Levinyt!
 

Soveltava laskettelu tuo rinteet kaikkien ulottuville

12.02.2015

Apuvälineet tarpeen mukaan.
Suomen Hiihdonopettajat ry järjesti tammikuun puolivälissä Levillä neljän päivän soveltavan laskettelun kurssin, johon osallistui kuusi Levillä toimivaa hiihdonopettajaa. Kursseja järjestetään 3–4 vuoden välein, nyt pidetyn opetusjakson jälkeen Levin hiihtokoulussa työskentelee toistakymmentä soveltavan laskettelun opettajaa. Levi Ski Resortin vuokraamoista saa myös vuokrata erilaisia varusteita lajiin.
Kelkka- ja pystylasketteluun sekä lumilautailuun on kehitetty monenlaisia apuvälineitä, joiden avulla myös vamman tai sairauden omaavat pääsevät rinteeseen. Levin kurssin opettajana toimivat kouluttaja Johanna Alppi sekä kelkkalaskija Lauri Louhivirta, joka edusti Suomea Lillehammerin ja Naganon paralympialaisissa.

Soveltava lasketteleu Lauri

Lauri Louhivirta on laskenut kelkalla 24 vuotta ja edustanut lajissa Suomea paralympialaisissa. Soveltavaa laskettelua hän on opettanut 20 vuotta ja tuonut myös maahan siinä tarvittavia välineitä.

Rovaniemeläinen Johanna Alppi on toista talveaan soveltavan laskettelun kouluttajana. Hän on tärkeää hiihdonopettajan taito hahmottaa ja onkia esiin asiakkaan taitotaso, minkä perusteella opettaja valitsee apuvälineet laskijan taitojen kehittämiseksi. Rinneopetus voi olla myös puhtaasti hyvän fiiliksen tavoittelua ja kelkalla vauhdin hurmasta nauttimista tai paipissa kurvailua kelkalla.
- On tärkeää löytää asiakkaalle sopiva väline, jotta se tukee oppilaan kehittymistä. Esimerkiksi kelkkoja on monenkokoisia ja toimivuudeltaan erilaisia, joten ne aktivoivat eri tavoin. Jos istuin on liian iso, sitä voidaan tuunata sopivaksi esimerkiksi retkipatjalla. Tiivis istuin välittää vartalon kääntöliikkeet kelkkaan välittömästi, jolloin laskija pystyy ohjaamaan sitä mahdollisimman paljon itsenäisesti, vaikka opettaja onkin tukena kelkan perässä, sanoo Alppi.

Gül Ulutas pääsi takaisin rinteeseen.
- Periaatteessa kuka tahansa voi lasketella, tilanteen mukaan valitaan joko pysty- tai kelkkalaskettelu ja sopivat apuvälineet. Opettajan tehtävä on herättää kipinä laskemiseen sekä aktivoida ja opettaa oppilasta tekemään itse rinteessä vaadittavia kääntämisliikkeitä, joiden ei tarvitse välttämättä olla suuria. Pienilläkin saadaan aikaan käännöksiä ja tunne itsenäisestä laskettelusta, mikä on hieno kokemus ja tuo hyvän fiiliksen.
Johannalla oli viimeisenä kurssipäivänä ilo opettaa soveltavaa laskettelua pyörätuolilla liikkuvalle istanbulilaiselle Gül Ulutasille, joka vammautui hiljattain ja oli kiinnostunut kelkkalaskettelusta Levillä lomaillessaan. Kun hän tuli tiedustelemaan mahdollisuutta siihen, hän pääsi Johanna Alpin oppiin.
- Gül oli lasketellut ennen vammautumistaan ja niinpä hän oppi helposti painonsiirron vaikutuksen kelkan kulkuun ja nauttimaan, vaikka oli ensimmäistä kertaa kelkassa. Nousimme hänen kanssaan tuolihissillä huipulle, ja hän oli haltioissaan, kun huomasi pääsevänsä takaisin mäkeen. Hän innostui kelkkalaskettelusta ja antoi hyvää palautetta tunnistamme. Jatkossa hänellä on mahdollisuus opetella itsenäiseksi laskettelijaksi mono skillä, koska hänen ylävartalossaan on hyvä liikkuvuus, ja kädet toimivat hyvin, sanoo Johanna.

soveltava opet

Myös hiihdonopettajat nousivat soveltavan laskettelun kurssilla välillä kelkan kyytiin. Kuva: Johanna Alppi

Levin hiihtokoulussa käy soveltavan laskettelun asiakkaita muutamia vuodessa. He ovat pääosin vakioasiakkaita ja tulevat sekä Suomesta että ulkomailta. Soveltavaan lasketteluun ei ole rajoja, vaan sen opetus on soveltamista, sillä asiakkaat tarvitsevat erilaisia ratkaisuja. Pääajatuksena on tarjota kaikille mahdollisuus saada oppia hiihtokoulussa.
(Timo Koivisto)Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas