Levinyt!
 

Tekemisen intoa ja ideoiden runsautta uudessa Staalon Festeissä

11.10.2018

Leidit Staalon taustalla

Kittilän kunnan kulttuurisihteerin työhuoneessa suorastaan kehrää tyytyväisyydestä ja innosta kolme reipasta naista, sillä uudet Staalon Festit ovat ovella ja ohjelma on aivan sanoin kuvaamattoman hienoa ja kattavaa. Jokaiselle jotakin lapsista aikuisiin.

Kulttuurisihteeri Marika Salminen kertoo, että nyt menivät kahden tahon ajatukset hienosti yhteen. Toisaalla taideseura Staalo ja toisaalla kunnan Kideve elinkeinopalvelut olivat miettineet, että pitää muuttaa tapahtuma kirkonkylälle, uudistaa sitä ja saattaa yhteen koko laaja kittiläläisen taiteen kirjo sekä kirkonkylän liikkeisiin vipinää, jotta yrittäjienkin kassat kilahtaisivat. Myös kauppiasyhdistys innostui ja niinpä melkein kaikki liikkeet palvelevat lauantaina 13.10. klo 17 asti.

staalon ladyt

Marika Salminen, Marjo Vaarala ja Nina Willman

– Tulossa on täysin uudistunut poikkitaiteellinen tapahtuma, joka myös kiinteästi liittyy kunnan 150-vuotisjuhlintaan. Meillä on avoinna Kittilä150-puoti kaikkine myyntituotteineen päivällä ensin Työväentalolla ja sitten se jatkaa illalla ravintola OunasHovissa, siellä myös tanssitaan päivän päätteeksi, sanoo Salminen.

Kideven projektisihteeri Marjo Vaarala luonnehtii Staalon Festiä sellaiseksi tapahtumaksi ja sen tekemistä sellaiseksi, että yleensä vain haaveissa näin sujuu.

– Meillä sujuu kaikki, sillä mukana olevat ihmiset ovat innostuneita, ja onhan täällä nyt niin uskomattoman laaja tarjonta. Lisäksi ihmiset tulevat järjestelyihin vapaaehtoisesti ja osa ilmoittautuu oma-aloitteisesti mukaan esiintyjiksi. Helppoahan tällä lailla on toimia. Yksi vetonaula onkin tanssija ja jäätanssituomari Leo Lenkolan vetämä taitoluistelutyöpaja Jäähallilla. Sinne tulee osallistujia kaukaakin mukaan.

Nina Willman on kunnan tiedottaja ja hoitanut Festien viestintää sekä aikoo jalkautua paikan päälle järjestelytöihin.

– Ohjelma on sen verran laaja, mutta niin laadittu, ettei siellä ole juurikaan päällekkäisyyksiä. Lapsiperheet saavat oman huikean kulttuuriannoksensa päivällä Työväentalolla ja sitten ehtii kuitenkin välillä vaikka shoppailemaan. Soikkelin päivässä muun muassa esittäytyvät elävät ja edesmenneet Kittilän taiteilijat, on kuvaelma Reidarin, Timo K. Mukan ja Kalle Palsan tapaamisesta ja Reijo Raekallio jalkauttaa 30-vuotisnäyttelynsä Soikkelille.

Marika Salminen antaa menovinkiksi Palsa-monologin, jota tuskin enää ikinä tullaan näkemään samassa muodossa kuin nyt. Marjo Vaarala mainitsee Ylärin salin Olennaiset-ryhmän teatteriesityksen, sekin kannattaisi katsoa. Ja varmasti varsinainen kohokohta on myös Kittilän kirkon urkuparvella, jossa kanttori Mirjami Hiltunen soittaa Jäätelöauton tunnaria uruilla ja yleisö nauttii jäätelöä samalla. Einari Junttilan taidemuseo on myös poikkeuksellisesti avoinna klo 13–17.

Tarkempi ohjelma netissä osoitteessa staalonfestit.fi ja huomata kannattaa, että suurin osa esityksistä on joko ilmaista tai sitten peritään vain nimellinen korvaus.

 

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas