Levinyt!
 

Lumivyörykoirat ohjaajineen etsivät kilpaa ja kouluttautuvat

15.03.2019

Vyörykoirat testissä Levillä

International Rescue Dog Organisation IRO ja Finn Rescue K9 Association, FRF K9 ry järjestävät yhteistyössä pelastuskoirien lumivyöryetsintäkurssin 1.–3.4. ja lumivyöryetsintäkisat 4.–5.4. Levillä.

Kurssille osallistuu arviolta 20–30 koirakkoa eri puolilta Eurooppaa.

koiraCamo

Kuvassa Tiina Auerin 1,5-vuotias koira Camo, josta hän on kouluttamassa pelastuskoiraa. Kuva: Miia Halonen.

Kurssin jälkeen pidetään Suomen ensimmäiset, kansainvälisen pelastuskoirajärjestö IRO:n IPO-R laviinikoirakokeet E-, A- ja B-luokissa. Kokeiden tuomareiksi on nimetty IRO:n kokeneita lumivyöryetsintätuomareita, Itävallasta tulevat A. Russegger ja G. Thanner, sekä Sloveniasta J. Sternovec.

Vakavat lumivyöryt ovat lisääntyneet myös Suomen Lapissa viime vuosien aikana. Kurssi ja kokeet valmistavat koirakoita etsimään lumivyöryn alle jääneitä ihmisiä. Koirat oppivat etsimään lumeen hautautuneita henkilöitä ja ohjaajat tukemaan koiraansa etsinnöissä, sekä käyttämään muita etsintätaktiikoita, kuten lumivyörypiipparin käyttöä ja ihmisen paikallistamista sondin avulla.

Kokeessa henkilöetsinnän lisäksi koiran on mm. kyettävä matkustamaan moottorikelkan kyydissä ja läpäistävä tottelevaisuusosuus.

FRF K9 ry on vuonna 2012 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää kansainvälistä operatiivista pelastuskoiratoimintaa. Yhdistys järjestää mm. koulutus- ja esitelmätilaisuuksia, sekä toimii yhteistyössä muiden samoja päämääriä toteuttavien koti- ja ulkomaisten yhteisöjen kanssa.

 

Lisätietoja

laviinileirin yhteyshenkilö Tiina Auer, p. 041 4437892/ Anu Haveri p. 040 5418486

FRF K9 ry:n puheenjohtaja Markku Suominen, p 045 122 3089, markku.suominen@iki.fi

www.frfk9.org

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas