Levinyt!
 

Muusikon ja kuvaajan kaipuu Lapin luontoon

02.09.2019

Rolf Wirtanen on Lapin ystävä.

– Lapin luonto herättää meissä ihmisissä uusia ulottuvuuksia, niin kuin luonto yleensäkin. Mutta erityisesti Lappi on vaikuttanut minun elämääni rauhoittavasti ja uskoa elämään antavana.

– Tyttäreni oli 5-vuotias, kun ensikerran lähdettiin ruskavaellukselle Lappiin. Tavoitteena oli patikoida n. 45 km viidessä päivässä, majoitteena oli teltta. Viimeisenä yönä satoi lunta noin 10 cm, oli lumivalkeaa ja punaiset ja keltaiset ruskavärit loistivat tunturien rinteillä. Maa oli aamulla kuin uudesti syntynyt, siinä vielä villi Lapin tunturijärvi syvän sinisenä ja vastassa kevyesti pilveilevä sinitaivas. Tytär sanoi, kyllä on isi kaunista.

Wirtanen kertoo, että sen jälkeen he ovat vaeltaneet Lapissa joka syksy, ja lisäksi on tehty talvivaelluksia. Lumikengillä on liikuttu ja vedetty tarvittavat syömiset ja majoitteet ahkiossa.

– Päiväruuat ollaan tehty hangilla ja jokien varsilla. Illalla ollaan saavuttu autiotuvan läheisyyteen ja laitettu teltta pystyyn, siellä on rauhallista ja mukavaa uinua.

Autiotupaverkosto on Lapissa kattava ja hyvin huollettu, jota hoidetaan verovaroin.

– Kun tulimme takaisin autolle viiden päivän vaelluksen jälkeen, niin tyttäreni hyppäsi ilmaan 10 km päivävaelluksen jälkeen, ja kysyi, koska isi tullaan uudestaan. Se oli elämäni onnellisempia hetkiä.

 

Muutkin lapset haluaisivat vaeltamaan.

– Tyttäreni on kertonut retkistämme koulussa kavereilleen. Kaverit ovat sanoneet, että olisi kiva lähteä, mutta kun kukaan ei vie.

Luonto on kuitenkin katoavaa kansanperinnettä josta ihminen vieraantuu pikkuhiljaa. Me kaikki olemme osa luontoa, ja siinä piileekin sen rauhoittavuus ja voima.

– Valokuva- ja lapinlauluesitykseni sopii koululaisille. Uskon, että moni saa innostuksen luonnossa liikkumiseen ja ylipäätään sen arvostamiseen Kotimaamme rikkautena.

Rolf Wirtanen konsertoi, Tuokio Lapin tunnelmaa, Marian kappelissa tiistaina 3.9. klo 20, ohjelmaliput aikuiset 15 e ja alle 15-v. 5 e.

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas