Levinyt!
 

Kisavoitto on Santerin tähtäimessä joka triathlonkoitoksessa

05.07.2018

Kova motivaatio huipulle.

Triathlon on kaapannut leviläisen Santeri Hännisen, 23, sielun täysin. Nykyisin hänellä on jokaisessa kilpailussa vain yksi tähtäin, se on voitto. Ajatusta keskeyttämisestä tai muitakaan negatiivisia mietteitä ei passaa päästää mieleen kesken matkan.

santeri

–Kisassa en juurikaan mitään mieti ja tarkkailen sykettä sekä keskityn suoritukseen. Vain jos tuntuu pahalta, niin ajatus fokusoidaan välittömästi siihen, että tätä vartenhan tässä on treenattu. Ja harjoitellessa on sama juttu, jos tuntuu vaikealta, niin sitten vain muistelemaan, että on tästä ennenkin selvitty, sanoo Santeri Hänninen.

Santeri ei alkanut urheilla kovinkaan varhain lapsuudessa. Kaikenlaista monipuolista liikuntaa toki kuului harrastuksiin, mutta tiettyä lajivalintaa ei ollut, peruskoulussa vain uintikerho kerran viikossa. Vasta ammattikoulussa hän innostui maastopyöräilystä, joka sitten vei mennessään. Se oli hauskaa ja siitä lähti myös sitten määrätietoinen kunnon kohottaminen ja säännöllinen harjoittelu. Levi24-maastopyöräkisa oli Santerin ensimmäinen kilpailu, joka paljasti miehen tykkäävän kilpailemisesta. Vuonna 2013 Santeri osallistui ensimmäisiin triathlonkilpailuihinsa ja sen jälkeen hän on kilpaillut jatkuvasti. Ja vain voitto mielessä. Muu ei tule kyseeseen.

Ei suurempia kolhuja.

Santerilla on ollut sikäli tuuria matkassaan, että mitään vakavampia haavereita ei ole sattunut, terveyttä on riittänyt. Kunto ja kehitys eri triathlonin osa-alueilla on mennyt koko ajan eteenpäin ja vielä hänellä on useita vuosia jäljellä, sillä lajin kovimmat ajat syntyvät kypsemmillä vuosilla.

– Olen parhaimmillani juuri pitkillä matkoilla, sillä kestävyyttä ja sitkeyttä kropasta löytyy ja sitä tietysti sitten koko ajan haetaan lisää tulevien vuosien mittaan.

santeri_fillari

Tekemistähän jo puolimatkassakin riittää eli 1,9 km uintia, 90 km pyöräilyä ja 21 km juoksua. Puhumattakaan sitten tämän kesän päätavoitteesta eli 19. elokuuta Kööpenhaminan Ironman -kisasta, jossa Santerilla on omassa sarjassaan (M18–24) täysmatkalla edessään 3,8 km uintia meressä, 180 km pyöräilyä ja 42 km juoksua.

– Olimme Juuso Laitisen kanssa kaksi vuotta sitten Kalmarissa ensimmäisen kerran Ironman-kisassa. On oltava nöyränä täysmatkalla, tavoite on päästä maaliin, päästä palkintosijoille eikä missään nimessä keskeyttää, voittokin maistuisi tietysti!. Kisapaikalle menemme tällä kertaa lentäen, ja oma äiti lähtee matkaan, hän on ollut tyttöystäväni Piian ohella tärkeä tuki ja eniten mukana kaukana olevilla kisareissuilla, toki myös isä perheensä kanssa on tukena varsinkin täällä.

– Vuosi sitten Ironmanin palkintosijaan riitti aika 9 h 15 min. Se pitää ainakin lyödä. Mikään ei ole itsestään selvää, kun mukana on pari tuhatta muutakin kisailijaa, ja omassa luokassa on arviolta 60–80 osallistujaa. Peruskestävyyspohja on kaikkein tärkein. Toukokuu oli treenimääräisesti kovin, jakso, mutta ne kovimmat treenit ajoittuvat tähän kisan alle heinä-elokuulle, sanoo Santeri.

Paras treenikaveri onneksi lähellä.

Santeri kiittelee treenikaverinsa Juuso Laitisen merkitystä, sillä samankuntoiset ja melkein samanikäiset kaverukset asuvat kolmen kilometrin päässä toisistaan, joten treenivastus sekä -tuki on aina lähellä. Kaverin kanssa lajin treenaaminen on mielekästä ja puhutaan samaa kieltä.

Triathlon ei ole mikään halpa laji, sillä melkoinen omaisuus uppoaa lajin vaatimiin välineisiin. On oltava uima-asu ja -lasit, erikoispyörä, ja pyöräilyyn erikoiskypärä, molemmissa ilman vastus minimoitu, tarvitaan hyvät juoksulenkkarit, treenivaatteita, ja ravintoa uppoaa myös laihaan, noin 7 000 kilokaloria vuorokaudessa kuluttavaan urheilijaan melkoisesti.

– Onneksi olen saanut treenata Levi Hotel Span kylpylässä ilmaiseksi ja myös oma työnantaja Intersport Levi on tukenut ystävällisemmällä hintapolitiikalla välinehankinnoissa.

Ravinto on treenin ohella tärkeässä osassa. Treenikaudella kuluu kaloreita, rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja, lisäksi on elektrolyyttien oltava tasapainossa. Kilpailun aikana pysyy hengissä hiilihydraattisilla ja proteiinisilla energiageeleillä ja urheilujuomilla, jotka ovat täynnä suolaa ja kivennäisiä. Onpa yleensä yksi huoltopiste täynnä suolatarjottimia, joista kisaajat nappaavat kourakaupalla suolaa kitusiinsa. Ja miksi, no niillä pidetään krampit poissa ja yritetään pitää nestetasapaino kurissa.

– Toivon viileää kisasäätä Kööpenhaminaan. Helle on ainakin minulle se pahin vastustaja.

Kylmä merikään ei ole peikkona mielessä, sillä toukokuun lopulla oli Immeljärvessä veden lämpö +10 astetta, nyt jo onneksi liki 18 astetta. Kylmiin vesiin on totuttu. Aallokko ja tuuli haastavat puolestaan helposti merellä.

– Paras kisamuisto on kuitenkin täältä Leviltä, kun voitin 2015 pitkän matkan, vaikka juoksinkin harhaan reitillä. Tämän vuoden Levin kisaan osallistun todennäköisesti Levin triathlonkoulun joukkueessa, jossa jokainen kolmesta jäsenestä tekee yhden lajin.

Jaspis Toivonen

levioutdoorfest.fi

www.finntriathlon.fi/levi/

http://eu.ironman.com

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas