Levinyt!
 

Golfkesän svingi on hyvässä vedossa

03.07.2019

Tuleekohan taas hyvä vuosi?

– Viime vuosi 2018 oli meillä huippu, sillä kierroksia pelattiin Levin kentällä kaikkiaan 10 400, golfkenttä oli todella huipussa kunnossa ja lämpimän kesän takia kausi päästiin aloittamaan jo 26. toukokuuta. Mennyt talvi oli puolestaan kentän kannalta vaikea, sillä vuorottainen lauha ja pakkanen ja siitä syntynyt jääpolte vaivasi viheriöitä, joten tässä vaiheessa kesää ollaan vähän jäljessä, pelaamaan päästiin kuitenkin jo 30.5., kertoo Levi Golf Oy:n toiminnanjohtaja ja golfkentän pro Tomi Tolsa.

golf_tolsa

Yleensä Levillä golfataan aika tasan päivälleen neljä kuukautta kesässä, syksyn säätila ja varsinkin yöpakkaset määräävät sulkemisajankohdan, joka on pääsääntöisesti ajalla 1.–10. lokakuuta.

Tomi Tolsa seuraa Levin golfolosuhteita jo viidettä vuotta ja vaihtelevaa on ollut.

– Ensimmäiset kolme kesää täällä oli sateisinta koko maassa. Viime vuosi oli puolestaan huippukesä, ei koko maassa ollut niin hyvää kenttää kuin meillä ja kausi oli pitkä. Levin kentän kunnosta on kiittäminen kenttämestari Ilkka Kutvosta, joka on ollut mukana alusta asti ja tietää tarkalleen, miten täällä nurmi hoidetaan.

Ilkka Kutvosen kentän hoitotiimiin kuuluu hänen lisäkseen 10 henkeä. Toimistossa on Tomi Tolsan lisäksi on kolme muuta henkeä.

– Meidän suurin sesonki painottuu ruskalle, jolloin tunturissa on muutenkin väkeä. Ulkomaalaisia kiinnostaa yötön yö ja sitä markkinoidaan nyt varsinkin Aasian ja Keski-Euroopan golfharrastajille. Levillähän on paljon muutakin tarjolla golfin seuraksi lumettomaan aikaan. Olemme jo saaneet muutamia kontakteja golfmatkojen järjestäjiin, joita on täällä käynytkin tutustumassa. Juhannuksesta ruskaan olisi se paras ajankohta myydä kenttää ulkomaalaisille, sanoo Tolsa.

Alle 18-vuotiaat junnut ja muu perhe mukaan

Levillä golfväki panostaa paikallisten uusien nuorien harrastajien mukaan saamiseen, ja kun perheen junnu pelaa, tulee luultavasti muukin perhe mukaan.

– Tämä ei todellakaan ole enää mikään eliitin harrastus eikä se ole kallista. Junnuja tuemme yhdessä sekä osakeyhtiön että golfseuran puolesta siten, että he harjoittelevat meillä ilmaiseksi, ja kuntalaiselle juniorille pelikierros maksaa vain 5 euroa. Kerran viikossa torstaisin vetää Jaakko Kantola junnuille ilmaiset treenit ja lisäksi tarjotaan rangella harjoitteluun ilmaiset mailat ja pallot junnujen käyttöön.

Kittilän kuntalaiset saavat myös pelata edullisesti. Pitää ainoastaan noutaa kunnanvirastosta todistus siitä, että on vakituinen kuntalainen, sen jälkeen voi ostaa normaalia edullisemmat peliliput caddiemasterin luukulta todistusta vastaan. Kuntalainen pelaa 22 euron kierroshintaan ja eläkeläisyyden tai vammaisuuden perusteella hinta putoaa vielä puoleen.

– Rangella saa harjoitella niin paljon kuin haluaa, ja palloja saa siellä kahdella eurolla. Normaalisti green feen hinta vaihtelee kuukaudesta riippuen 40–65 euroa kesän aikana. Jos ei ole omia pelivälineitä, niitäkin saa vuokrata.

Creen cardilla alkuun

Tomi Tolsa vetää pitkin kesää useampia creen card -kursseja, joilla pääsee näppärästi alkuun lajissa. Kurssilla opitaan säännöt, golfkäytännöt, erilaisia lyöntejä ja samaan hintaan kuuluu vielä liittyminen golfseuraan ja ensimmäisen vuoden jäsenmaksu sekä yksi täysi pelikierros, koko pompsin maksaessa vain 150 euroa. Seuraava kurssi on 15.–16.7.

golf_sving

Lisäksi kentällä saa opetusta joko yksityistunteina tai osallistumalla seuran jäsentreeneihin, joita järjestetään pari kertaa viikossa jäsenhintaan. Treenaaminen ja lyöntitekniikka on tälle lajille a ja o, silloin kulkee myös peli.

Golf Week 2019

Heinäkuun viimeisellä viikolla Levillä vietetään Levi Outdoor Festiä ja samalla on golfareille tai tulevilla lajin harrastajille järjestetty Levi Golf Week. Ohjelmaan kannattaa perehtyä, sillä nyt pääsee todella edullisesti tutustumaan lajiin ja saamaan myös lisäoppia.

Ja kun on treenattu, voi osallistua kisoihin. Esimerkiksi golfviikolla pelataan ainakin Mandatum Open sekä Panimo Open, ilmoittautuminen niihin on jo käynnissä.

Ehdottomasti suosituin Levillä pelattava kisa on syyskuussa Levi Open, joka on yleensä täynnä eli 150 pelaajaa on silloin mukana.

Turvallisuus edellä

Golfin harrastajat tutustuvat jo creen card -kurssilla pelin turvallisuusasioihin ja siihen, miten kentällä käyttäydytään. On sovittu yhteiset pelisäännöt, jotka pitävät lajin turvallisuudesta huolen, samoin säännöillä pidetään huoli kentän kunnosta.

Kentän henkilökunta ei missään nimessä ole ilkeä silloin, kun se ohjaa ja neuvoo muita ei pelaavia ulkoilijoita pois kentältä. On nimittäin ihan oikeasti vaarallista kävellä peliväylillä, kun ei tiedä, mistä suunnasta tulee esimerkiksi täydellä voimalla lyöty golfpallo.

Pelaaja huutaa yleensä varoitushuudon ”FORE!”, jos on pienikin vaara pallon osumisesta toisiin ihmisiin tai lyönti lähtee vähän lapasesta. Voi olla jopa hengenvaara, jos pallo osuu ihmiseen. Huudon kaikuessa ei ainakaan kannata tuijottaa sinne suuntaan, mistä ääni tuntuu tulevan.

Turvallisinta on edelleen ulkoilla kentän ulkopuolella, mikäli ei pelaa. Pelaajat tietävät keskenään pelin suunnan ja tahdin, mutta eivät voi valvoa muitten liikkeitä.

Jaspis Toivonen

www.levigolf.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas