Levinyt!
 

30-vuotias Tuikku tuo alppitunnelmaa Leville

24.04.2019

Aikaansa edellä jo heti valmistuttuaan

Kiistatta Levin vanhin ja alkuperäisin tunturiravintola on vuonna 1989 rakennettu Tuikku ylevissä maisemissa liki Levin huippua reilusti puurajan yläpuolella. Tuikku tehtiin silloin jo oikeaksi afterski-ravintolaksi ja se oli siten jopa aikaansa edellä.

– Sirkantähti Oy aloitti Tuikun pyörittämisen vuosina 1992–93, muistelee Jarkko Kuusisto paikan historiaa.

jarkko tuikku

Sirkantähti Oy:ltä Tuikku siirtyi vuonna 2006 Jarkko ja Hille Kuusistolle. Muutoksia tulee elämässä ja syksystä 2018 lähtien on Tuikku kuulunut Jarkko Kuusiston ja hänen omistamalleen Lapin Huippuhotellit Oy:lle. Henkilökohtaisista muutoksista johtuen Jarkko vastaa nykyisin yksin Tuikusta ja sen liiketoiminnoista. Peak Lapland – Lapin Huippuhotellit omistaa myös Muumari-huoneistot sekä Saunabaarin, jonka toiminta on parhaillaan telakalla, mutta muutoksen tuulia on sielläkin odotettavissa. Jarkolla on kova palo jatkaa yrittämistä Levillä ja kehittää Levin toimintaa.

Oppia ja kokemusta pitää hakea maailmalta

Jarkko on kasvanut kolmilapsisen Kuusiston yrittäjäperheen kuopuksena ja tehnyt pienestä pitäen omassa yrityksessä töitä. Lukion jälkeen hän hankki itselleen ravintola-alan silloisen peruskoulutuksen eli ylioppilaspohjaisen hotelli- ja ravintolaesimiestutkinnon Rovaniemeltä hotelli- ja ravintolakoulusta ja vannoi, ettei Leville enää palaisi. Mutta nuoren miehen mieli muuttui, kun hän ensin teki silmiä avartavan työkierroksen muualla eli eri ravintoloissa Helsingissä, Tampereella ja Lontoossa.

– Tulin Tuikkuun ravintolapäälliköksi vuonna 1998 ja aloin luoda uutta rinneravintolatapaa. Omilta laskettelureissuilta alpeilta oli tarttunut afterski ja sitä halusin tänne kehittää. Muutamaa vuotta myöhemmin aloimme puhua Tuikun jälkihiihdoista eli mukavan laskettelupäivän jälkeistä iltapäivän viettoa hienoissa maisemissa, ja iltaisinhan talo toimii tilausravintolana, kertoo Jarkko.

Ja tänään kaikki tietävät, mitä tarkoittavat Tuikun tunturihumpat, on live-esiintyjiä, ja jokseenkin kaikki Suomen tähtiartistit ovat esiintyneet Tuikun iltapäivissä niin hiihtokaudella kuin ruskallakin. Musiikki soi aina ja meno on rentoa, oli sitten asialla esiintyjä tai DJ, mutta kaikki viihtyvät. Ja perinteikkäästi jokainen Tuikun iltapäivä päättyy kahteen legendaariseen ja tunteisiin menevään biisiin, kun ensin soi Myrskyluodon Maija ja sitten Finlandia.

– Me olemme onnistuneet erottautumaan olemalla yksilöllisiä. Ja toisaalta pitää ajatella vähän isommasti, että kun asiakas saadaan Lappiin, olisi kiva, jos hän tulisi myös meille Leville, täällä on palveluiltaan hieno alue.

Vanhassa on hyvä vara, mutta uuttakin tarvitaan

Tuikussa on parhaimpaan sesonkiaikaan työvoimaa 18 henkeä enimmillään, valttina hyvän työporukan rekrytoinnissa ovat asunnot, jotka löytyvät työpaikan puolesta. Työväki on ammattitaitoista ja monet jo useamman kauden Tuikussa viettäneitä.

– Meillä hymyillään ja ollaan ystävällisiä. Ja itse olen mukana päivittäin milloin missäkin hommissa, on tärkeää näkyä ja olla läsnä, sielu pitää olla talossa ja asiakkaiden saatavilla. Mutta kaiken takana on yrittäjän oma palo tehdä itselle ja työntekijöille hyvät olosuhteet sekä luoda työpaikkoja, jos tässä sitten vielä onnistuu, niin se on parasta.

Jarkon mielestä Levin Matkailun rooli on erittäin tärkeä koko alueen kehitykselle ja markkinoinnissa, ja alueelta on löydyttävä myös tulevaisuudessa useita vahvoja ja yksilöllisiä toimijoita. Tänne sopii myös lisää uusia yrityksiä luomaan uutta sisältöä ja tarjontaa. Toisaalta on hyvä myös miettiä, keille Leviä markkinoidaan, sillä erikoistuminen kannattaa.

– Laatutason on vastattava asiakkaan mielikuvaa ja ennen kaikkea laatu ei saa heittelehtiä. Tässä on meillä on kaikilla tehtävää ja tavoitetta. Itsellä on myös halu tässä omassa talossa viedä Leviä eteenpäin ja uskon vakaasti, että Tuikulla on paljon annettavaa tulevinakin vuosina.

Ravintoloitsija ja yrittäjä Jarkko Kuusisto seuraa valppaalla silmällä muun maailman menoa. Muun muassa Finnair alkaa tuoda väkeä suorilla lennoilla Japanista, niinpä Jarkko matkusti alkuvuodesta Hakubaan tutkimaan sikäläisten hiihtokeskusten tarjontaa, sillä on hyvä tietää, mitä sikäläiset haluavat ja mihin ovat tottuneet. Interski on kansainvälinen hiihdonopettajien neljän vuoden välein toistuva kongressi, johon Jarkko on osallistunut useamman kerran. Seuraavan kerran vuonna 2023 Interski on Levillä, sekin kannattaa muistaa, kun täkäläisiä palveluita hiotaan. Parhaimmillaan Interski tuo alueelle jopa pari tuhatta kongressivierasta viikoksi ja se yleisö on nähnyt maailman hiihtokeskuksia. Positiiviset matkakokemukset menevät täältä todella pitkälle.

Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas