Levinyt!
 

Monipuolinen talvitunturi ja kehittyvä kesä motivoi tekijää

14.06.2019

Hieno tilaisuus tuli kohdalle.

Levi Ski Resortin henkilöstöön liittyi toukokuun alussa liiketoimintajohtajan vakanssille alppiurheilutaustainen Marko Mustonen. Lappilaislähtöinen mies nousi aikanaan yleisön tietoisuuteen freestyle-laskijana, joka kilpaili lajin maailmancupissa. Sittemmin hän toimi freestylen maajoukkueen päävalmentajana ja luotsasi joukkueen menestyksen tielle.

mustonen marko

Leville Mustonen siirtyi viimeksi Ski Sport Finlandin myynnin ja markkinoinnin johtotehtävistä ja Mustonen jatkaa myös Levin alppihiihdon maailmancupin pääsihteerinä, nyt vain konkreettisesti kisapaikkakunnalla työskennellen.

– Vuosituhannen vaihteessa aloimme saada Suomeen kansainvälisiä isoja talviurheilutapahtumia ja pääsin mukaan tekemään ensimmäisiä maailmancup-kisoja sekä MM-kisoja, tapahtumia, joita ei ollut ennen Suomessa järjestetty. On ollut mielenkiintoista olla mukana luomassa uutta. Itsellä on täällä ollut varsin vauhdikas alku, sillä tunturissa on iso uudistusprosessi käynnissä ja kokonaiskuvan haltuun otossa riittää tekemistä, sanoo Mustonen.

Mustonen sanoo kohdalleen tuleen aina hienoja mahdollisuuksia, ja kun tuli tilaisuus tulla Leville töihin, oli siihen tartuttava empimättä.

– Tämä innostaa ja on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen vaihe Levillä, uuden West Pointin alue uusine hisseineen, jonka rakentaminen on nyt aloitettu, ja näkee vihdoin läheltä, missä täällä ollaan. Jouni Palosaaren tieto-taito on lisäksi huippuluokkaa Suomessa, jota pääsen katsomaan läheltä ja oppimaan.

Läntinen rinnealue sopii vaativampaankin makuun.

Tunturissa tapahtuu paljon ja kehitettävää riittää niin matkailullisesti kuin myös uusien lajin harrastajien motivoinnissa ja suomalaisen laskettelukulttuurin kehittämisessä.

– Levi on nykyisen sisätiloissa viihtyvän digiajan täydellinen vastakohta, se on matkailukeskus, jossa tunturi on varsinainen ulkoilmaan vievä elämyskeskus. Hiihtokeskus on monipuolinen kokonaisuus, joka ensinnäkin on alueeltaan iso, koko tunturi käytännössä, ja rinnetoiminnan ohella tähän kokonaisuuteen sisältyy vuokraamo, huoltopuoli, ravintola, shopit, hiihtokoulu sekä keskuksen infra eli rinteet, siirtymäreitit ja hissit sekä paljon muuta.

Nyt Leville rakennetaan uutta West Pointin aluetta, jossa ensimmäisenä valmistuu Levi West -tuolihissi. Hissin ohella seuraa uuden hissin vaikutuspiirissä olevien rinteiden freesaus, läntisellä alueella rinnealuetta levennetään ja rinneprofiili haastaa kokeneimpiakin laskijoita. Etelärinne on puolestaan edelleen se perheiden ja aloittelijoiden mukavin alue. Rinteille saadaan lisäksi uusi lumetus ja valaistus työmaan edetessä sykleissä.

– Suomen laskettelukulttuuri on nuorta ja se ei ole niin strukturoitua kuin jopa lähinaapureissa. Nyt pitää osata nähdä, miten Leville saadaan motivoitua uusia perheitä ja nuoria tulemaan laskettelemaan. Levi mielletään jo monipuoliseksi keskukseksi, ja kun tätä aluetta kehitetään järjestelmällisesti niin kesällä kuin talvellakin, samalla kehittyy myös laskettelukulttuuri.

Marko Mustonen sanoo myös, että kaikkien alalla olevien pitää tukea uusien juniorien saamista  lajin pariin. Taustalla pitää olla osaavaa väkeä, jotta saadaan säännöllistä toimintaa eikä pidä tappaa harrastuksen kipinää liian kovalla valmennuksella. On myös hullua luulla, että joka vuosi syntyy uusi alppitähti, se on tuurista ja motivaatiosta sekä persoonasta kiinni, kenestä sellainen leivotaan.

Maailmancup siirtyi viikolla.

Levin maailmancupin pääsihteerinä Mustosta kiinnostaa toki kovasti kisan tulevaisuus Levillä. Kisat on Leville nakuteltu tällä haavaa FIS-kalenteriin vuoteen 2021 asti, mutta muutoksia tulee koko systeemiin ja uusia kilpailumuotojakin odotetaan. Levin kohdalla on jo myös keskusteltu mahdollisista lisäpäivistä ja uusista kilpailuista kalenterissa.

– Tänä syksynä Levin kisaa siirrettiin viikolla viime eteenpäin, se sopii nyt kisakalenteriin paremmin tiivistäen urheilijoiden ohjelmaa, ja antaa samalle meille paremmin pelivaraa. Toisaalta Söldenin avaus jää jo sen verran kauas, että siihen väliin sopisi uusia kilpailuja ja me haluaisimme hyödyntää sitä, kun lumetukseen ja lumen säilöntään on kuitenkin panostettu. Aihe on jo nostettu keskusteluun, mutta FIS ratkaisee nämä yleensä syksyn kokouksissa. Onko se sitten vaikkapa parikilpailu täällä, niin se jää nähtäväksi.

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas