Levinyt!
 

Hiihtoladuille mahtuvat sekä ihmiset että koirat

12.04.2018

Levillä koiralatuja vajaat 40 kilometriä.

Levin koiralatuverkosto laajeni pari vuotta sitten, kun laajennuksia tehtiin Levijärveltä Luvattumaahan ja edelleen Nuotiokahvila Marja-Leenalle, sekä Akanrovasta Levijärvelle. Levin koiralatuverkosto on tällä hetkellä 36 kilometriä.

Sari Malkki iloitsee Levin kattavasta koiralatutarjonnasta, jonka japaninpystykorva Mintulla ja alaskanmalamuutti Dustylla onkin lyhyt matka laduille.

koirahiihto

– Pääsemme suoraan kotoa Levijärvelle, josta jatkamme Luvattumaahan ja edelleen Marja-Leenan kahvilaan. Tykkään palkita koirat makkaralla ja haluan myös kannattaa paikallisia yrityksiä.

Vielä pari vuotta sitten Sari Malkki hiihti koiriensa kanssa usein, mutta nyt jo 10-vuotiailla koirilla on terveysongelmia, joten liikaa rasitusta tulee välttää. Sen ne tuntuvat tietävän itsekin.

– Minttu saattaa ilmaista, että se ei halua hiihtolenkille, vaan potkukelkkalenkille, jolloin se saa istua viltillä vuoratussa korissa kelkan kyydissä.

Koirat ovat hyvin hallinnassa.

Malkin mukaan ihmiset pitävät hiihtoladuilla koirat hyvin hallussa, eikä kiperiä tilanteita ole ollut.

– Ihmiset hiihtävät todella paljon koiriensa kanssa, ja koirat pidetään kiinni, kuten kuuluukin. Myös koirattomat ihmiset suhtautuvat kivasti meihin lemmikkien kanssa liikkuviin.

Myös Tanja Nuottila allekirjoittaa sen, että koirahiihtäjät tietävät säännöt ja noudattavat niitä. Hänen mukaansa toinen toistaan kunnioittaen laduille mahtuvat niin ihmiset kuin koiratkin. Nuottilan perheessä on 8-vuotias parsonrussellinterrieri ja 1,5-vuotias labradorinnoutaja.

koirahiihto_labbis

– Puolitoistavuotiaan Haltin kanssa olemme aloittaneet koirahiihdon tänä talvena. Halti on tottelevainen ja herkuille perso, joten sitä on helppo motivoida ja opettaa lajiin.

Nuottila hiihtää koiriensa kanssa useimmiten Levijärven alueella. Levikeskuksen lähellä sijaitseva Immeljärvi vetää puoleensa enemmän turisteja ja on näin ollen vilkkaampi kuin Levijärven seutu. Immeljärven rannalla ja aivan koiraladun varrella sijaitseva Vohvelikahvila Riihen makkaranpaistonuotio on koirille varsin mieluisa taukopaikka.

Koirahiihdon lyhyt oppimäärä.

Totuta koira valjaisiin ja suksien aiheuttamaan ääneen. Opeta sille liikkeellelähtö, pysähtyminen, kääntyminen oikealle ja vasemmalle, sekä vauhdinlisäys.

Koirahiihdossa tarvitaan hiihtovälineiden lisäksi koiralle sopivat vetovaljaat, hiihtäjän selkää tukeva vetovyö sekä vetovyön ja valjaiden väliin kiinnitettävä joustava hihna.

Koiran kanssa saa liikkua vain koirahiihtoon tarkoitetuilla laduilla tai erillisillä koirahiihtovuoroilla. Hyviin tapoihin kuuluu ilmoittaa ohitustilanteissa toiselle koirahiihtäjälle hyvissä ajoin kumpaa puolta on aikomus ohittaa, sekä korjata koiran jätökset laduilta.

Tärkeintä koirahiihdossa on, että sekä koira että ihminen nauttivat.

Virpi Kallio

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas