Levinyt!
 

Ennakkoluuloton ja ekologinen viherrakentaminen tuo lisäarvoa matkailuun

09.08.2018

Levi pilottina Voimametsistä viherkattoihin -hankkeessa

Kesäkuun alussa Kittilän valtuustosalissa järjestetyssä Matkailutuote kuntoon - yhteistyöllä! -tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa matkailu- ja hyvinvointipalvelutuotteiden tuottamisesta. Tilaisuudessa myös julkistettiin opas ympäristöjen tuotteistamiseen kesä- ja hyvinvointimatkailussa sekä esiteltiin Voimametsistä viherkattoihin -hankkeessa tuotetut pilotit. Pilottialueena toimii Levin matkailualue.

matkailutuote_viherkatto

Kideve Elinkeinopalvelujen projektipäällikkö Katja Kaunismaan tervetulopuheen jälkeen Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Marja Uusitalo kertoi, kuinka Luken hyvinvointi-, matkailu-, viher- ja luonnontuotealojen tutkijoista koottu asiantuntijatiimi on käyttänyt tietotaitoaan kestävän matkailun ja hyvinvointimatkailun kehittämisessä Levin matkailualueella.

Vuosien 2015–2018 aikana on toteutettu yrityspajojen sarja, jossa Levin ja Kittilän yrittäjät ovat voineet kehittää omia tuotteitaan ja palvelujaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteena on kasvattaa kesämatkailua ja kehittää palvelutuotteita. Yhteistyökumppaneina ovat toimineet Tonttulan elämyskylä ja Levi Ski Resort.

Hankkeen vetäjä, tutkija Marja Uusitalo totesi, että on olemassa paljon tutkimustietoa, josta nyt ideoidaan uusia palvelutuotteita. Matkailijoiden kiinnostus hyvinvointipalveluihin kasvaa koko ajan ja Lapin luonto, jos mikä, tarjoaa tuota hyvinvointia matkailijalle. Tämän myötä etenkin kesämatkailuun kaivataan uusia tuotteita ja palveluja. Voimametsät-hanke pyrkii vastaamaan näihin tarpeisiin.

Mitä Levillä on käytännössä hankkeen tiimoilta tehty?

Elämyskylä Tonttulaan rakennettiin hankkeen alussa virkistys- ja hyötykäyttöä varten kahdentoista laatikon yrttipuutarha, ja vuosi sitten rakennettiin viherkatto, puolukkapelto sekä sieniviljelmät. Levin eturinnettä on maisemoitu kukkakedolla. Sekä Tonttulaan että laskettelurinteille on rakennettu erakkomehiläisille keinopesiä, joiden avulla pyritään varmistamaan tehokas pölytys ja hyvä luontainen marjasato. Tonttulassa ollaan erittäin tyytyväisiä hankkeeseen. Suoraan omasta pihapiiristä saadaan nyt luonnon mahtavat ja terveelliset antimet asiakkaille.

matkailutuote_tiina

– Saamme yrttipuutarhastamme tillin lohikeittoon ja syötävät kukat ravintoloidemme annoksiin. Rantamintusta ja sitruunamelissasta valmistamme sauna-asiakkaillemme raikkaan drinkin. Myös maitohorsmasta ja mustaherukanlehdistä valmistuu ihana mehu. Mesiangervosta, nokkosesta ja mintusta puolestaan syntyy mahtava jalkakylpy, kertoo Elämyskylä Tonttulan keltanuttuinen tonttu, hankkeessa tiiviisti käytännön töissä mukana ollut Tiina Lehtonen.

Virpi Kallio

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas