noin kymmenenä päivänä.

Viljam

– Hyppyrit on ehkä parasta tässä. Niistä pääsee korkealle.

Asiaankuuluviin suojavarusteisiin – eli kypärään, ajolaseihin, suojuksiin ja ajohanskoihin – sonnustautunut Kangas kertoo laskevansa talvella samoja mäkiä suksilla ja laudalla.

Miten nuori mies näkee eri vuodenaikojen alamäkilajien erot?

– Suksilla on ehkä vähän helpompi laskea. Pyöräilyssä on omat riskinsä, mutta on tämäkin kivaa. En ole kaatunut, vaikka monta kertaa on lähellä ollut.

Itsensä haastamista

Samaan ajoporukkaan Kankaan kanssa liittyy rovaniemeläinen Timo Launonen, joka muistelee ajaneensa Levin Bike Parkissa ensimmäistä kertaa kesällä 2009. Satunnaisista käynneistä ajokerrat ovat tihentyneet oman täysjoustopyörän hankinnan ja virinneen enduroharrastuksen myötä.

– Nykyään tulee käytyä Levillä ajamassa useita kertoja kesässä ja tälle kesälle hankin kausikortinkin. Ajamisessa kiehtoo vauhti ja itsensä rajoille vieminen. Strava-sovelluksen kautta on mukava seurata aikojen kehitystä ja vertailla omaa vauhtia eri pätkillä lajin huippukuskeihin ja todeta, että matkaa on vielä.

Hän kehuu reittitarjonnan monipuolistuneen tunturiin tulleiden enduroreittien myötä.

– Etelärinnettä ja Eturinteen gondolihissin alla menevää reittiä ajan mieluiten. Myös siniseltä DH-pätkältä erkanevat uudet linjaukset maistuvat.

Bike Parkin vuokraamoon hankittiin tälle kaudelle kotimaisia Polen Evolink -enduropyöriä, jotka ovat lajipiireissä saanet runsaasti suitsutusta. Myös Launonen kokeili päivän verran uutuuspyörää ja oli vakuuttunut.

– Hieno ja helppo ajettava. Pitkärunkoinen pyörä antaa anteeksi kuskin virheitä. Se on helppoutensa ansiosta aloittelijaystävällinen, mutta kapasiteetti riittää vaativankin harrastajan tarpeisiin.

Koko perheen lajiksi

Levi Bike Parkin Tuomas ”Masu” Uusi-Illikainen kertoo, että kulunut kesä on ollut Bike Parkin vuokraamossa kiireinen. Alamäki- ja enduropyöräilyn suosio on näkynyt vuokrapyörien ja hissilippujen kasvaneena menekkinä.

– Kasvua on ollut, vaikka avasimme uusitut pyöräreitit vasta juhannukselle, noin kolme viikkoa normaalia myöhemmin.

Uusi-Illikaisen mukaan hissipyöräilyn suosio seurailee Suomessa maailman trendejä. Täysiverisistä alamäki- eli DH-pyöristä ollaan siirrytty kohti lyhytjoustoisempia enduropyöriä.

– Ne ovat erittäin monipuolisia ja sopivat hyvin Suomen olosuhteisiin, joissa korkeuserot ovat melko pieniä.

Se, missä Suomessa tullaan vielä perässä, on hissipyöräilyn suosio koko perheen lajina. Tällä kertaa Levin rinteissä näkyi muutama juniori ja nainen, mutta suurin osa kuskeista oli nuorehkoja miehiä.

– Keski-Euroopassa ja Amerikassa hissipyöräily on samalla tavalla koko perheen laji kuin laskettelukin. Siihen suuntaan mekin haluamme Levillä kehittyä. Suunnitteilla onkin helpompia reittejä aikuisille ja erillinen harjoittelupaikka lapsille.

Lajista kiinnostuneille, jotka eivät tohdi suunnata hissipyöräilemään omin päin, Uusi-Illikainen suosittelee Levin Bike Parkin opastettuja ajosessioita.

– Bike Parkiin pääsee ajamaan koulutettujen ohjaajiemme opastamana Levin kesäviikko-ohjelman mukana perjantaisin. Tilauksesta järjestämme myös yksityistunteja alamäki- ja enduroajoon.

Ajokausi Levi Bike Parkissa ja Gondoli2000-hissillä jatkuu 30.9. saakka.

Olli Autonen

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas