Levinyt!
 

Hiljaisuus-festivaali teki Kaukosesta maailmannavan

19.06.2018

Pökerryttävän hyvää palautetta.

Viisipäiväinen järjestyksessään 9. Kaukosen Hiljaisuus-festivaali on ohi. Fyysisissä purkutöissä ja henkisessä euforiassa jälkitunnelmiaan miettivät festivaalijohtaja Joonas Martikainen ja esittävän taiteen taiteellinen johtaja, ohjelmiston suunnittelija Henna Kaikula.

– Taiteilijoilta on saatu runsaasti positiivista palautetta, samoin yleisöltä. Järjestelyitä sekä esiintymispaikkoja on kiitelty ja tätä huikeaa Kaukosen kansainvälistä tunnelmaa. Muutamat esiintyjistä ovat viipyneet koko festariajan ja siten Kaukosen kylä ilmapiireineen on päässyt hiipimään heille ihon alle, tänne halutaan jo muuttaakin. Meillä oli valtava määrä taiteilijoita ja yleisö löysi esitykset entistä paremmin. Ensi vuonna palataan 4-päiväiseen tapahtumaan, ja 5.–8.6.2019 on jo lyöty lukkoon.

 Hiljaisuus_residenssi

– Tästä on nyt vahvasti tulossa suomalaisen esittävän taiteen polttopiste. Olemme kansainvälinen toimija Pohjois-Suomessa ja meillä on laaja koti- ja ulkomainen verkosto. 8. elokuuta järjestämme Silence London -tapahtuman Lontoossa ja syksyllä 2019 meillä on verkoston ensimmäisen yhteishankkeenensi-ilta Islannissa, kertoo Joonas Martikainen.

Henna Kaikula listaa, että tänä vuonna esiintyviä taiteilijoita oli kaikkiaan 58, talkoolaisia oli 50 ja eri esityspaikkoja oli kaikkiaan 12. Joonas lisää, että nyt on jo saavutettu tapahtuman arvot, jotka ovat olleet alusta lähtien tavoitteena.

– Meillä on hyvin kansainvälinen esiintyjäjoukko, yleisöesiintymisten ohella taiteilijat saavat täällä ammatillista vuorovaikutusta sekä palautetta työstään. Yleisön mukana olo on erittäin tärkeää, ja yhteisöllisyys vahvistuu, talkoolaiset ja artistit ovat samaa perhettä. Tänä vuonna asiantuntijavieraita tuli Islannista, Norjasta ja Tanskasta, kaukaisimmat esiintyjistä Skotlannista, Australiasta ja Meksikosta. Kolmesta neljään autoa sahasi koko ajan Kaukosen, Kittilän ja Rovaniemen lentokentän väliä vieden ja tuoden esiintyjiä. 

Hiljaisuus ry koordinoi myös tämän vuoden tammikuussa Tromssassa perustetun Northern Network for performing arts syntyä. On aloitettu Euroopan pohjoisimpien alueiden   esiintyvän taiteen ammattilaisten, taiteilijoiden ja järjestäjien yhteistyö, mukana olevat maat ovat Norja, Islanti, Grönlanti ja Suomi.

 

Työväentalon taiteilijaresidenssi.

Hiljaisuus ry on vuokrannut 10 vuodeksi Kaukosen työväentalon taiteilijaresidenssiksi sekä festivaalin käyttöön. Taloa on kunnostettu yhdessä Kaukosen kyläläisten kanssa, katto on jo remontoitu ja sähköjä uusittu. Henna Kaikula vastaa taiteilijoiden sekä pienten ryhmien valinnasta.

Residenssitoiminta tuo Kaukoseen vuosittain toukokuusta lokakuun loppuun taiteilijoita asumaan ja tekemään omaa työtään. Parhaillaan residenssissä viipyy sirkustaiteilija Matleena Laine, juhannuksen jälkeen taloon saapuu jälleen uusi asukas. Tälle kaudelle vierailijoita on valittu yhteensä kuusi.

 

Talous tuo haasteita.

Esittävän taiteen ja musiikin festivaalien järjestelyt ovat vaativat. Tarvitaan erityisiä paikkoja ja rakenteita, jotta kaikki onnistuu. Se edellyttää paljon tekijöitä ja osaamista. Logistiikka vie ison osan aikaa ja rahaa.

Käytännön haasteita tuovat esimerkiksi talkooväen ja esiintyjien ruokailut ja majoitukset, nyt tuotiin matkassa jopa oma uuni. Martikainen väläyttää ajatusta erityisestä ruokarekasta, jolla saataisiin homma toimimaan sujuvasti paikan päällä.

– Ja raha on ikuinen ongelma. Festivaalilla on useita pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, mutta lisää niitä ja rahoittajia tarvitaan, jotta tämä saadaan pyörimään. Olemme saaneet Suomen Kulttuurirahastolta apurahan yhdelle kolmivuotiselle hankkeelle, mutta itse festivaalin rahoitus on haasteellista. Käännämme katseita myös Kittilän kunnan ja Levin suuntaan, sillä kulttuuritapahtumalla on monia myös kunnan matkailua edistäviä vaikutuksia.

 

Tekijöistä.

Henna Kaikula vastaa Hiljaisuus-festivaalin esittävien taiteiden ohjelmiston suunnittelusta sekä Hiljaisuus-residenssin kehittämisestä. Kaikula on toiminut festivaalin taiteellisena johtajana syksystä 2016 lähtien. Henna on kokenut sirkustaiteilija ja esiintyjä, joka on työskennellyt laaja-alaisesti nykysirkus-, tanssi-, teatteri- ja monitaidekentällä Suomessa sekä ulkomailla.

Toinen festivaalin taiteellinen johtaja 2018 oli säveltäjä Outi Tarkiainen vastuualueenaan musiikki. Vuonna 2019 Outin tilalle tulee klassisen musiikin taustan omaava muusikko Mikko Perkola, joka on tunnettu viola de gamban -muusikkona. Perkolan työskentely ja kiinnostuksen kohteet ovat siirtyneet yhä enemmän uuden kokeellisen taiteen sekä yhteiskunnallisten projektien suuntaan. Hänen laaja-alainen työskentelynsä sisältää yhteistyötä monien alojen taiteilijoiden kanssa sekä musiikin tekemistä soittamalla, säveltämällä ja laulamalla vanhasta musiikista multimediaan ja sooloesityksiin sähköistetyllä gamballa.

Jaspis Toivonen

 

hiljaisuusfestivaali.fi

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas