Levinyt!
 

Ainutlaatuista käsityötä Kittilässä

22.02.2015

Kotoisa kellonkilahdus toivottaa tervetulleeksi.
Heti ovella kiinnitän huomion läheisessä vitriinissä esillä oleviin erikoisiin koruihin. Katson lähempää ja totean niiden olevan valmistettu poronsarven haarakohdista. Jokaisesta haarasta riippuu juuri oikealla paikalla kaunis kullanvärinen riskun laukkanen, pieni pyöreä kovera korunosa.
Yrittäjä Milla Pahajoki ottaa minut iloisesti vastaan, katselemme ympärillemme liikkeessä. Pian saapuu paikalle myös Ainutin toinen sielu, Ari Järvenpää.
Ainutlaatuiset käsityöt saivat alkunsa Inarissa. Ainut Shop avattiin Kittilässä 5.12. 2013. Liike sijaitsee aivan tien varressa juuri ennen Teboilia Leviltä päin tultaessa. Sekä Milla sekä Ari ovat opiskelleet saamenkäsitöiden artesaaneiksi Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa, ja alkaneet töihin reilu 10 vuotta sitten Inarissa, jossa Ainut sai alkunsa.
Millalla on jo aiemmin hankittu korukivi- ja jalometallialan koulutus Etelä-Suomesta. Hän on erikoistunut korujen valmistukseen ja sisnatöihin, Ari puukkoihin ja puutöihin. Liikkeen myynnistä 60–70% on heidän omaa tuotantoaan, loput hyväksi havaittuja, muiden tekemiä käsitöitä lähiperiaatteella, kuten vaikkapa Arin äidin tekemät villasukat.

ainut hopeat

Millan neljässä korusarjassa on tunnistettavat hahmot, mutta niistä löytyy monia muitakin kuvioita. Allekirjoittanut näki Aurinkuussa myös rummun, ja oma koru lähti ilman muuta mukaan!

Mestareiden opissa.
Ari valmistaa itse Ainutin kaikki puukot. Lisäksi valikoimaan kuuluu valtava määrä puukontekotarpeita: toistasataa erilaista terämallia, hiili- ja hopeateräksisiä raaka-aihioita, kymmenisen eri puulajia kahvoihin, tuohta, luuta, heloja- ylipäätään kaikkea, mitä puukontekijä tarvitsee. Ari pitää myös puukontekokursseja, muun muassa Revontuliopistolla. Inariin on jäänyt hyvät yhteydet, molemmat esimerkiksi tuurasivat tarvittaessa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen käsitöiden opettajia Inarissa asuessaan. Sieltä tulevat Ainutiin myös harjoittelijat, joita on opissa useita vuosittain.
- Tätä on testattu, hiottu, kokeiltu ja mietitty. Olen saanut oppini Inarin saamenkäsityön puukkomestarilta, Ilmari Laitilta. Hän painotti aina, että ensin on hankittava vankka perusosaaminen, ja sitä on jalostettava jatkuvalla itsensä kehittämisellä ja kokeilemisella. Jokin idea saattaa näyttää paperilla hyvältä, mutta sen on oltava myös käytännössä toimiva, Ari määrittelee työtään.

 

ainut puukot

 

 

Erilaisia Ainut-puukkoja: kahvoina vasemmalta visakoivu, afrikkalainen padaug, visakoivu, afrikkalainen wenge, loimukoivu, öljytty visakoivu, wenge.

Millan alkuvoimaiset korut.
Hopeakoruja on neljä eri perussarjaa, niiden lisäksi Milla tekee uniikkisarjoja luusta ja muista materiaaleista
- Inarissa meillä oli kotona vain pikkuverstas ja myyntivarasto kotona, silloin tahtoivat työt pursuta joka paikkaan. Kittilässä saimme paritalon, josta toinen puoli on koti, toinen verstas. Se on erityisen kätevää, kun joskus tulee vain se olo, että on pakko heti rynnätä sorvin ääreen. Sillä tavalla on moni koru saanut alkunsa. Nyt on kuitenkin sentään seinä kodin ja työn välillä, nauraa Milla.
Ainutin tuotteita tilataan paljon myös netin kautta, ja jotkut pohjoiseen matkaavat suunnittelevat reittinsäkin Ainutin kautta. Levillä Ebba ja Erkki- lahjatavaraliikkeellä on oma perusvalikoimahylly Ainutin tuotteille. Ari ja Milla kokevat, että Kittiläläisillä käsityöyrittäjillä on hyvä yhteistyöhenki.
- Jokainen osaa neuvoa kysyjät toistensa luo, mietimme tuotevalikoimiamme porukalla. Aina ajatellaan että se on kaikkien etu, ei tarvitse muualta lähteä etsimään, Ari sanoo tyytyväisenä.
(Pauliina Pesonen)

www.ainut.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas