Levinyt!
 

Aakenuspirteillä voi nauttia hitaasta elämästä

10.04.2019

Mie olen aakenuslainen!

Vanhan savottakämpän pihapiiri Aakenusjoen rannalla, kämppäkartano Ylläs-Levin -latureitin varressa huokuu hiljaisuutta, luonnonrauhaa ja entistä elämää. Ihan pysähtynyttä ei elämä täällä kuitenkaan ole, sillä Alakämpän pirtin ovi käy vähän väliä. Täällä tekee suolainen ja makea kahvileipä sekä kahvi, kuuma mehu ja tee kauppansa; termospulloja tankataan, kun hikinen hiihtäjä levähtää hetken jatkaen sitten taas sivakointia kohti Leviä tai Yllästä. Leville on Aakenuspirtin latukahvilasta matkaa 20 kilometriä ja Ylläkselle, Äkäslompoloon 27 kilometriä.

aakenus_puut 

Marja Köngäs on täällä nyt paikan emäntä ja valtiatar.

–Teimme vanhempieni, Tuomo ja Margit Könkään, kanssa sukupolven vaihdoksen. He lopettivat latukahvilayrittämisen viime kevääseen, ja minä puolestani aloitin oman yrittämisen. Vanhemmille tämä oli 8 vuotta pitkä eläkeläisharrastus, mutta minun on pitänyt vähän muuttaa hinnoitteluja, sillä on myös tarkoitus elää tällä. Esimerkiksi ne omat reppueväät saa nauttia ulkona, mutta latukahvilan pirtin lämmössä saa myös istua ilman ostopakkoa.

aakenus_kahvi

Marja Köngäs on maailmaa kiertänyt joogaopettaja sekä vedic art -taiteen opettaja, jonka repertuaarissa on myös luonnonyrttineuvojan pätevyys. Omat juuret ovat kittiläläisessä maaperässä, ja nyt hän sanoo olevansa aito aakenuslainen, jonka lähikauppa on Kittilässä 20 kilometrin päässä.

– Latukahvila on avoinna joka päivä, vain tiistaisin suljen vähän aikaisemmin, kun käyn Ylläksellä vetämässä joogakurssia. Kesällä täällä pidetään villiyrttikursseja sekä vedic art -kursseja. Alkutalvi oli hankala, kun olimme tipahtaneet pois tietokatkon takia Levin sähköisestä latukartasta, paikka näytti olevan kiinni. Sitten on taisteltu lumipulan kanssa ja, kun lunta vihdoin tuli, satoi sitä koko maaliskuun, niin ladut olivat harvinaisen huonossa kunnossa. Latukone käy Leviltä joka päivä, mutta Ylläksen suunnasta vain kerran viikossa, ja tässä on koneitten kääntöpaikka.

Savottapirtin yhteismajoitusta, joogaa ja yrittikursseja

Alakämppä on entinen tukkijätkien pirtti, jossa voi edelleen yöpyä, mikäli hiihtolenkki rasittaa. Marja tarjoaa yhteismajoituksessa petipaikkoja aamiaisella, majoittumaan sopii rakennukseen jopa 20 henkeä. Yläkämppä on entinen savotan teräväpää, siellä savotan aikaan asuivat kasööri, ukkoherrat ja muut tärkeämmät. Yläkämpässä on useita erillisiä huoneita, katon savupiiput paljastavat tulisijojen määrän. Yläkämpästä voi vuokrata huoneita erikseen ja sinne mahtuu enimmillään 30 henkeä. Lisäksi jokirannassa sijaitsee sauna, jota lämmitetään talvella useasti.

– Talvella täällä oli irlantilaisen matkanjärjestäjän ryhmiä, jotka ovat viihtyneet oikein hyvin täällä sähköttömässä maailmassa. Tämä  on sellainen luontainen digitaalisesta maailmasta vapaa digidetoksialue.

– On vain yksi aurinkopaneeli, jolla saadaan vähän virtaa kämppien yleisvalaistukseen, ja siitä riittää yhteen läppäriin sekä puhelimeen. Mutta eivät ihmiset täällä sähköä juuri kaipaakaan. Kysyin vasiten, että halutaanko kirkkaita lamppuja, niin lopullinen päätös oli se, että kynttilän valo on paljon miellyttävämpää.

aakenus_marja

Varsinkin ulkomaalaiset asiakkaat viihtyvät Aakenuspirttien rauhassa, sillä talvella kuluu aika erilaisten perusrutiinien hoitamisessa, kannetaan puita tulisijoihin, luodaan lunta ja tehdään käytännön hommia. Saunaa lämmitetään, kannetaan vesiä ja avanto hakataan jokijäähän. Kämppäelämässä vallitsee luontainen yhteisöllisyys.

Marja Köngäs on vuodesta 2007 lähtien käynyt opiskelemassa lisää joogaa Intiassa joka talvi parin kuukauden ajan. Astangajooga on hänen omintaan, mutta muitakin eri joogasuuntauksia Marja opettaa. Monen ryhmän ohjelmaan saattaa siten kuulua myös päivittäisiä joogatunteja tai -retriittejä.

Aitiopaikka Ylläs-Levin kisakatsomossa

Tuleva viikonloppu on täynnä vilinää, kun Aakenuspirtin ohi sivakoi Visma Ski Classicsiin kuuluva päätöskisa eli Ylläs-Levi.

– Hiihtäjät suihkivat tästä ohi kamalaa kyytiä ja tohinaa riittää, sillä yksi kisan huoltopisteistä on myös tässä. Tänne kannattaa tulla ajoissa seuraamaan itse kilpailuakin, mutta tulkaa mieluummin kimppakuljetuksilla, sillä parkkitilaa on todella rajoitetusti ja huoltopisteen toimitsijoiden pitää myös päästä perille, autot kannattaa siten jättää Aakenuksentien varteen.

Jaspis Toivonen

 

Latukahvila avoinna ke–ma klo 11–18 ja tiistaisin klo 11–16.

Jos haluaa tuoda oman ryhmän räätälöidylle kurssille tai illanviettoon, otetaan yhteyttä kurssien vetäjään. Joogaopettaja, Vedic Art- opettaja ja luonnonyrttineuvoja Marja Köngäs, marja@aakenuspirtti.fi, puh. 040 71 88 201, myös WhatsApp

Samoin yöpymispaikka pitää varata ennakkoon, lisätiedot netistä

www.aakenuspirtti.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas