Levinyt!
 

Lappi on elokuva-alan ihmisten unelmakohde täynnä erilaisia aiheita ja paikkoja

19.04.2018

Kannustintuki on virkistänyt.

Lapissa filmataan nykyään yhä useammin erilaisia tuotantoja mainosfilmeistä koko illan pitkiin elokuviin ja dokumentteihin. Täällä tallennetaan valkokankaalle fiktiota ja draamaa sekä televisioon tositelkkaria eli reality-ohjelmia. Asialla ovat yhä enemmän myös ulkomaiset tuotantoyhtiöt.

elokuvakomissio

Lapin elokuvakomission markkinointipäällikkö Kristiina Werner kertoo viime vuoden alusta asti voimassa olleen alan tuotantokannustimen olleen ilmiselvä piristysruiske, sillä ulkomainen tuotanto saa palautuksena Suomessa syntyneistä kuluistaan takaisin 25 prosenttia. Se on iso summa, jota on vuosittain jaossa 10 miljoonaa euroa.

– Mutta on maita, joissa se on isompikin ja silloin puhtaasti taloudellisista syistä saatetaan kuvaaminen viedä maahan, jossa ei muuten olisi mitään yhtymää itse tarinaan, sanoo amerikkalainen kuvauspaikkojen etsijä ja järjestäjä Dow Griffith.

Islannissa kannuste on saman suuruinen kuin Suomessa, Irlannissa puolestaan tuki on prosentin verran suurempi.

Näytettävää on paljon.

Lapin elokuvakomissio kierrätti viittä ulkomaalaista elokuvan tekijää tutustumassa Rovaniemen seutuun, Leviin, Saariselkään, Ivaloon ja Inariin huhtikuun puolivälissä. Leville he saapuivat perjantaina 13.4. ja matka jatkui kohti Inaria Levin Huskypuiston kautta lauantaina 14.4. Ohjelmassa täällä oli hiihtoa, koiravaljakoita, koirasusia, ajelua ralliautoilla jääradalla ja muun muassa taukokahvit Tieva Baarissa. Mukana oli Lapin elokuvakomission emäntien lisäksi edustajat Flatlight Filmsiltä ja Moskito Televisionilta.

elokuvako_reki

Elokuvakomissaari Anna Niemelä sanoi, ettei nyt haluta näyttää vain niitä hienoja paikkoja ja upeita maisemia.

– Etsimme myös rosoisempaa tunnelmaa. Lumivarmuus ja jäiset järvet kiinnostavat, suomalainen metsä innostaa, sillä vastaavaa ei ainakaan löydy Islannista. Lapissa logistiikka toimii ja kuvauspaikoille on suhteellisen helppo päästä. Meillä on tarjottavana autenttisia autioituneita taloja ja hylättyjä kaivoksia, kaikki kiinnostaa riippuen aina tarinasta, mihin kuvauspaikkaa tarvitaan.

Hollantilaiset kuvasivat dokumenttia.

Levin Huskypuistossa ei elokuvan tekijäöitä pyörinyt suinkaan ensimmäistä kertaa. Reijo Jääskeläisen kouluttamat eläimet ovat esiintyneet useissa filmeissä ja mainoksissa viime vuosien aikana ja uutta näyttelijäpolvea on kasvamassa huskytarhoissa. Susimaisia koirasusia, naali ja punakettu sekä koulutettu poro kuuluvat tämän yrityksen valtteihin.

huskyrt_sus

Jääskeläisen yritys, kuten aika moni muukin yritys Levillä, on käynyt läpi myös Lapin elokuvakomission ja House of Laplandin Film friendly -koulutuksen, joka antaa tietyn takuun tuotannoille, että paikalla osataan toimia ja on valmiuksia toteuttaa erilaisia järjestelyjä.

– Meille ovat erityisen tärkeitä yhteistyökumppaneita nämä Film friendly -osaajat, sillä tiedämme jo valmiiksi, että apua saa ja hommat yleensä sujuvat. Woodpecker Films toimii tässä tuotannon organisoijana eli autan ulkomaalaista ryhmää kaikessa mahdollisessa ja huolehdin, että aikataulussa pysytään, sanoi Mira Merinen.

Jos et ole täällä, missä olet?

Mira Merinen, Woodpecker Filmsin tuotantokoordinaattori luotsasi helmikuussa hollantilaista ryhmää, joka teki nuoruusiän epilepsian eräästä erityismuodosta dokumenttielokuvaa. Ohjaaja Maartje Nevejan on itse kärsinyt nuoruudessaan hetkittäisistä poissaolokohtauksista ja tuntemuksista, ja hänen pojallaan on samanlainen oireyhtymä.

– Tässä taudin tyypissä ei potilas saa niin sanottua isoa kohtausta kouristuksineen, vaan hän on hyvin lyhyen hetken ikään kuin poissa tästä maailmasta. Monet lapsipotilaat ovat kertoneet muistavansa siitä hetkestä erilaisia tiloja, nähneensä kuvia, värejä, eläimiä tai tunteneensa tuoksuja, ja niitä yritämme nyt tuoda esiin elokuvan muotoon. Täällä kuvaamme erityisesti koiramaisia susia, jotka ovat yleisiä muistikuvissa, kertoo Maartje.

huskyt_dokum

Dokumentin nimi on If you are not there, where are you? Tekeillä olevalla dokumentilla ovat omat nettisivut, joten tarinaa voi seurata jo. Elokuvasta tulee 90 min pitkä, joka toivon mukaan esitetään valmistuttuaan Sodankylän elokuvajuhlilla.

Kuvaaja on Jean Counet, äänisuunnittelija on Fokke van Saane ja elokuvan pääesiintyjä on May Bieri.

Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas