Levinyt!
 

Riitta-Liisa Roponen viihtyy Levillä läheistensä kanssa

24.04.2019

Hektisen kisakauden jälkeen ansaitulla lomalla

Maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roposen Levin loma-asunnolla on lupsakka tunnelma. Valmentajapuoliso Toni Roponen lähtee täyttämään vaimonsa polkupyörän renkaita, Ida-tytär naputtelee tietokonetta ja Ibra-koira kiehnää iloisena rapsutuksia kerjäten. Riitta-Liisa laittaa kahvit tulelle ja tarjoilee tyttärensä leipomaa porkkanapiirakkaa. Hän toteaa, että hektisen kisakauden jälkeen urheilijalla ei ole vaikeuksia ottaa rennosti.

RLRoponen

– Hiihtäjän vuosi alkaa toukokuun puolivälistä ja loppuu huhtikuussa. Lomaa on kolmisen viikkoa. Sinkoilemme talvikauden ja melkein läpsystä vaihdamme kotivuoroa Tonin kanssa, joten lomailu ei tuota mitään vaikeuksia, Roponen naurahtaa.

Leppoisaa liikkumista

Varsinaisella treenikaudella Roponen tekee kaksi harjoitusta päivässä. Lomalla ei ole treeniohjelmaa, mutta urheilija liikkuu silti aktiivisesti. Roposen perheen suosituin liikuntamuoto Levillä on hiihto, sillä 15-vuotias Ida on äitinsä tapaan innostunut kilpahiihdosta.

– Pääsemme ladulle suoraan mökiltämme, mutta toisinaan ajamme Kätkälle. Hiihtolenkeille saa vaihtelevuutta ja reitin voi valita sen mukaan, mitä milloinkin kaipaa lenkiltä. Eilen hiihdimme tasaisella ja tänään halusimme mäkisempään maastoon.

Urheilijan näkökulmasta Levi tarjoaa mainiot puitteet niin talvella kuin sulan maan aikanakin.

– Levillä on tosi hyvät olosuhteet treenata, ja viihdyn täällä joka vuodenaikana. On hyvät asfaltit rullahiihtoon, vaihtelevat maastot vaeltaa, juosta ja tehdä sauvarinnettä. Kesällä Kätkän polut ovat mahtavat.

Riitta-Liisa Roponen tuntee myös Suomen muut hiihtokeskukset, mutta Levi on muotoutunut vuosien varrella perheen tärkeäksi lomakohteeksi eikä vähiten pari vuotta sitten hankitun loma-asunnon myötä.

– Levillä voi tehdä hiihtämisen lisäksi paljon muutakin ja täällä on sopivasti säpinää. Käyn täällä monenlaisilla kokoonpanoilla, useimmiten oman perheen kanssa, mutta toisinaan kahdestaan Ibran kanssa, Ida-tyttären ja hänen kavereidensa kanssa tai ystäväporukalla.

Hiihtäjä tunnistetaan, vaikka olisi naamiaisasussa

Roponen on pitkän uransa aikana tullut tutuksi koko Suomen kansalle, mutta julkisuudesta huippuhiihtäjä ei ota paineita.

– Itse luulen, että minua ei tunnisteta, kun on erilaiset vaatteet yllä, mutta erityisesti hiihtoa seuraavat ihmiset kyllä tunnistavat ja tulevat juttelemaan. Viime vappuna Levillä minulla oli naamiaisvaatteet ja luulin olevani täysin tunnistamaton, niin silti eräs nainen tuli pyytämään yhteiskuvaa, Roponen nauraa.

Tulevan kauden tavoitteena Roposella on vapaan hiihtotavan kilpailut maailmancupissa, mutta muuten kilpailuohjelma rakentuu omin ehdoin Suomessa ja ulkomailla.

– Teemme perheen kesken omia harjoitusleirejä, ja osallistumme Idan kanssa piirikunnallisiin kisoihin, ja kierrämme sekä kansallisia että kansainvälisiä kisoja. Osallistun kisoihin, jotka ovat sopivia koko perhettä ajatellen, huippu-urheilun ja perhe-elämän joustavasti yhdistänyt Roponen toteaa.

Virpi Kallio

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas