Levinyt!
 

Raekallion Galleria täytti 30 vuotta

18.12.2018

Puoli vuosisataa taidetta

– Ei se, mitä maalaat, vaan miten maalaat, pohtii vuonna 1969 ensi näyttelynsä ripustanut taidemaalari Reijo Raekallio, jonka Galleria Raekallio Pöntsössä täytti virallisesti 30 vuotta joulukuun 15. päivä.

RaekallioReijo

Gallerian ovia ei ole yleisöltä suljettu sittemmin, ja Reijo laskee yli 120 000 kävijän vierailleen kuluneiden vuosien aikana Pöntsössä. Tänne tulee myös kelkkareitti Leviltä, ja taiteilija arvioi joka talvi noin tuhannen kelkkailijan poikkeavan pirtissä.

– Epäilijöitä oli aikanaan, kun rakensin gallerian, mutta kyllä tästä on selvitty ja laajennuksiakin tehty. Näinä vuosina on syntynyt reilusti yli kolme tuhatta myytyä työtä ja galleriassa on jatkuva myyntinäyttely. Kun töitä on niin paljon, voi aina välillä vaihtaa ripustusta ja viedä pitkään esillä olleita töitä lepäämään. Nyt olen juhlan kunniaksi nostanut esille ensimmäisen työni, Karvaooppelit, vuodelta 1968. Siinä on hevosia kesäyössä ja hienoa työssä on varsinkin niiden vauhti, tuntuu, etten ole sellaista onnistunut kovinkaan useasti tavoittamaan uudestaan, tuumailee taiteilija.

Kyseinen työ oli Reijo Raekallion ensimmäinen jurytetty työ, joka osallistui Ars Artica näyttelyyn Rovaniemellä 1969. Ensimmäinen oma näyttely pidettiin puolestaan Kittilässä Osuuspankin kerhohuoneessa.

– Maalaustekniikka alkaa viedä työtä ja siinä syntyy oivalluksia ja yllätyksiä, kokeilla voi esimerkiksi, miten suola käyttäytyy veden kanssa akvarellissa, tai mitä tekee hiekka öljyyn sekoitettuna. Taiteilijan on osattava vapautua säntillisistä tekniikan kahleista ja se tekee tämän kaiken myös mielenkiintoiseksi.

Reijo Raekallio työskentelee ateljeessaan päivittäin, ja toisinaan yksi ja sama työ nousee useaan otteeseen käsittelyn alle. Raekallion töissä näyttäytyvät Lapin luonto, ihmiset ja eläimet, hivenen ilkikurisen linssin läpi nähtyinä, tekijä on itsekin, rauhallinen ja ympäristöään tarkkaileva humoristi.

Turisteja ja ystäviä

Ulkomaalaisia koiravaljakkomatkailijoita yöpyy Pöntsössä usein, sillä yhteistyökumppanin reitti kulkee gallerian kautta. Monet Keski-Euroopasta tulleet asiakkaat yleensä poikkeuksetta ihastuvat Pöntsön rauhaan ja tulevat takaisin vuosi toisensa jälkeen. Joistakin on tullut myös perheystäviä. Gallerian rauhallinen ilmapiiri on kiehtonut jopa niin paljon, että yksi uskollinen sveitsiläinen halusi tuhkansa siroteltavan Pöntsön maaperään ja nyt tulevana kesänä puolestaan tuodaan hänen edesmenneen vaimonsa uurna Pöntsöön viimeiselle leposijalle. Pöntsö tuli tutuksi Charlielle ja vaimolleen Susannelle ensi kerran vuonna 1994.

Raekalliogalleria

Gallerian erikoisen kodikkaan tunnelman taustalla on se, että tämä ei ole pelkkä yritys tai liiketila. Galleria Raekallio on taiteilijan ja hänen perheensä koti sekä työtila samalla, kun siellä on esillä näyttely. Kodikkuus leimaakin taloa erikoisesti eikä tunnelmaa mitenkään haittaa, kun villasukkainen taiteilija välillä istahtaa takan viereen ja näppäilee mandoliinistaan sävelsikermiä kuulijan iloksi. Välittömyys ja lämpö ovat tämän talon valtit.

Raekalliot

Galleria tarjoaa taiteen ohella tilaisuuden kahvistella sekä palan painikkeeksi puolison, Maria Grandellin ainutlaatuista taatelikakkua. Tilauksesta tehdään illalliset sekä muut ateriat, tilauksesta lämpiää lisäksi savusauna. Savusaunaa lämmitettiin joskus kiivaimpina aikoina kolmekin kertaa viikossa ja kerran se myös paloi poroksi. Tosin henkilökunta, eli Reijo ja vaimonsa Maria, hoitivat ensisammutuksen mallikkaasti, mutta sauna piti rakentaa uusiksi. Galleriarakennuksessa voi myös majoittua, siellä on kolme kahden hengen huonetta ja yksi neljän hengen huone sekä pihapiirissä on lisäksi vuokrattavissa mökki Omarauha.

Galleria on avoinna ympäri vuoden päivittäin 10–18.

Jaspis Toivonen

 

galleriaraekallio.com

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas