Levinyt!
 

Tapani Tavilta 10. runoteos Keskiyön auringon ja kaamoksen työviikko

05.04.2018

Vähän ehkä snobbailua?

Lappiin ja Kittilään asettunut kirjailija, runoilija ja toimittaja Tapani Tavi on julkaissut järjestyksessä toisen pohjoisessa syntyneen runoteoksen. Ensimmäinen täällä kirjoitettu runokokoelma, Milja idän ja pohjoisen joen nainen, on vuodelta 2016.

– Olen kirjoittanut pitkään, sillä vuonna 1986 jätin lopullisesti rokkihommat, soitin aina 30-vuotiaaksi asti bändissä ja aina piti porukassa tehdä kompromisseja, kun piti kuunnella kohteliaasti kaikkia. Päätin itsenäistyä ja yksin kirjoittaminen sopi minulle.

Tapani Tavi on kirjoittanut monenlaista tekstiä, mutta runous on hänen omintaan.

– Olen kai siinä suhteessa vähän snobi, sillä runous on minusta ainutlaatuisempaa kuin suora proosateksti. Olen kuitenkin Suomen Kirjailijaliiton jäseneksi hyväksytty eli kirjailijan titteliäkin voin kantaa. Ja kai runot syntyvät perimästäkin johtuen, kun juuret ovat Karjalassa ja siellä on ollut runonlaulajia maailman sivu. Rokkielämässä tein myös laulujen tekstejä, lyriikkaa syntyy siten luonnostaan.

Kittilään asettunut mies tutkailee teoksessaan tämän perän asioita ja elämää omien juuriensa kautta. Paljon on samaa ja vähän eriäkin, elämä täällä. Suurin ero lienee vuodenajoissa, kaamos on iso asia, se nousee esiin Tavin teksteissä.

Runojen ohella Tapani Tavi vetää Kittilässä avointa kirjoittajaryhmää, joka tapaa harvakseen toisiaan Kittilän pääkirjastossa. Sähköpostit viuhuvat sen sijaan sukkelammin, sillä kaikki ryhmän jäsenet eivät asu Kittilässä. Viime vuonna ryhmä julkaisi ensimmäisen antologiansa ja tarkoitus olisi vuosittain saada jotain julkaistua ryhmän olemassa olon 10 vuoden aikana. Tavin rooli ryhmän vetäjänä on tukea ja innostaa, rohkaista ja antaa kritiikkiä, jota ryhmän keskenkin annetaan.

Omaperäinen luomisprosessi.

Tapani Tavin runot syntyvät omalla kaavalla, ne nousevat ensin muistiinpanoiksi kalenterin sivuille, joille nousee ensin satoja yksittäisiä avainsanoja ja sanaliittoja, irrallisia lauseita, sanoja toistensa perään. Seuraavaksi muistiinpanot siirtyvät työhuoneen seinälle ja sieltä ne jalostuvat edelleen puhtaaksikirjoituksen yhteydessä lauseiksi ja mietelmiksi. Kun runoteoksen kaari on kypsä, kirjailija sen huomaa kyllä, milloin on aika lopettaa ja työ on valmis.

– Kirjoja voisi tietysti olla julkaistuna jo vaikka 60 kappaletta, mutta minulla on niitä nyt vain kymmenen. En kuitenkaan halua lähteä säheltämään ja toistamaan itseäni, jolloin määrä korvaisi laadun. Kun löysin oman työtapani, tuli ensimmäisen teoksen jälkeen sellainen oikeasti lämmin olo. Sillä ei näitä minun kirjoituksiani osaa kukaan muukaan tehdä.

Tavi kertoo haluavansa tehdä myös lasten lorukirjan. Ja seuraava runokirjakin on jo hyvässä alussa.

Teos pitää otteessaan.

Uusimmassa teoksessaan Tavi miettii ja kuvailee miehen maailmaa perheessä, isänä, rakastajana. Esiin tulee vaikeitakin aiheita nykyihmiselle, miten suhtautua joutsenen mahdolliseen metsästykseen tai homoseksuaalisuuteen. Joskus arki järkyttää, kun autonvaloihin syöksyy jänis itsemurhaan, ja vielä kotiportilla. Kätevä isäntä sen sitten nylkee ja laittaa riippumaan. Runoteos toimii siis jopa keittokirjana, kun sen tarkoin lukee.

Ja keskittyen Tavin tekstiä pitääkin lukea. Sitä huomaa istuvansa tanakasti kirjan loppuun asti. Välillä haukkoo henkeä ja välillä tirskahtaa nauruun, mutta Keskiyön auringon ja kaamoksen työviikko pitää otteessaan. Hyvin on mies tämän seudun itselleen haltuun ottanut, Suomen Kittilässä.

Jaspis Toivonen

 

Tapani Tavi s. 1962 Savonlinnassa, asui 1974–2014 Enossa ja Joensuussa, ja vuosina 2006 ja 2007 oli kotipaikka Helsinki. Vuodesta 2014 lähtien Tavi on asunut Kittilässä perheineen.

Runoteokset: Keskiyön auringon ja kaamoksen työviikko 2018. Milja idän ja pohjoisen joen nainen 2016. Hauki latvavesien banaani 2014. Lapsen teko 2012. Rukoushuoneen portinvartija 2011. Lastenvaunut pääkaupungissa 2008. Rantalaisia 2008. Erakon perhe 2006. Kissa Metsäläinen 2000. Teurastamokyyhky 1995.

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas