Levinyt!
 

Riippumatto tuo metsään uuden ulottuvuuden

09.08.2019

Mäntyjen välissä leijuessa ajantaju katoaa

Olo on kuin kapaloidulla lapsella, joka leijuu ilmassa. Tai vähän kuin syvänmeren sukelluksella ensikertaa. Kumpaakaan en ole kokenut, mutta voisin kuvitella tunteen olevan aika lähellä tätä.

Makaan riippumatossa keskellä kesäpäivää käärittynä vilttiin, enkä muista, milloin olisin tuntenut oloni näin rentoutuneeksi. Aurinko lämmittää toista poskea, samalla kuin toista viilentää pieni tuulenvire. Ympäriltä kuuluu vain peipon liverrystä, sääsken ininää ja muutaman kymmenen metrin päästä kantautuvaa nuotion rätinää.

halipuu_lepo

HaliPuun riippumattorentoutuksessa ajantaju katoaa, enkä tiedä, vietänkö hennosti heilahtelevassa, jyhkeiden mäntyjen väliin pingotetussa leposijassani viisi vai kaksikymmentä minuuttia. Kun sanon Riitta Raekallio-Wunderinkille haluavani jäädä tähän koko päiväksi, hän naurahtaa että en ole ensimmäinen.

– Palaute asiakkailta on ollut hirvittävän positiivista. Eräskin Lontoosta tullut pariskunta kertoi käyneensä monissa paikoissa ja kokeilleensa monenlaisia juttuja, mutta sanoi, että tämä on ollut yksi parhaista. Ei asioiden tarvitse olla monimutkaisia – ihmiset haluavat kokea jotain, mikä koskettaa.

 Hakkuun sijasta halauksia

Olemme HaliPuu-metsässä Veitservasassa, noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Sirkasta. Tänne Riitta ja miehensä Steffan Wunderink keksivät aloittaa muusta Levin alueen tarjonnasta poikkeavan ohjelmapalvelutoiminnan pari vuotta sitten. Tai oikeastaan Riitan isä Kaarle keksi.

– Nämä ovat isän metsiä, joita hän on ollut itse hakkaamassa Korean sodan aikaan 1950-luvun alussa, jolloin puun hinta oli korkealla. Istuimme pääsiäisenä 2014 täällä tulilla, kun isä tuumasi, että metsä pitäisi taas hakata, mutta kun ei haluaisi. Sitten hän ehdotti, että mitä jos adoptoisimme nämä halauspuiksi. Sanoin heti, että aivan loistoidea, Riitta muistelee.

Ohjelmapalvelutoiminta aloitettiin 2017 ja jo seuraavana vuonna HaliPuu palkittiin yhtenä kolmesta Lapin kärkituotteena Visit Finlandin kilpailussa.

Riippumattorentoutuksen lisäksi HaliPuu-metsässä pääsee nimensä mukaisesti halaamaan puita ja alkuperäisen idean mukaan adoptoimaan niitä. Periscope-somesovelluksen kautta puiden sijaisvanhemmat ympäri maailmaa pääsevät näkemään oman puunsa elämää livenä.  Myös uusia keinoja päästä virtuaalisesti metsään on Riitan mukaan vireillä.

Puiden rytmiin

Suomalaisille metsä on perinteisesti suojapaikka, mutta esimerkiksi keskieurooppalainen saattaa kokea metsän pelottavana ja synkkänä paikkana. Harvan ja selväpiirteisen HaliPuu-metsän ovat kokeneet turvalliseksi sellaisetkin, joilla ei ole aiempaa kokemusta metsistä, Riitta sanoo.

– Täällä on riittävän avaraa, jotta näkee esimerkiksi sen, ettei karhu ole puun takana, hän naurahtaa.

halipuu_taivas

Asiakkaiden kanssa metsään saavutaan rauhallisesti kävellen ja hiljalleen metsätunnelmaan virittäytyen.

– Riippumattorentoutuksen jälkeen huomaa, että asiakas lähtee täältä pois aivan erilaisella askeleella kuin tänne tullessa.

Tuokio matossa riippuen on kieltämättä hämmentävä kokemus sellaisellekin, joka harrastaa metsässä liikkumista. Toiminnan puutteessa mattoriipunnan salaisuus piileekin, arvioi Riitta.

– Suomalaiset ovat tottuneet tekemään metsässä aina jotain – poimimaan tai kuntoilemaan. Täällä eletään puiden hitaaseen rytmiin, mikä vaikuttaa alitajuntaan ja mielen tiedostamattomiin kerroksiin.

Riippumattorentoutukset HaliPuu-metsässä kuuluvat Levin kesän viikko-ohjelmaan torstaisin. Lisätietoja: www.halipuu.com

Olli Autonen

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas