Levinyt!
 

Terttu Junttilan rehellinen kuvaus taiteilijaperheen elämästä

19.04.2018

Historiallinen tietokirja kertoo monivivahteisen elämäntarinan.

Kirjailija, taidemaalari ja taidemuseon omistaja Terttu Junttila on julkaissut toisen kirjan isästään Einari Junttilasta. Mediapinta kustantamon julkaisema historiallinen tietokirja, Muistelmia taiteilija Einari Junttilasta ja hänen perheestään, kertoo rehellisesti ja nimensä mukaisesti perheen monivivahteisesta elämästä, johon on kuulunut niin vastoinkäymisiä kuin ilonaiheitakin.

terttuja kirja

Kirjan ensimmäinen kolmannes kertoo raskaasta sota-ajasta, perheen evakosta Ruotsiin, kotiinpaluusta ja sodan jälkeisestä elämästä. Terttu Junttila kertoo tarkasti ja koskettavasti sodan kauhuista lapsen silmin. Kirjassaan Junttila muun muassa kertoo pikkutyttönä nähneensä julman teloituksen, josta kertoi äidilleen. Varjellakseen lapsiaan, äiti keksi hätävalheen, että miehet vain leikkivät sotaleikkejä. ,Junttila toteaa asian kirkastuneen hänelle 17-vuotiaana.

– Kittilän vanhalla apteekilla punnitsin pulveria paperikapseleihin iltapäivän tunneilla väsyksissä ja yhtäkkiä minulle kirkastui: ne sittenkin kuolivat oikeasti.

Sodan jälkeinen aika oli uudelleen rakentamisen aikaa ja siihen sekä taiteilijaperheen arkielämän kuvaukseen keskittyy kirjan toinen kolmannes. Junttila kertoo perheen elämästä yllättäviä yksityiskohtia, kuten salatusta isosiskosta ja Esko-veljen mystisestä katoamisesta. Kirjan lopussa kerrotaan tarinoita Junttilan suvusta sekä Einari Junttilan viimeisistä vaiheista.

Kahvikupillisen mittaisia tarinoita.

Kirja on kirjoitettu elävästi ja tarkasti, kiitos Terttu Junttilan terävän pään ja hyvän muistin. Perheen elämänvaiheet on kuvattu kirjassa loogisesti aikajärjestyksessä ja pienissä osissa. Pikku tarinoita on mukava lukea vaikkapa aamukahvin lomassa. Kirjailija on itsekin tyytyväinen lopputulokseen.

– Tuntuu tosi ihanalle ja kevyelle, kun iso työ on saatu päätökseen. Olen todella tyytyväinen, sillä kirja on minun, isäni, kotimme ja elämämme näköinen. Kirja on rehellinen kuvaus elämästämme, ja joka sana on totta, painottaa Terttu Junttila.

Kirjailija toteaa, että teosta ei ole tekaistu nopeasti, sillä esimerkiksi faktojen tarkistamiseen ja kirjoittamiseen ylipäänsä on kulunut runsaasti aikaa. Junttilan lapset ovat sanoneet äidilleen kirjan julkaisemisen jälkeen, että nyt voisi olla levon paikka, mutta kirjailija ei malta levähtää. Päinvastoin, naisella tuntuu olevan runsaasti uutta virtaa.

– Omaelämäkertani on jo työn alla. Kustantaja, Mediapinta, on kannustanut minua kirjoittamaan ja on kiinnostunut julkaisemaan kolmannen kirjani vaikka jo vuoden päästä, Terttu Junttila iloitsee.

Virpi Kallio

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas