Levinyt!
 

Selkokielinen Reidar Särestöniemen maailma

15.03.2019

 Särestöniemi kaikkien ulottuville

Kittilän Kaukosessa sijaitseva Särestöniemi-museo on ainutlaatuinen vierailukohde, jonne kaikki asiakasryhmät eivät valitettavasti pääse vierailulle. Museorakennukset on rakennettu aikana, jolloin esteettömyysvaatimukset eivät olleet nykypäivän tasolla, eli esimerkiksi pyörätuolein tai muilla apuvälineillä rakennuksiin on vaikea päästä.

Uudella selkokielisellä kuvateoksella tuodaan Särestön tunnelmaa aistittavaksi ja taiteilija Reidar Särestöniemen (1925–1981) elämää tutuksi erityisesti heille, jotka eivät pääse museolle fyysisesti.

Reidarin maailma

Reidar Särestöniemen maailma -teos on kirjoitettu selkokielellä, ja kirjassa on runsaasti sisä- ja ulkokuvia museolta. Mukana on myös museon arkistoista historiallista kuva-aineistoa sekä paljon teoskuvia Särestöniemen taiteesta.

Kirjan tekijät ovat työryhmä, johon kuuluivat Anne Koskamo, Elina Koivuniemi, Marika Salminen, Maarit Niskanen, Tiina Puljujärvi, Jaana Hokkanen, Raija Kulppi, Taru Tuomisto ja Tuija Alariesto.

Teoksen virallinenjulkistus oli museolla keskiviikkona 13.3. Tekijät kiittävät teoksen julkaisua tukeneita Kittilän kulttuuritoimea ja Kauko Sorjosen säätiötä.

Helppolukuinen kuvateos

Teosta voi lukea itsenäisesti tai vaikka ohjaajan kanssa. Teosten yhteydessä on myös aktivointikysymyksiä, jotka herättelevät lukijaa pohtimaan Särestöniemen taiteen eri ulottuvuuksia ja merkityksiä. Pohdintaa voi tehdä joko itsenäisesti tai vaikkapa yhdessä muiden kanssa. Kirjan mukana tulee myös vihkonen, josta löytyy lisätietoa Särestöniemen elämästä pidemmistä teksteistä.

Tekijöiden mukaan kirja soveltuu myös erilaisiin hoitolaitoksiin virikkeeksi. Selkokielisenä kirjan kohderyhmää ovat myös sekä lukemista että suomea opettelevat ulkomaalaiset tai maahanmuuttajien kanssa kieltä hiovat.

Kirjan tekstissä on huomioitu selkokielen vaatimukset ja taitossa on kiinnitetty erityistä huomiota helppolukuisuuteen. Teksti on kooltaan normaalia suurempaa, ja taitossa on pyritty välttämään lukemista vaikeuttavia seikkoja, kuten tekstiä kuvan päällä. On arvioitu, että selkokielisestä tekstistä hyötyy jopa puoli miljoonaa ihmistä Suomessa.

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas