Levinyt!
 

Saamelaisten kansallispäivän tunnelmia Inarista 6.2.

12.02.2015

Sajos valmistautuu.
Saavun Inariin torstaina. Aloitamme juhlaan valmistautumisen Saamelaisarkiston kokouksella, jossa on paikalla Suomen Arkiston, Saamelaiskäräjien, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja Saamelaismuseo Siidan edustajat. Aiheenamme on Siperian matkaaja ja saamen tutkija Juha Pentikäisen mittavan arkiston siirtäminen Sajoksen tiloihin.

saamen sajos
Lisäksi keskustellaan muita arkistoasioita ja yleisesti saamelaiskulttuurin ja koulutuksen tulevaisuudennäkymistä. Suomen saamelaisen korkeakoulun mahdollisuuksia pohditaan, Inarissa ovat kaikki edellytykset kohdallaan. Saamelaisten kansallispäivää edeltävä tunnelma on kerrassaan positiivinen: koulutuksen ja kulttuurin tulevaisuus näyttää valoisalta.

Siida ja Sajos tarjoavat monenlaista ohjelmaa.
Saamen päivä 6.2. valkenee aurinkoisena. Juhlistamme työtoverini Juhan kanssa aamua reippaalla hiihtolenkillä Inarille ja lähiseudun metsiin. Ihailemme vanhan postireitin varrella suurta petäjää, jota Juha arvelee pyhäksi puuksi. Hiihtoretkeltä palattuamme maistuu kuuma kaakao Hotelli Inarin aulassa. Juha jatkaa matkaansa kohti etelää, minä suuntaan Saamelaismuseo Siidaan, jossa on avoimet ovet koko päivän.
Ulkomuseon puolella on monenlaista toimintaa poroajelusta kammin tarinatuokioihin ja eri tulentekotapojen harjoitteluun. Sekä Siida että Sajos tarjoavat runsaasti ohjelmaa: näyttelyitä, elokuvia, laulutuokioita ja tietopajoja. Saamenkäsityö on laajasti esillä kummassakin talossa. Laitin veljekset opastavat videoilla nuorta polvea kuksan ja puukon tekoon, ja myös nutukkaiden ja niisivyön valmistuksesta esitetään videoita.

Sajos täyttyy juhlakansasta.
Kolmelta alkanut Saamen päivän piispanmessu Inarin kirkossa on venynyt hieman pitemmäksi, ja juhla Sajoksessa pääsee alkamaan puolisen tuntia myöhässä. Sajoksen aula täyttyy värikkäistä juhlapuvuista. Paikalla ovat kaikki pukumallit edustettuna, Enontekiön puvuista Utsjoen, Inarin, Vuotson ja kolttien pukuihin. Juhlapuvut ovat erityisen taidokkaasti tehtyjä, silkkihuivit ja riskut kimaltelevat aulan kohdevaloissa. Auditorio täyttyy ääriään myöten niin, että kaikki porrastilatkin toimivat istuimina.
Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi avaa illan puheellaan, jossa hän erityisesti painottaa Saamenkulttuurin ylläpitämisen tärkeimpiä keinoja vanhempien, koulujen, ja päiväkotien kielipesien työtä kielen ja kulttuurin säilyttämiseksi. Hän vetoaa erityisesti vanhempiin ja isovanhempiin kulttuurin ja saamenkäsityön, duodjin, välittäjinä. Klemetti Näkkäläjärvi kuvailee puheessaan saamelaisten tulevaisuutta haasteellisena, mutta valoisana.
- Muuttuvassa maailmassa saamelainen identiteetti on vahva, ja saamelainen kaiken kattava tuntemus arktisten olojen elämästä on kansainvälinen voimavara.

saamen aila duo

Kautokeinolainen Aila Duo loi mystisen tunnelman kanteleilla, rummulla ja laululla.

Esitykset ovat niin lumoavia, ettei kahden tunnin seisomista edes huomaa, vaikka aamun hiihtolenkki on vienyt veronsa jaloista. Ehdin seurata Andte Gaup-Juuson ja Inger Marie Nillutin vahvoja, kirkkaita joikuja, Rauna Paadar-Leivon lumoavaa tarinaa Ellen ja Hansan aarteenetsinnästä, Jaakko Gauriloffin leudd-taidonnäytettä sekä kautokeinolaisen Aila duon lumoavaa musiikkia. Inarin saameksi: Pyeri Säämi aalmugpeivi puohháid, hyvää saamelaisten kansallispäivää kaikille!
(Pauliina Pesonen)

www.siida.fi
www.sajos.fi
https://www.jyu.fi/hum/laitokset/hie/jatko-opiskelu_hela/jatkot/jargon/kurssit/klassikot/pentikainen


 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas