Levinyt!
 

Ante Aikio kirjoittaa kiehtovasta saamen mytologiasta

12.04.2018

Jännitystä löytyy omista juurista.

Ante Aikio, s. 1985, tunnetaan Levillä Samilandin yrittäjänä, joikutaiteilijana, poromiehenä ja myös kirjailijana. Ante on kotoisin Inarista ja isänsä Niiles-Jouni Aikion tavoin suosittu joikaaja tunturin tilaisuuksissa. Maailman valloitukseen nuori joikaaja lähti jo 3-vuotiaana, kun hän oli keikalla Japanissa isänsä matkassa.

antejaporot

– Olen ennen kaikkea porotalousyrittäjä, joka on käynyt ravintolakoulun. Ensimmäiset härkäsafarit yrittäjänä tein Villille Pohjolalle 21-vuotiaana, ja silloin jo tajusin, että matkailualalla on oltava monipuolinen, pienistä puroista tulee elanto, kaikenlaista on tehtävä, sanoo Ante.

Kirjoittaminen on kiehtonut Antea nuoresta. Ja hyvänä kirittäjänä oli pienellä pojalla varsin vilkas mielikuvitus.

– Olin rakentanut perheen vaatehuoneeseen kokonaisen satumaailman eri kylineen ja teineen ja polkuineen ja selitin silmät kirkkaina äidille, miten siellä maailmassa eletään. Katsoin innoissani YLEN Hobitit-sarjaa ja kaikenlaiset fantasiat kiehtoivat.

– Ymmärsin jo 18-vuotiaana, että meillähän on saamelaisilla oma ja valtavan rikas mytologia ja tarumaailma. Tutkin ja kahlasin läpi sellaiset kirjailijat ja tutkijat, jotka olivat Lapista julkaisseet. Luin Itkosen, Paulaharjun, Pentikäisen ja Thurin tarinoita ja tekstejä ja aloin myös itse kirjoittaa pöytälaatikkoon. Onneksi ne tekstit jäivätkin sinne laatikkoon…

Samilandin näyttelystä tie kirjailijaksi.

Vuonna 2011 avattiin Levi Summitin alakertaan Unesco Observatorion kulttuurikyläohjelmaan kuuluva Samiland.

Ante teki näyttelyä rakentaessaan suuren työn, kun hän laati kaikkiin esineisiin ja kuviin selostustekstit. Kirjallista materiaalia alkoi tulla kuin itsestään.

– Jouduin näyttelyä valmistaessa perehtymään tosi paljon tutkijoiden teksteihin ja sieltä syntyi sitten kuin vahingossa myös materiaalia omiin kirjoihini.

Vuonna 2013 Ante Aikio ja yhtiökumppanit perustivat saamelaiseen mytologian ympärille yrityksen Goranus, joka etsii saamelaisen mytologian hahmoja ja niiden kuvauksia historiallisista lähteistä pyrkien luomaan ulkoiset piirteet löydetyille figuureille. Anten kirjojen kustantajana toimii Reuna kustantamo ja kirjakauppa oy.

– Samiland tuntuu kiinnostavan varsinkin ulkomaalaisia matkailijoita, tässä on ollut hauska havaita, että suomalaiset kävijät ovat lähinnä aikuisempia, jo seniorikansalaisia, mutta keskieurooppalaiset tulevat perhekuntina, tämä kiinnostaa kaikkia vauvoista vaareihin.

Kritiikistä oppii.

Ante ei ole suorittanut yliopistollista arvosanaa missään kielissä eikä käynyt kirjoittamisen kursseja, vaan toteaa, että Suomessa tuijotetaan liikaa koulutukseen ja lokeroidaan tutkintojen perusteella ihmisiä liian rankasti.

– Itse luen tosi tarkasti saamani kritiikin ja otan niistä opikseni, mutta suomalaisen stereotypian mukaan saamelainen poromies ei voi olla kirjailija.

Joka tapauksessa Ante Aikio julkaisi esikoisteoksensa Aigi-sarjan I-osan Jänkäjärven syöverit vuonna 2013. Kirja on käännetty englanniksi, ja pohjoissaameksi kirjan ovat kääntäneet Pekka Sammallahti ja Inga Guttorm. Vuonna 2015 Aigi-saaga sai jatkoa, kun Ante Aikio jatkoi lovinoita Aigin vaiheita kuvailevan teoksen Lovi.

Ante on ollut jälleen ahkerana ja tänä vuonna häneltä ilmestyi Stallun pata, novellikokoelma, joka vie samoihin kiehtoviin saamelaistaruston maailmoihin kuin aikaisemmissakin teoksissa, tällä kertaa opettavaisina erillisinä tarinoina.

Kun Anten kirjoja haluaa ostaa nopeasti, niitä löytyy Samilandista Leviltä sekä Cafe Summitista. Lisäksi niitä on myynnissä kirjakaupoissa ympäri maan.

Jaspis Toivonen

Reunalla.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas