Levinyt!
 

Kansainvälinen asiakaskunta pitää hiihtokoulun vireänä

18.12.2018

Ohjaajakurssit kaikille avoimia.

Itsenäiset suomalaiset saavat hiihtogeeninsä jo syntymälahjana, niin ainakin uskotaan, mutta moni ulkomaalainen näkee yleensä lunta ensi kerran elämässään tullessaan Lappiin lomalle. Molemmat kuuluvat kuitenkin yhä vahvemmin hiihtokoulujen asiakaskuntaan.

HK_kurssilaiset

- Jos haluaa lasketella rinteessä mukavasti ja turvallisesti ja saada enemmän irti omasta rinnelajistaan, niin silloin on ehdottomasti parasta ottaa lomansa alussa yksi tunti opetusta ja vielä toinen tunti perään vähän myöhemmin samalla viikolla, kannustaa Seppo Keränen, joka veti joulukuun alussa kansanvälistä englanniksi toteutettavaa hiihdonohjaakurssia Levillä.

– Nykyisin käytettävät lyhyet ja leveät carving-sukset ovat helppoja laskettavia, mutta niillä vauhti kasvaa herkästi ohi omien taitojen, silloin on hyvä saada ulkopuoliselta vähän vinkkiä. Emme enää puhu niinkään perinteisestä opetuksesta, vaan enemmänkin ohjauksesta, jossa hiihtokoulun riveissä oleva antaa hyviä vinkkejä ja neuvoo tunnille tullutta tekniikassa ja muissa asioissa. Ulkopuolisen silmin saadaan usein hyviä neuvoja ja kommunikaatio pelaa.

Taso on korkea.

Suomessa hiihdonopetuksen taso ja osaaminen on korkealla ja Suomeen tullaan nykyisin myös oppimaan laskettelun opetussaloja, vaikkei mitään perinteinen alppimaa ollakaan. Kurssien kouluttajat käyvät läpi tiukat testit ja kurssilaisen oma osaaminen, eli laskutaito ja opetustekniikka, kielitaito ja asiakaspalvelun osaaminen, on näytettävä sekä käytävä läpi työharjoittelujaksoja, jotta voi pätevöityä ylemmän kansainvälisen tason opettajaksi asti.

Levin hiihtokoulun tilaama kurssi käytiin englanniksi, sillä tänne asiakaskuntaa tulee yhä enemmän ulkomailta ja kielitaitoisia hiihdon ohjaajia ja opettajia tarvitaan yhä enemmän. Opettajan tulee myös osata olla nöyrä ja asettua ohjattaviensa tasolle, sillä kaikista halukkaista ei tule laskijoita. Kulttuurierot esimerkiksi vaikuttavat todella paljon siihen, miten tunti ja opetustuokio lopulta sujuvat. On esimerkiksi aasialaisia, jotka haluavat vain ottaa mahdollisimman paljon selfieitä ja poseerata suksien kanssa rinteessä, varsinainen liikuntaosuus on heille vähemmän tärkeää, sen sijaan elämys lumella on tärkeintä.

Asiakkaita Levin hiihtokoulussa käy vuosittain yli 40 eri maasta, ja aika usein viuhdotaan opetustilanteessa käsillä, kun yhteinen kielikin saattaa olla hukassa.

HK mInna

– Kausiopettajan työ vaatii pelisilmää ja kiinnostusta, että pystyy saamaan opetustilanteesta mahdollisimman mukavan kaikille osapuolille, sanoo Minna Nevalainen.

Pitkästä aikaa tehtiin työnhakuilmoitus.

Levin hiihtokoulun vastaava Minna Nevalainen kertoo, että ensi kertaa moneen vuoteen tänä syksynä oltiin tilanteessa, jossa piti oikein ilmoituksella hakea erikseen uusia opettajia hiihtokoulun riveihin. Moni Levin viime kauden opettajista pääsi syksyllä opiskelemaan korkeakouluihin eikä enää olla koko kautta rinteessä töissä. Onneksi moni tekee tätä sydämestään ja viettää talvilomansa aikana parisenkin viikkoa kausiopettajana.

– Meillä on kausiopettajia alkukaudesta noin parikymmentä, viikoittain tulee väkeä lisää ja joulun seutuun riveissä on 37 opettajaa. Kun sitten venäläisten supersesonki eli heidän joulunsa alkaa, on mäessä liki 60 opettajaa. Venäläistä henkilökuntaa saamme venäjänkielisiltä alueilta tänne tuovien matkatoimistojen, kuten paikallisen STG:n ja Easy Travelin kautta. Monet venäläisopettajat ovat olleet täällä jo useana sesonkina, he tuntevat talon tavat ja ovat luotettavia työssään, työmotivaatio on kohdallaan.

Työuran alkuun hiihtokoulussa.

Minna Nevalainen rohkaisee tulemaan ohjaajakursseille ja sitä tietä jatkamaan oman osaamisen kehittämistä, mikäli rinnelajit tuntuvat kiinnostavilta. Kilpalaskijan taitoja ei tarvita, kunhan hallitsee perusasiat, ja kursseilla voi puolestaan myös erikoistua eri rinnelajeihin aina soveltavasta laskettelusta rata- ja vapaalaskuun.

HK maikat

– Hiihtokouluissa saa hyvää työkokemusta ja on aika helppoakin saada töitä heti koulun jälkeen, jos vain  asenne on kunnossa, hiihtokoulun antama työtodistus saattaa siten myöhemmin olla todella arvokas paperi nuorelle.

 

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas