Levinyt!
 

Luvatunmaan linna vie tänä talvena Harry Potterin seuraan

17.01.2019

Taatusti kotimaista ja uniikkia työtä

Levin Luvatussamaassa on lumikoneisto pyörinyt jälleen lokakuun puolivälistä lähtien, tammikuun puolivälissä alkaa vihdoin häämöttää urakan pää ja kaikki on valmista.

linna_luvattumaa

– Ei kyllä näin konstikasta syksyä ole lumirakentamisessa meillä ollut aikaisemmin, sanoo isäntä ja yrittäjä Pekka Jussila.

Pekka Jussila viittaa lämpimään ja kosteaan syksyyn ja viivästyneeseen talven alkuun. Ensimmäinen linnaan kuuluva pallo saatiin valmiiksi lokakuun pakkasilla, mutta sitten tulivat sateet. Ensimmäistä kertaa linnan historiassa on jouduttu rakennelmia suojaamaan sateelta. Säätila onneksi muuttui marraskuun puolivälin paikkeilla kylmemmäksi, joten lumitykki sai laulaa, muotteihin saatiin täytettä ja veistäjät pääsivät vihdoin töihin.

linna_naama

– Kiihkein työvaihe oli joulukuun alussa, kun oli almanakkaan laitettu, että 12.12. linna avataan ja silloin oli buukattu ensimmäiset häät linnan kappeliin, mutta siinä aikataulussa pysyttiin. Parhaimmillaan oli rakentajia töissä yhdeksän henkeä. Veistäjät osaavat hommansa, osa on ollut täällä jo ennenkin samoissa töissä ja kokemuksen karttuessa joukko on kehittynyt entistä taitavammaksi.

Luvatunmaan linnassa ei ole käytetty materiaalina pelkästään lunta, vaan näyttävimmät elementit ovat jäätä, jota Pekka Jussila on nostellut vieressä virtaavasta Ounasjoesta. Pekka Jussila myös veistää jäätä ja siitä hommasta hänellä on jo vuosien kokemus.

– Jäiden nosto teetti nyt töitä, sillä yleensä ne ensimmäiset jäät ovat täynnä roskia, kuten pudonneita lehtiä, joten ensin avataan ja kuoritaan jokiavanto ensimmäisestä jääkerroksesta. Sitten odotellaan uutta jäätymistä, jolloin vasta saadaan kirkasta ja veistokelpoista materiaalia, kertoo Pekka.

Pekka tuumaa myös, että tänä vuonna voitaisiin linnaan liittää myös suomalainen avainlippu, sillä koko prosessi on toteutettu täysin kotimaisin voimin.

Kymmenes vuosi lumihotellia

Luvatunmaan jää- ja lumirakentaminen on pitkän kokemuksen tulosta. Hotellipuoli täyttää kymmenen vuotta, mutta jo sitä ennen tehtiin muun muassa baari ja ensimmäinen pallomainen lumiravintola, aikanaan on rakennettu myös jäinen lumisauna. Lumen- ja jäänveisto on kuulunut yrityksen omiin asiakkaille tarjottaviin ohjelmiin jo vuosia, ja lisäksi Pekka Jussila on tehnyt useita jääveistoksia muille tilauksesta.

linna_kappeli

Luvatussamaassa pitkän veistouran on tehnyt myös Riitta Hyyppä, joka tituleeraa itseään linnan artistiksi. Riitan työsarka on moninainen, sillä alkukaudesta työasuna on keltainen haalari ja taskut täynnä lumenveistossa tarvittavia työkaluja, sitten hän pukee ylleen seremoniamestarin asun ja vihkii pareja jääkappelissa.

– Meillä on täällä Luvatussamaassa täysin oma linja ja tyyli, josta pidämme kiinni. Lumihotellista ja kappelista ei tehdä mitään ylisuurta, pysymme pienessä ja kotoisassa, tälle talvelle hotellissa on 19 huonetta, mikä on tänne sopiva määrä.

Riitta Hyyppä sanoo, että paras luomisvoima linnan rakennuksessa on yhteinen huumori. Pekka Jussilan kanssa on tehty yhdessä näitä linnoja ja lumenveistoa jo niin pitkään, että kumpikin tuntee toisen tyylin ja työtavat, joten tulosta saadaan nopeasti ja hyvässä yhteisymmärryksessä. Idearikkaat taiteilijat antavat mielikuvituksen laukata, ja tulokset näkyvät sitten taidokkaina reliefeinä ja veistoksina pitkin linnaa.

kansi 2019_1

Luvattumaan tämän vuoden aihe on Harry Potterin maailma, niinpä seinillä on tuttuja hahmoja ja lisänä loitsuja seinillä ja käytävillä. Värivaloilla saadaan jääveistoksiin ja hotellihuoneisiin ilmettä ja valaistuksella myös lumireliefit heräävät henkiin.

Lumilinnassa kävijää viehättää sen mystisyys ja kauneus. Tämän vuoden kappelissa alttarin edustalla on jäinen silta ja tila on juhlava lumisine kattokruunuineen ja jääpenkkeineen. Isoimmat jäätyöt löytyvätkin kappelista. Jäätä on käytetty myös hotellihuoneitten ovissa sekä linnan etuosaan sijoittuvassa baarissa.

Luvattumaa palvelee hiihtäjiä ja kelkkailijoita päiväsaikaan latukahviona, iltaisin onnistuvat tilausillalliset ja muut tilaisuudet. Pihapiirissä on tänä talvena myös poroja matkailijoiden ihailtavana. Linnaan pääsee tutustumaan lunastamalla pääsylipun, jonka osto kyllä kannattaa.

 

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas