Levinyt!
 

Ylläs-Levi -maratonhiihdon vetovoima huimassa kasvussa

15.03.2019

Juhlava kauden päätös

Visma Ski Classics Ylläs-Levi -maastohiihtotapahtuma tuli Tunturi-Lappiin keväällä 2017, ja sitä edelsi vuotta aikaisemmin järjestetty ensimmäinen hiihto nimeltään Ylläs-Levi Ski Marathon. Nyt näyttää siltä, että on aloitettu pysyvä massahiihtotapahtuma, joka vetää väen Lappiin joka vuosi kasvavin määrin. Visma Ski Classic -nimellä kisataan nyt kolmatta kertaa.

– Ylläs-Levi on koko Visma Ski Classics -kiertueen 12. osakilpailu sekä kauden päätöskilpailu, jossa jaetaan varsinaiset palkinnot ja kokonaiskilpailu ratkeaa. Kun on kyse finaalista, halutaan tulla paikan päälle ja Lapin eksotiikka puree. Edellisenä kahtena vuotena nähdyt hienot kuvat ja kansainväliset tv-lähetykset reitin varrelta kansallispuistosta kiinnostavat varsinkin lajin keskieurooppalaisia osallistujia, nyt halutaan nähdä Lappi, ja ainakin edellisinä vuosina on tapahtumaa suosinut myös sää, sanoo kisakiertueen tapahtumapäällikkö Caroline Eriksson W Sportsmedialta.

vismasatu

Satu Pesonen ja Caroline Eriksson

Erikssonin mainitsema suosio näkyy jo tämän vuoden ilmoittautuneiden määrässä, sillä tälle keväälle tavoitellaan Ylläs-Levi -hiihtoon jopa 1 500–1 600 osallistujaa. Ja lukumäärä on hyvinkin realistinen, sillä verrattuna vuosi sitten vastaavaan aikaan maaliskuun alussa ilmoittautuneiden määrä on kasvanut jo 50 prosentilla.

Koko kiertue päättyy siis 13. huhtikuuta Leville, jossa juhlitaan illalla palkintogaalassa Hotelli Panoramassa.

– Kaikelle kansalle on järjestetty avoimet hiihtojen after ski partyt illallisineen Hullu Poro Areenalle kello 19–22. Hiihtokausi jää taakse ja on aika syödä ja juoda hyvin, illan ohjelmassa on myös haastatteluja ja lopuksi laitetaan jalalla koreasti. Illan esiintyjä on Elastinen ja kello 22 ovet aukeavat myös muille kuin illalliskortin ostaneille. Lisäksi maalialueelle on rakennettu markkinatori, samoin sellainen on Äkäslompolossa, kertoo Satu Pesonen, Levi Eventsin päällikkö.

Uutta polvea mukaan

Eriksson kertoo tänä vuonna uutta olevan Ylläkselle järjestetty lasten kisa eli 100 ensiksi ilmoittautunutta alle 10-vuotiasta tyttöä ja poikaa pääsee mukaan omiin kisoihin, myös kaikki osallistujat palkitaan mitalilla. Visma Ski Classics 4kids on leikkimielinen lasten oma sprinttihiihto perinteisellä tyylillä Äkäslompolojärven jäällä lauantaina 13.4. klo 10.00–10.30.

Vismamaali2018

– Haluamme kasvattaa uuttakin sukupolvea ladulle ja houkuttelemme perheitä mukaan. Ja vaikka eliitti hiihtää lujaa sijoituksista pitkällä matkalla, niin ladulle sopii hyvin myös kuntohiihtäjiä. 55 kilometrin matkan Äkäslompolosta Leville voi hiihtää nautiskellen reppu selässä ja varata suoritukseen aikaa vaikka koko päivä. Toivoisimme ladulle myös lisää naisia, heillä ei varmasti kunto lopu kesken sen kummemmin kuin miehiltäkään. Ylläs-Levi on myös turvallinen, vaikkapa ihan ensikertalaisen lähteä, sillä huoltopisteitä on paljon ja hiihtäjästä pidetään täällä hyvää huolta, tuumaavat naiset.

Ei roskata luontoa

Ylläs-Levin reitti kulkee pitkälti halki Pallas-Yllästunturin kansallispuiston, niinpä siellä pitää ottaa erityisesti huomioon puiston ainutlaatuinen ja alkuperäinen luonto eikä roskaaminen ole sallittua. Asiaa tähdennetään kaikille osallistujille ja järjestäjät panostavat myös entistä enemmin latujen jälkihuoltoon. Retken jälkiä siivoavat kelkkapartiot lähtevät liikkeelle heti kilpailijoiden jälkeen noukkien matkaan kaiken ylimääräisen.

vismaskikartta

– Toivotaan kuitenkin, että roskaaminen vähenee entisestään, sillä tietoa jaetaan nyt kaikille osallistujille entistä enemmän. Mutta kisan tiimellys nostaa adrenaliinia eikä asiaan sitten välttämättä aina niin keskitytä, mutta toistamalla viestiä, tieto menee perille, sanoo Satu Pesonen.

Kisaorganisaatio on jälleen iso, Pesonen arvioi noin 300 ihmisen olevan mukana järjestelyissä ja eri tehtävissä ladun varrella.

Levillä näkyvimmät rakennustyöt tehdään kisaa edeltävällä viikolla ja poikkeaviin liikennejärjestelyihin keskustassa voi varautua viimeistään jo torstaina, kun Hissitie suljetaan ja maalialueen rakentaminen alkaa.

Kaikki kannustamaan maaliin tulijoita

Ylläs-Levin eliittisarjassa starttaavat kilpaladulle Ylläsjärveltä 70 kilometrin matkalle naiset klo 8.25 ja miehet klo 9.00. Maaliin Leville tulee pitkän matkan kärki arvioidusti jo puolen päivän tuntumassa, sillä lähtöaikaa on aikaistettu tunnilla viimevuotisesta. Viime vuoden nopein käytti melkein tasan kolme tuntia matkaan. Kisajärjestäjät haluavat myös taata pitempään tasalaatuiset keliolosuhteet hiihtäjille. Kello 11 puolestaan lähtevät kuntohiihtäjät 55 kilometrin taipaleelle Äkäslompolosta kohti Leviä.

Maalialueelle Zero Pointin edustalle Leville toivotaan paljon yleisöä kirittämään maaliin saapuvia. Tunnelmaa ylläpitää myös viereinen markkinatori myyntikojuineen.

Levin ja Ylläksen katukuvassa massahiihto näkyy varmasti jo viikon alusta lähtien, kun edellisen kisan eli Norjan Reistadløpetin joukkueet alkavat tulle alueelle treenaamaan. Moni myös jää kisan jälkeen tänne nauttimaan parhaista kevätkeleistä.

Jos ei pääse paikan päälle, näkyy kisa jälleen suorana televisiosta. Järjestäjien kuvausarsenaaliin kuuluvat moottorikelkat ja helikopteri, joten pitkin matkaa voi kisaa seurata suorana. Televisiokuvaa välittyy ainakin Ylen, NRK:n  ja Discoveryn kanavilta.

Jaspis Toivonen

 

 

yllaslevi.com

16.3. Birkebeinerrennet, 54 km, Rena-Lillehammer;
6.4. Reistadlöpet, 50 km, Setermoen-Bardufoss;
13.4. Ylläs-Levi, 70 km.

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas