Levinyt!
 

Sommelierit kilpasille hyvän ruoan ja viinin merkeissä

27.03.2019

Ruoka on elämys ja aina hyvän viinin kera

Levi Hotel Span henkilökuntaan Kekäle Bar & Grill -ravintolassa on kuulunut viime marraskuusta lähtien ammattinsa osaava viiniasiantuntija eli sommelier Edmund Liew. Sommelier on henkilö, joka hallitsee erityyppiset viinit ja rypäleet, ja joka osaa suositella asiakkaalle kulloinkin maultaan ja hinnaltaan sopivat viinit joskus laajastakin valikoimasta riippuen asiakkaan tarpeesta.

Malesialaissyntyinen Edmund Liew, 30, on ensi kertaa töissä läntisessä Tunturi-Lapissa, mutta hän on käynyt kyllä muun muassa Utsjoella, Ivalossa ja Saariselällä. Aikaisempia työtehtäviä Suomessa ovat olleet muun muassa viiniä maahantuovassa yrityksessä Porvoossa ja vastaavana sommelierina ravintola Sinnessä Helsingissä.

somm_edmund

– Tämä oli minulle ihan uutta seutua, ja olin myös valmis hyppäämään uusiin haasteisiin, sillä alun perin tämän piti olla viisumini viimeinen vuosi ja Suomesta oli vielä paljon näkemättä. Liiketoimintajohtaja Juha Partanen oli rohkea palkatessaan minut, eikä hän pitänyt puutteena sitä, että osaan suomea suurin piirtein vain sanan noniin verran. Tosin Ismo Leikolalalta olen oppinut noniin-sanan moninaisen merkityksen, sanoo Edmund pilke silmissään.

Edmund Liew sanoo kuitenkin olevansa onnekas, sillä täällä työyhteisö auttaa toisiaan, ja kun tulee kielellisiä ongelmia, apua saa aina, sillä kaikki puhuvat ainakin englantia. Ravintola-alan terminologia on kuitenkin kansainvälistä, kuten useimmat vieraatkin, joten suomen kielen osaamattomuus ei ole puute.

Asiakaspalvelussa pitkään ollut viiniasiantuntija ei aina tarvitsekaan sanallista vastausta, maistuuko viini hyvälle vai ei, sillä sen näkee jo asiakkaan ilmeestä.

– Ja on muuten ihan fine, jos ei aina pidäkään jostain. Ei ole mikään häpeä sanoa, että tämä ei ole hyvää. Sommelierit ovat sitä varten, että maistatamme toisen tai useamman viinin, kunnes löytyy se mieluisin. Siksi myös utelemme asiakkaan makumieltymyksiä, jotta osaamme tarjota sopivia viiniehdotuksia.

Laaja viinilista on investointi tulevaisuuteen

Edmund Liew on tuonut omaa asiantuntemustaan sekä laajentanut Kekäleen viinilistaa, jolla nyt jo on noin 120 erilaista tuotetta. Tarkoitus on nostaa nimikkeiden lukumäärä lähemmäksi kolmea sataa.

– Hyvä viinivalikoima on aina investointi tulevaisuuteen, joka kestää ja jonka arvo pysyy. Kekäleen asiakaskuntaa varten on laaja hintahaitari, kaikille kyllä löytyy ostajansa. Viinien hinnat vaihtelevat 50 eurosta aina tuhannen euron pullotteisiin. Meidän viinimme tulevat kaikki Euroopasta, sillä täällä osataan kyllä tehdä laatuviinit. Viininjalostukselle on Euroopassa pitkät perinteet, miksi siis toisimme kaukaa muilta mantereilta, kun lähellä on loistavaa osaamista?

Sommelierin yksi tehtävä on myös innostaa muitakin samassa työyhteisössä tutustumaan ja oppimaan lisää. Niinpä henkilökuntaa koulutetaan silloin tällöin, ja nyt esimerkiksi maaliskuun viimeisenä viikonloppuna väki pääsee perehtymään shampanjojen maailmaan.

Edmund Liew on ollut melkeinpä Kekäleen avaamisesta lähtien mukana kehittämässä ravintolaa, joka on valmiina odottamassa syksyllä aukeavaa designhotellia. Marssijärjestys on ollut aivan oikea kaikkien mielestä, sillä hotelliasukkaat pääsevät heti hyvän ruoan äärelle.

Edmundin tärkeä työpari ravintolassa on Kekäleen keittiömestari Antti Jakunaho, jonka kanssa työ pelittää loistavasti. Antti loihtii ruokaa keittiössä ja Edmund löytää annoksille viinien parhaat makuparit.

somm_antti_ja

– Olemme saaneet homman toimimaan, on opittu avotuligrillin salaisuudet ja ilmeisesti osaamme jotakin, kun osa asiakkaista palaa ilta toisensa jälkeen meille ruokailemaan. Kekäleessä tarjoamme oikeastaan koko Suomen lähiruokaa, ja jos tätä tyyliä haluaa luokitella, niin kutsuisin tätä arktiseksi keittiöksi. Meillä on laaja lihavalikoima ja raaka-aineet tulevat väliltä Hanko–Jäämeri. En halua kahlita meitä mihinkään tiettyyn tyyliin, emme ole yksin bistro tai grilli, vaan täällä tarjotaan asiakkaalle ruokamuistoja ja makuelämyksiä, sanoo Antti Jakunaho.

Ohjelmallista viinin ja ruoan yhdistämistä

Tulevan lauantaina 30.3. Kekäleessä käydään huippusommelierien kaksintaistelu, jossa vastakkain asettuvat Heidi Mäkinen Helsingistä ja Edmund Liew Leviltä.

Molemmat ovat lähellä alansa huippua, Heidi Mäkinen, 30, saanee tämän vuoden aikana Master of Wine -tutkintonsa valmiiksi, jonka suorittaneita sommeliereja on Suomessa vain neljä muuta. Edmund Liew tähtää samaan tutkintoon myös, mutta ei ole opinnoissaan yhtä pitkällä vielä.

- Toivottavasti saan Heidistä itselleni mentorin tutkinnon suorittamiseen.

Edmund kertoo, että Aasiassa isoissa ravintoloissa on useita sommeliereja ja erilaiset kilpailut ovat tavanomaisia. Nyt Levillä järjestetään ensimmäistä kertaa kahden sommelierin välinen Wine Battle, jossa keittiömestari on laatinut viiden ruokalajin menun ja sommelierien tehtävänä on löytää niille parhaat juomat. Yleisö tuomaroi kilvan eli päättää, kumman juomavalinnat menivät parhaiten.

Antti Jakunaho on koostanut Wine Battlen menun vaativista raaka-aineista, sillä alkuun on tarjolla hirvitartar, sitten seuraa pyttipannua ja viiriäisenmunaa, seuraavaksi nautitaan kampasimpukkaa & kukkakaalia, sitten seuraa riekkoa, ja jälkiruokana on tummaa suklaata ja punajuurta.

– Näitä me järjestämme tulevaisuudessa useamminkin. Ja heti sunnuntaina 31.3. on myös mahdollisuus yleisön tulla maistamaan shampanjoita, sillä Heidi Mäkinen on valikoinut tastingiin kahdeksan valioluokan kuohuvaa.

Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas