Levinyt!
 

Petri Laaksonen kevätkiertueella Lapin kappeleissa

21.03.2019

Neljännes vuosisata musisointia

Petri Laaksosen laulajanura alkoi runsaat 25 vuotta sitten, kun mieskuoro Ylioppilaskunnan Laulajat tilasi nuorelta säveltäjältä lauluja serenadilevylleen Laaksosen laulut kuultuaan kuoronjohtaja Matti Hyökki päätti pyytää säveltäjää myös laulujensa solistiksi.

Ensimmäinen soololevy, Täällä pohjantähden alla, ilmestyi 25 vuotta sitten, syksyllä 1994. Säännöllinen päivätyö musiikinopettajana sai jäädä ja monenlaiset estradit sekä levytysstudiot kutsuivat tuotteliasta ja monipuolista säveltäjää ja laulajaa. Vuosien varrella ensilevyn ikonisesta nimikkosävelmästä onkin muotoutunut yksi keskeisimmistä lauluista kuvaamaan suomalaista mielenmaisemaa.

Jo ennen päätoimiseksi laulajaksi heittäytymistään Laaksonen oli väläyttänyt säveltäjän kykyjään muun muassa tarttuvilla euroviisuiskelmillä Eläköön elämä (Sonja Lumme 1985) ja Sata salamaa (Virve Rosti 1987) sekä vuonna 2000 Oot voimani mun (Anna Eriksson).

Tuottelias ja aiheet läpi koko elämän

Laaksonen on julkaissut kolmetoista soololevyä, useamman kokoelmalevyn sekä säveltäjänä lukuisia teemallisia albumeita. Viimeisin albumi on viime syksyltä, Olkoon ylläsi kirkas taivas - livenauhoitus Turun Ekumeenisessa Taidekappelissa kamarimusiikkiyhtyeen säestyksellä.

Monet hänen levyistään on palkittu kullalla tai platinalla. Hänen tuotantonsa onkin poikkeuksellisen monipuolista aina suosituista iskelmistä euroviisuhitteihin ja joululauluista hengellisiin sävelmiin. Merkittävä aluevaltaus Laaksoselta oli viime vuosikymmenen lopulla julkaistu kokonainen albumi uusia sävelmiä suomalaisten klassikkorunoilijoiden rakastettuihin runoihin.

Runoilija Anna-Mari Kaskisen teksteihin Laaksonen on säveltänyt lukuisia hengellisiä lauluja, joista moni on kokenut saavansa voimaa ja lohdutusta.

Pari vuotta sitten läheistensä kuoleman jälkeen Petri Laaksonen julkaisi levyn tärkeästä ja kulttuurissamme usein melko vaietusta aiheesta, kuolemasta. In Memoriam - Elät aina minussa -levyn sielukkaat laulut sekä levyyn liittyvä konserttikiertue saavutti laajaa huomiota mediassa ja sai yleisöltä kiittävän vastaanoton.

Toivo jäljelle jää

Vuosi sitten Helsingin tuomiokirkkoseurakunta myönsi Petri Laaksoselle arvostetun kirkkotaiteen Engel-palkinnon. Joka toinen vuosi jaettava huomionosoitus myönnetään taholle, joka on merkittävällä tavalla kulttuurin keinoin edistänyt kirkon ydinviestiä.

Petri Laaksonen kokee olevansa ennen kaikkea live-esiintyjä. Välitön kontakti yleisön kanssa antaa voimaa niin kuulijoille kuin laulajalle itselleenkin. Jo neljännesvuosisadan kestänyt ura esiintyvänä artistina sekä eletyn elämän tuoma kokemus iloineen ja murheineen on tuonut Laaksosen tulkintoihin entistäkin vakuuttavampaa otetta ja syvyyttä.

– Olen aina tiennyt mistä laulan, mutta nyt myös elän todeksi uudella tavalla laulujen tarinaa niitä laulaessani, Petri kertoo.

Konsertin nimi kumpuaa Laaksosen suurimman sävelhitin Sata salamaa sisältämästä viestistä. Laaksosen melodiset ja elämänmakuiset laulut yhdistettynä vahvaan ja sielukkaaseen tulkintaan ovatkin koskettaneet monia.

Toivo jäljelle jää -konsertti Marian kappelissa Levillä  2.4. klo 19
Liput 20 e tuntia ennen ovelta

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas