Levinyt!
 

Räsä Spring Camp houkuttaa uusia laskijoita lajin pariin

24.04.2019

Uutta verta alppiurheiluun

Tämän kevään Räsä Spring Camp eli lasten ja nuorten lasketteluleiriä vietettiin Levillä juuri pääsiäisen alla15.–18.4. Leirin jälkeen järjestettiin Levillä kansallinen U10–U12 -sarjojen PuuhaPark Lasten loppukilpailu pääsiäisenä 19.–21.4. Osallistujia oli yhteensä noin 160 Suomen eri 25 alppiseurasta. Kilpailulajeina olivat Super-G, suurpujottelu ja pujottelu.

räsäjoonas

Räsä Campin pääkoutsi ja tapahtumalle nimensä antanut Joonas Räsänen muistelee tämän olevan noin neljäs leiri Levillä.

– Leiriläisten määrä on kasvanut vuosittain ja tällä kertaa on mukana kaikkiaan 104 laskijaa, ikähaitaria riittää 5–15-vuotiaisiin. Olemme yrittäneet laatia leirille monipuolisen ohjelman, sillä kaikkia ei varmaan kepin kierto pelkästään kiinnosta, mutta jos jotenkin muuten saataisiin nuoriso pysymään mäessä. Taka-ajatuksena on lisätä harrastajien määrää, sillä nyt tilanne on jo huolestuttava Suomessa. Sen näki viimeisissä SM-kisoissa, joissa osallistujien määrä on entisestään kutistunut, kun siellä oli vain 40 poikaa ja 17 tyttöä startissa, murehtii Joonas.

räsäcamp

Joonaksen ohella vetovastuussa on jälleen toinenkin suomalainen alppilajien kärkimies Andreas Andy Romar. Andy on Joonaksen kanssa samaa mieltä, myyräntyötä tarvitaan nuorien laskijoiden houkuttamiseen. Jens Jetu Henttinen on myös ollut mukana leirikahinoissa, mutta tällä kertaa kutsui armeija miestä.

– Täältä saa ainakin uusia samaa lajia harrastavia kavereita mäkeen. Tämä voisi olla myös keino madaltaa kynnystä saada uutta verta seuratoimintaan. Täällä lapset saavat olla ilman vanhempiaan ja siten syntyy varmasti hyviä kaverisuhteita, jotka kantavat pitkään, tuumaa Andy.

Joonas lisää, että tehty työ näkyy toivottavasti muutamien vuosien päästä, mutta turhaa tällainen leiri ei ole. Leiri on kiinnostanut jälleen myös ulkomaita myöten, sillä suomalaisten lapsien lisäksi tällä leirillä on kaksi lasta Norjasta, kaksi Briteistä ja kaksi Japanista.

Mallia ja esikuvaa nuoremmille

Joonas ja Andy toteavat, ettei campilla pidetä mitään tekniikkaklinikoita, mutta tehdään, mitä ehditään. Rinteessä ollaan pariin otteeseen päivän mittaan kahdesta kolmeen tuntiin kerrallaan, päivän päätteeksi on uintia, keilausta ja yhtenä iltapäivänä mennään porukalla leffaan.

– Me annamme leiriläisille simppeleitä työkaluja, joilla voi parantaa omaa laskemistaan ja käyttää näitä opittuja asioita kotirinteessäkin treenatessa. Ei mitään ihmeellistä, mutta helppoja muistaa. Ja pienimmät oppivat paljon myös ihan vaan katsellen, mitä isommat tekevät.

Miehet toteavat, ettei homma saa mennä liian totiseksi, jolloin mielenkiinto katoaa. Voidaan toki tehdä kunnolla, muttei hampaat irvessä. Mielenkiintoa ylläpidetään myös oppimalla muutakin, kuten lumiturvallisuusasioita, ja lisäksi lasketaan free styleä. Aina on ollut mukana myös sellaisia, jotka eivät ikinä ennen ole laskeneet rataa, ja sitten heitä, jotka treenaavat jo 3–4 kertaa viikossa. Nyt on mahdollista syttyä kipinä, mutta sekään ei ole pääpointti. Pääasia on viihtyä rinteessä.

Joonaksen ja Andyn ohella leiriläisiä ohjaa liuta aikuisia sekä varttuneempia nuoria apukäsinä. Koko joukko on jaettu kuuteen ryhmään jakussakin ryhmässä on lisäksi pari vanhempaa huoltajaa Joonas laskee, että sellaiset 35 henkeä tarvitaan tämän kokoisen joukon koordinoimiseen.

Mitäs sitten, Joonas ja Andreas?

Joonas Räsänen, 29, ilmoitti virallisestikin juuri leirin alla, että aktiivinen kilpailu-ura on nyt päättynyt. Viimeisin kausi päättyi Åressa MM-kisoissa Levin Ski Clubia edustaneen pujottelijan loukkaantumiseen, vasen ranne on edelleen paketissa, kun tuli pientä takapakkia parantumisen suhteen.

räsäjaandy

Seuraavaksi miestä viedään jenkkeihin, tyttöystävän luo ja myös valmentamaan.

Andreas Romar, 29, ei ole jatkostaan vielä tehnyt päätöksiä. Mieltä kaivelee vieläkin mennyt kausi, joka oli mollivoittoinen.

– Pitää päästä näiltä lumilta vähän kauemmaksi ja miettiä rauhassa jatkoa. En ole kuitenkaan mitään päätöksiä tehnyt suuntaan tai toiseen, on kuitenkin ensisijaisesti kuunneltava omaa kroppaa, mutta kerrotaan sitten myöhemmin, kun itsekin tiedän paremmin.

Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas