Levinyt!
 

Hierontaa, kuppausta ja teippausta lihasten jumituksiin

03.07.2019

Lihashuoltoa ihmisille, kun eläimet ovat laitumella

Levillä voi tutustua suomalaisiin kotieläimiin talvikaudella Kotieläinpiha Kompiaisessa (Santa´s Pet Farm) ja samasta pihapiiristä saa myös hierojan palveluita. Eläimet ovat nyt kesäksi siirtyneet Rauhalan kylään kesälaitumelle, ja siellä niitä voi tilauksesta käydä tapaamassa. Marraskuussa kotieläinpiha aukeaa jälleen Levillä.

anurauhala

Hieroja AT ja eläinlauman kaitsija sekä yrittäjä Anu Rauhala pitää hierontapalvelut edelleen Levin kävijöiden saatavilla myös kesäisin kotieläinpihan hoitohuoneessaan Purolantie 6E:ssä.

– Valmistuin ja suoritin hierojan ammattitutkinnon vuonna 2012 Lapin liikuntaopistossa Rovaniemellä. Siitä lähtien olen säännöllisesti toiminut oman toisen työn ohella hierojana. Yhden puolivuotisjakson tein pelkästään hierojan töitä Tunturi-Lapin Kuntoutuksessa Ylläksellä. Samassa yrityksessä perehdyin muoniolaisen Riitta Rajapaltion opastuksella kuivakuppaukseen, jota myös tarjoan asiakkaille, kertoo Anu Rauhala.

Anu antaa lihaksistaan jäykistyneille ihmisille klassista- sekä urheiluhierontaa ja yhdistää myös tarvittaessa tai erikseen toivottuna niihin kuivakuppausta eli imukuppihierontaa.

Veretön vanha menetelmä

Imukuppihierontaa käytetään erityisesti lihashuollon osana ja sillä voidaan lieventää lihaskireyksiä, poistaa kuona-aineita, hoitaa arpikudosta sekä turvotusta ja erilaisia lihasten kiputiloja.

Hieronta tapahtuu liu’uttamalla imukuppia rauhallisesti ja järjestelmällisesti. Hyvin rasvattu iho mahdollistaa imukupin liu’uttamisen. Hierontaliikkeet tapahtuvat yleensä suoraan lihasten suuntaisesti tai pyörittävällä liikkeellä. Kupin alla oleva alipaine vetää ihoa sekä pehmytkudosta hieronnan mukana, samalla edistäen tehokkaasti verenkiertoa ja imunestekiertoa.

Imukupit ovat yleensä muovia tai silikoni, mutta esimerkiksi kumiallergia voi estää käytön. Anu Rauhala käyttää lasisia kuppeja, joissa alipaine saadaan aikaan polttamalla happi pois kupin sisältä.

– Imukuppihieronta on siisti ja miellyttävä, mutta tehokas hieronnan muoto. Se edistää lihasten aineenvaihduntaa ja urheilijat käyttävät menetelmää erityisesti jännealueiden ja faskioiden rentouttamiseen. Menetelmä on miellyttävä eikä siinä veri lennä, kuten perinteisessä kuppauksessa, jossa ihoa rikotaan. Kuivakuppaus saattaa jättää jälkeensä mustelmia, muttei muita vammoja synny, ei edes ihmisiä kärvennetä, kun poltan hapen pois kupin sisältä, lohduttaa Anu Rauhala.

Ota teippauksestasi kuva

Anu Rauhala tekee lisäksi kinesioteippauksia, joita tarvitaan, kun hoidetaan erilaisia lihasten ja nivelalueiden kiputiloja.

Kinesioteippaus on yksi fysioterapiassa käytetty hoitomuoto ja monipuolinen tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitomenetelmä. Teippausta käytetään muun muassa erilaisten kiputilojen lievitykseen, liikkeen ohjaamiseen, asennon korjaamiseen sekä turvotuksen vähentämiseen ja verenkierron lisäämiseen.

– Teippausyhdistelmiä on lukuisia ja olisikin tosi hyvä, jos ihmiset hoksaisivat ottaa omasta teippauksestaan kuvan kännykällä. Silloin ainakin teippauksen uudelleen tekeminen on helpompaa, jos menee eri teippaajan pakeille, kuin missä se alkuperäinen on tehty, neuvoo Anu Rauhala.

Kinesioteippauksen käyttötarkoitukset ovat moninaiset. Urheilussa, esimerkiksi jalkapallossa, teippauksella voidaan parantaa suoritusta. Rasitus- ja urheiluvammoissa teipin avulla voidaan tukea nivelten toimintaa ja edistää kudosten paranemista sekä vähentää turvotusta ja kipua. Leikkauksen jälkeen kinesioteippi voi parantaa nivelen asentotuntoa ja antaa tukea kuntoutuksessa.

Hierojapalvelut varataan suoraan Anulta, puh. 0400 184 239. Yleensä aikoja löytyy nopeallakin varoitusajalla iltapäiville, sillä aamupäivisin Anu Rauhaa hoitaa eläinkatrastaan. Hoitoajat 30–90 min.

Jaspis Toivonen

 

www.hierojalevi.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas