Levinyt!
 

Tuntemattomat lyydit esille valokuvanäyttelyssä Särestön kahvilassa

28.08.2018

Lyydinmaa, Seppo Tuomen valokuvanäyttely Särestöniemi-museon kahvilassa 30.8.–29.9.

 

Pieni kansa rajan takana Karjalassa

Lyydinmaa -näyttely jatkaa pohjoisia sukulaiskansoja tarkastelevaa teemaa Särestöniemi-museon kahvilassa.

Seppo Tuomen lyydit

Tuomen valokuvat nostavat esiin katoavan ja tuntemattomaksi jääneen kulttuurin aivan itärajan takaa. Runsaan kymmenen vuoden mittainen otos kuvaa Karjalassa asuvia lyydiläisiä, pientä suomalais-ugrilaista kansaa. Tuomen kipinä lyydiläisyyteen syttyi pari vuosikymmentä sitten karjalaiskansan tanssi- ja lauluesitystä seuratessa Kihaus -kansanmusiikkifestivaaleilla. Uteliaisuus tuntematonta kulttuuria kohtaan vei valokuvaajan tutkimusmatkalle, jolla hän on vieläkin.

Pienenä vähemmistökulttuurina lyydien tarina on kaivannut tallentajaansa. Sitä on sävyttänyt pelko kielen ja kulttuurin hiipumisesta. Kymmenien lyydikylien sijaan asutus on kutistunut enää muutamaan kylään, joiden keskuksena on säilynyt Yrjö Jylhän runosta tunnettu Kuujärvi.

Katoavasta kulttuurista kielivät myös Seppo Tuomen otosten elämän kolhimat miljööt sekä lukuisat vanhukset, lyydin kielen kahdensadan taitajan enemmistö. Silti valokuvien vilpittömän iloiset lapset, tulevaisuuteen kurkottava sukupolvi, valavat uskoa kulttuurin jatkuvuuteen.

Kielen elvytystä

Viimeisen parin vuosikymmenen ajan lyydiläistä kieltä ja kulttuuria onkin elvytetty onnistuneesti Lyydiläisen Seuran toimesta. Lyydinkieliset kirjajulkaisut, kielileirit sekä perinteiden tukeminen ovat kantaneet karjalaiskansan henkistä perintöä eteenpäin.

Lyydinmaa -näyttely osallistuu omalta osaltaan lyydiläisen perinteen elvyttämiseen. Kulttuuri, joka on samaan aikaan sekä läheinen että vieras, on tallennettu Tuomen valokuviin erityisellä lämmöllä. Pienen yhteisön eloa dokumentoidaan niin arjen kuin juhlan keskellä. Kuvaajan kutsumuksena on ollut lyydien tunnettuuden ja heidän perintöään välittävän tiedon lisääminen.

Valokuvanäyttelyn toteutusta on tukenut Suomen Suvun Säätiö Helsingistä.

Sidos Särestöön 1970-luvulla

Seppo Tuomi (s. 1951) on harrastanut valokuvausta jo kouluvuosista saakka. Helsinkiläislähtöinen, nykyisin Nurmijärvellä asuva Tuomi teki työuransa armeijan palveluksessa. Ensimmäinen palveluspaikka oli 1970-luvulla Sodankylässä, jossa hän palveli 4 vuotta ja tutustui myös Särestöön ja sen asukkaisiin. Tuomi jäi eläkkeelle armeijan pääesikunnasta 1995, jonka jälkeen hänen arkensa täyttyi ahkerasta Karjalan ja Inkerin harrastuksesta.

Itärajan takaisiin sijainteihin Tuomen kuljetti suomalais-ugrilaisuuteen ja sotahistoriaan kohdistunut kiinnostus jopa 10 kertaa vuodessa. Tuomi on lisäksi innokas lyydin kielen ja kulttuurin tukija.

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas