Levinyt!
 

Levin Marian kappeli, kahden Marian kirkko, täytti 20 vuotta

11.10.2018

Päikki Prihan uusin kirkkotekstiili siunattiin

Levin hiihtokeskuksen sydämessä sijaitsevan Marian kappelin 20-vuotisjuhlaa vietettiin syyskuussa. Juhlaviikolla järjestetyssä piispanmessussa Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi totesi kappelin kantavan nimessään olennaista.

– Marian kappelin nimi tuo mieleen Neitsyt Marian. Marian nimessä on ylistystä ja kiitosta, mutta myös kysymyksiä ja huolta. Nimi ylistää häntä, joka on Herramme ja Vapahtajamme äiti.

 kasukka

Piispa viittasi puheessaan myös toiseen Mariaan, pieneen saamelaistyttöön, jonka Ruotsin Lapissa pappina vaikuttanut Lars Levi Laestadius, herätysliikkeen perustaja, tutkija, teologi ja uskonnonfilosofi, tapasi tarkastusmatkallaan vuonna 1844.

– Keskellä Lapin luontoa Laestadius tapasi Lapin Marian, pienen ja vaatimattoman pohjoisen tytön, jolle Laestadius purki luottamuksellisesti sydäntään.

Messussa piispa Salmi siunasi myös uuden kirkkotekstiilin, punaisen kasukan, papin alban päällä pidettävän kaavun. Professori Päikki Prihan suunnittelema villainen kasukka muistuttaa lapinpuvun yksinkertaista verkakangasta, ja kasukan kaunis väri viittaa pohjoisen ruskaan. Inspiraationa kasukan suunnittelussa on ollut Lapin luonto ja lappilaisten omat tekstiilit.

Hiihtokeskuksen hulinasta hiljentymään

Valoisassa kappelissa on 172 istumapaikkaa. Kappelin kävijämääristä ei ole tarkkoja tilastoja, mutta sesonkiaikoina vierailijoita arvioidaan olevan 30–40 päivässä. Kappelin vieraskirja kertoo kävijöitä olevan ympäri maailman: tervehdyksiä ovat jättäneet eurooppalaisten ohella muun muassa japanilaiset, kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset.

– Marian kappelissa käy hyvin erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä. Vanhempien ja isovanhempien yllätykseksi lapset ja nuoret ehdottavat usein vierailua kappeliin. Lapsillakin on tarve saada hiljentyä, kertoo Marian kappelin toiminnasta vastaava pastori Meri Tirroniemi.

Kappelin suunnitelleen arkkitehti Hannele Arantolan pyrkimyksenä on ollut luoda tilaan pyhyyden tunnelma. Siinä hän on onnistunut. Kaunis ja tunnelmallinen Marian kappeli on omiaan vihkitilaisuuksiin. Kappeli onkin suosittu vihkikirkko niin kotimaisten kuin ulkomaalaistenkin parien mielestä. Parhaimmillaan kappelissa on vihitty vuosittain yli neljäkymmentä paria avioliittoon.

Tasokkaita konsertteja ja ekumeenisia tilaisuuksia

Marian kappelissa vietetään viikkomessua keskiviikkoisin, ja Kittilän seurakunnan työntekijöistä koostuva, gospelmusiikkia soittava 3K bändi esiintyy kappelissa pari kertaa kuukaudessa.

Vuosien varrella kappelissa ovat esiintyneet lukuisat eturivin taiteilijat, kuten esimerkiksi Jorma Hynninen, Viktoria Mullova, Arja Koriseva, Anu Hälvä, Hanna Ekola, Elina Vettenranta, Jouni Somero, Johanna Rusanen-Kartano, Ville Rusanen... Kittilän seurakunta toimii yhteistyössä Lapin ortodoksisen seurakunnan kanssa, joka järjestää Marian kappelissa omia tilaisuuksiaan.

Marian kappeli on avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten vuoden jokaisena päivänä kello 11–15.

Virpi Kallio

 

www.kittilanseurakunta.fi/tilat/marian_kappeli

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas