Levinyt!
 

Latujen kuntoa ei tarvitse arvailla

14.02.2019

Sähköinen palvelu mahdollistaa Levin hiihtolatujen kunnon reaaliaikaisen seurannan. Se helpottaa muun muassa päivän hiihtoretken suunnittelua.

Latujen hoito ja palvelun ylläpito nielee rahaa

Keltainen pallo etenee kartalla ja muuttaa pinkkiä latuviivaa vihreäksi kertoen, että latukone3 huristelee parhaillaan Kätkätunturin etelälaitaa. Kätkän lenkiltä löytyisi nyt siis tuoretta ja tasaista baanaa lumisateen jäljiltä!

Latupalvelut

InfoGIS-paikkatietopalveluun perustuva sähköinen latupalvelu on Levillä käytössä nyt neljättä vuotta. Reittipalvelun käytöstä peritään asiakkaalta 10 euron kausimaksu, joka ohjautuu reittien ylläpitoon.

– Kyseessä on lisäpalvelu reittien käyttäjille. Pitää muistaa, että latujen lanaamiseen käytetään vuosittain satoja tuhansia euroja ja sähköisen järjestelmän ylläpitokin maksaa tuhansia euroja vuodessa, korostaa Levi Ski Resortin reittivastaava Hannu Levinheimo.

Latujen ja reittien kunnon reaaliaikainen seuranta ei suinkaan ole Levillä uusi juttu, joskin palvelu on vuosien saatossa kehittynyt. Ensimmäinen, satelliittipaikannuksella varustettuihin GSM-puhelimiin perustunut järjestelmä otettiin Levillä käyttöön ensimmäisten joukossa jo 1990-luvun puolivälissä.

– Silloin latukoneen kuljettajan piti painaa tietyn etapin saavutettuaan nappia, joka välitti tiedon järjestelmään ja kuittasi latuosuuden hoidetuksi, Levinheimo muistelee.

Kattavaa ja reaaliaikaista tietoa

Nykyinen järjestelmä toimii täysin automaattisesti latukoneisiin sijoitettujen lähettävien GPS-paikantimien avulla. Puhelin lähettää noin viidentoista sekunnin välein tiedon järjestelmään, joka paikantaa puhelimen ja päivittää kyseisen latuosuuden hoidetuksi.

– Aiemmin puhelinten katvepaikoissa tiedot jäivät päivittymättä, mutta nykyään ongelma on ratkaistu paikkatiedon puskuroinnilla. Siksi joissain paikoissa latukoneen pallo saattaa pompata kartalla kerralla isomman matkan, Levinheimo kertoo.

Levin sähköinen latupalvelu on oivallinen työkalu päivän hiihtoretkien suunnitteluun. Karttasovelluksesta voi valita näkymäksi pelkistetyn taustakartan lisäksi myös maastokartan tai ilmakuvan. Kartalta saa valintaruudusta ruksimalla esiin latukahvilat ja muut taukopaikat sekä erikseen myös koiraladut ja valaistut latuosuudet. Muut talvireitit ja ski bussien kulkureitit pysäkkeineen saa nekin kätevästi näkymään.

Matkan mittaamiseen löytyy erikseen työkalu, jolla voi klikkailla suunnitellun reitin ja hahmottaa hiihtomatkan pituuden jo etukäteen.

Vaikea lumitalvi

Tätä kirjoitettaessa Levin laduista on kunnostettuna 90 kilometriä, kun Levin latuverkosto käsittää kokonaisuudessaan 230 km hoidettuja latuja. Ounasjoen itäpuolisia latuja ei ole päästy hoitamaan latukoneella vielä kertaakaan. Osuudet näkyvät kartassa harmaana, sillä vähälumisen alkutalven takia tampparit eivät ole päässeet ylittämään jokea.

– Jää kyllä kestäisi, mutta lunta on liian vähän ja se on kauttaaltaan pehmeää pakkashötöä. Ounasjoessa on korkeat törmät ja lunta on oltava runsaasti, jotta törmät pystytään muotoilemaan tampparilla turvallisiksi hiihtäjille. Talvi on ollut latujen kunnostuksen osalta haastava, mutta on vähälumisia talvia ollut ennenkin, muistuttaa yli 30 talvea Levin latujen hoidon parissa työskennellyt Hannu Levinheimo.

Hiihtoladuille eksyy aika ajoin kävelijöitä, pyöräilijöitä ja onpa ladulta pelastettu tänä talvenakin teiltä harhautuneita autoilijoita. Levinheimo alleviivaa, että ladut on tarkoitettu vain hiihtäjille.

– Hiihtäminen on vaikeaa, jos pehmeään latuun tulee kengän tekemiä kuoppia. Alueen ihmismäärään nähden ongelma on ollut meillä kuitenkin pientä.

Levin sähköiset latu- ja kelkkareittipalvelut löytyvät osoitteesta www.levi.fi  

Olli Autonen

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas