Levinyt!
 

Mahdotonta tykitystä 24 tunnin hiihdossa, uudet ennätykset saatiin

19.04.2018

Suomi voitti.

Torstaista perjantaihin viikolla 15 tehtiin Levillä juuri Visma Ski Classics kisan alla kaksi kovaa maailmanennätystulosta, sillä 24 tunnin hiihdossa lyötiin reippaasti entiset lukemat.

Naisten ennätyksen rikkoi iisalmelainen Anni Angeria, joka sinnitteli 375 km 564 m, entinen matkan ME-lukema oli naisilla 333 km. Anni taisteli sinnikkäästi loppuun asti, mutta vietiin kuitenkin nesteytykseen Kittilän terveyskeskukseen ennätyshiihdon jälkeen.

24h voittajat

– Kyllä nyt sattuu joka paikkaan eikä tunnu yhtään hyvältä, seuraavaksi haluan suihkuun ja lepoon, tuumi Anni maalissa.

Mutta miksi tuollaiseen rääkkiin edes lähdetään?

– Minä vain halusin hiihtää tämän ennätyksen, oma tahto oli motivaationa.

Hans jaksoi loppuun saakka.

Miehiä ennätyshiihtoon lähti matkaan kolme kappaletta, Teemu Virtanen, joka oli edellisen virallisen ennätyksen haltija, keskeytti noin 7 tunnin jälkeen.

– Tuntui vain, että ei kerta kaikkiaan nyt kulje enkä ole kunnossa, taustalla kyti pieni lenssu, ei ollut järkeä jatkaa. Päivällä oli lisäksi tosi raskas keli, kun aurinko lämmitti, se verotti lisää voimia, sanoi Virtanen.

Startissa ollut norjalainen Daniel Strand keskeytti myös 13 tunnin jälkeen, sillä hän sai rasitusvamman käteensä.

Mutta maaliin asti sivakoi hyvävoimaisen oloinen Hans Mäenpää hurjalla tuloksella, 472 km ja muutama metri päälle. Mäenpää tosin tarvitsi maaliin tullessaan hiihdon jälkeen tukijoukot avukseen, mutta ilmeisen hyväkuntoinen mies aikoi pysytellä hereillä perjantaisen päivän ja liittyä seuraavana aamuna oma hiihtotallinsa huoltojoukkoihin Levi-Ylläs -hiihdolle.

– Minulla on ollut maailman paras ja huolehtivin tiimi huoltamassa koko tämän hiihdon ajan ja parhaat välineet. Nyt on minun vuoroni huoltaa joukkuekavereita huomisen päivän, sanoi Mäenpää.

Mäenpää ei pitänyt mahdottomana uutta, jopa 500 kilometrin rikkomista, mutta se pitäisi olla toisenlaisissa olosuhteissa. Kelille ja säälle ei voi mitään, mutta paras olisi päästä yrittämään ilman numerolappua rinnassa.

– Mietin tuossa loppumatkasta, että jos saisi ihan omissa oloissaan ilman yleisön painetta tai kilpailua tätä yrittää, niin osaisi jakaa voimat paremmin ja varmaan jaksaisi pidemmälle.

Teemu Virtanen tuumi Hans Mäenpään tuloksesta sen olevan pelottavan kova.

– Kyllä muuten saa tosissaan hiihtää, jos tuon rikkoo. Itsellekin vähän kyllä jäi vielä hampaan koloon, en pitäisi ollenkaan mahdottomana yrittää kerran vielä tulosta tässä lajissa. Mutta kova saa olla, jos tuon Hansin matkan rikkoo. Tosin se 500 kilometrin rajan rikki saantikaan ei olisi mahdotonta, jos esimerkiksi olisi lentokeli koko ajan, nyt hidasti päivän lämpö ja ladun kosteus vähän menoa.

iivo j amuut

Virallistamista vaille.

ME-hiihto kaipaa vielä Guinnesin ennätyskirjan viralliset hyväksynnät, jotta tulokset voidaan julistaa virallisiksi maailmanennätyksiksi.

Koko kisa videoitiin, ja kisan aikana pidettiin tarkkaa pöytäkirjaa kunkin hiihtäjän tekemisistä. Kaikki dokumentit käydään vielä läpi ja sitten on vasta loppujulistuksen aika.

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas