Levinyt!
 

Taidelähtöistä Hiljaisuutta jo kymmenen kesää

14.06.2019

Kaukosen ”oudot linnut”.

Tämän vuoden Hiljaisuus-festivaali Kittilän Kaukosessa lähenee loppuaan ja keskustelukumppaniksi on löytynyt Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry:n toiminnanjohtaja Joonas Martikainen, joka on uurastanut yli kymmenen vuotta itseään säästämättä hattu kourassa etsimässä taidetapahtumalle taloudellista tukea.

Maetikainen

– On mielenkiintoista nähdä, jatkuuko tämä. Hiljaisuus-festivaali on löytänyt oman formaattinsa ja paikkansa, mutta tapahtuman tavoitteet poikkeavat monesta muusta suomalaisesta festivaalista. Tämä on taidelähtöistä eikä tätä tehdä tienaamismielessä, hyvä kun pystytään kulut peittämään. Olemme valtakunnallisesti niin outo yhdistelmä, kun taiteilijat ja tekijät eivät asu edes täällä vakituiseen, mutta silti koemme itsemme kaukoslaisiksi ja samalla mukana on todella kansainvälistä väkeä, pohtii Joonas Martikainen.

– Olen tosi iloinen siitä, että ollaan saatu keskusteluyhteys Kittilän kuntaan ja Lapin liittoon, lisäksi olemme avaamassa yhteistyötä Sodankylän filmifestivaalin ja Inarissa järjestettävän Ijahis Idjan, alkuperäiskansojen musiikkifestivaalin kanssa. Ehkä tulevaisuus olisi valoisampi ja yhteistyö vahvistaisi kaikkia kolmea lappilaista kulttuuritapahtumaa.

Tänä 10-vuotisjuhlavuonna tapahtuma sai myös hyvin osakseen valtakunnan päämedioiden huomiota, sekä MTV että Yle lähettivät suoria pätkiä Kaukosesta, Helsingin Sanomat teki juttuja paikan päällä ja myös Lapin mediat olivat aktiivisina, ansaitusti.

Luovuus on taiteilijan vahvuus.

Martikainen kertoo konkreettisesti festivaalin tekemisen vaatimuksista ja päiväkohtaisista probleemeista.

– On aivan eri tehdä tällaista esittävän taiteen tapahtumaa, jossa taiteilijat valmistelevat omaa esitystään esimerkiksi viikon ennen varsinaista esitystä rakentaen esitystilaa ja harjoitellen, sitten vasta mennään yleisön eteen. Filmifestareilla vaihdetaan vain filmikelaa useampaan otteeseen tunnissa eikä muuta tarvitse juurikaan valmiin salin ohella organisoida.

– Tällaiseen vuodenaikaan menee ihan hurjasti aikaa ja energiaa logistiikkaan ja esimerkiksi matkalippuihin uppoaa jumalattomasti rahaa, kun liput voidaan hankkia vasta viime tipassa, jolloin hinnat ovat korkealla. Rahoituspäätökset saadaan aivan liian myöhään ja muutenkin päätökset tehdään liian Helsinki-keskeisesti, esimerkiksi tänä vuonna saimme päätöksen vasta maaliskuussa. Olisi loistavaa, jos saisimme seuraavat tukipäätökset jo loppuvuodesta, silloin toteutuisi varmasti ensi vuoden festivaali.

(Ihan kuriositeettina, vuoden 2017 festarin järjestelyissä kertyi autojen matkamittariin 24 000 kilometriä, kuljetettiin 7 isoa rahtia Helsingistä Kaukoseen ja käytettiin 70 lentoa.)

Lahjakkuuksia bongaillaan.

Kaukosessa Hiljaisuuden ohjelmisto on monimuotoista, esiintyjäjoukko kansainvälistä ja esitykset esittävän taiteen alaa, Suomessa vähemmän nähtyä ja esitettyä akrobatiaa, sirkustaidetta, kokeellisia esityksiä, jazzia ja nykymusiikkia, ainutkertaisia kokemuksia niin taiteilijoille kuin yleisöllekin.

TBrandt

– Toimimme myös kykyjen etsijöiden eli scouttaajien foorumina, täällä nähty esitys saatetaan ostaa ihan minne maailman kolkkaan tahansa. Suomi on luova ympäristö esittävälle ja myös muulle taiteelle. Luovuus on taiteilijan vahvuus, jolla hän saa nimeä ja toimeentuloa ja tilaisuuksia esiintyä, sanoo Joonas Martikainen.

Mutta helpolla ei tapahtumaa Kaukoseen saada pystyyn. Melkeinpä matkasaarnaaja Martikainen reissasi viimeisen vuoden aikana muun muassa Yukonissa, Islannissa, Tromssassa, Huippuvuorilla, Montrealissa sekä New Yorkissa kertomassa Hiljaisuudesta.

– Mutta on se ollut sen arvoista. Täällä on nyt rakennettu muutama viikko etukäteen tapahtumaa, tuomi alkoi kukkia ja pääskyset ovat saapuneet. Tapahtuman jälkeen alkaa purku, johon menee myös useita päiviä, jopa viikkoja, ja vie varmasti 3–4 kuukauteen, ennen kuin itse saan ajatukset selväksi ja lopullisen tilinpäätöksen tästä kesästä. Mutta jatkan kyllä sitkeästi, ilman omaa aktiivisuutta ei mitään saa. Tämä on kuitenkin niin hyvin tehty, että voi olla omasta työstään ylpeä.

Jaspis Toivonen

https://www.hiljaisuusfestivaali.fi/

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas