Levinyt!
 

Kelkkareitit parhaimmillaan, muista pysyä reitillä

12.02.2015

Ajonopeus tilanteen mukaan.
Moottorikelkkakausi alkaa olla parhaimmillaan, ja on hyvä aika kerrata perusasiat, jotta kaikilla olisi reiteillä turvallista. Moottorikelkan maksiminopeus maastossa on 60 ja vesistön päällä 80 km/h, mikäli merkein ei ole muuta määrätty. Ajonopeus kannattaa sovittaa kuitenkin niin, että kelkan saa aina pysäytettyä reitin näkyvällä osalla.
- Mutkassa kannattaa pysyä omalla kaistalla eikä oikoa, sillä sen takana voi olla vastaantulija. Koska reiteillä liikkuu monentasoisia kuljettajia, ei koskaan voi tietää, mitä muita kohdattaessa tulee vastaan, sanoo vanhempi konstaapeli Matias Kinnunen Kittilän poliisista.

Mkelkkapoliisit

Vanhemmat konstaapelit Jarkko Pyykkönen ja Matias Kinnunen valvovat moottorikelkkailua, jotta se olisi kaikille turvallista. Malttia kelkkailuun ja ajonopeus tilanteen mukaiseksi, he toivovat.


- Jos kyydissä on lapsi, hänen paikkansa ei ole koskaan kuljettajan etupuolella, sillä pieni kyydittävä voi törmäyksessä rusentua takana istuvan ja ohjaustangon väliin. Sekä kuljettajalla että matkustajalla tulee olla päässä hyväksytty kypärä, jonka hihna on säädetty sopivalle kireydelle ja on ennen kaikkea kiinni.
- Moottorikelkkailua koskevat muuten samat säädökset kuin autoliikenteessä, mutta kelkalla ei ole asiaa tien päälle. Tietä myöten saa ajaa reitiltä vain lähinnä olevalle tankille, ja koska reitit menevät Kittilässä ja Levillä tankeille asti, tien päälle ei ole asiaa, vaan siitä seuraa sakkorangaistus, kuten ylinopeudestakin. Kovasta ylinopeudesta saa kelkallakin ajokortin kuivumaan, samoin rattijuopumuksesta.

Pysy reitillä tai syyllistyt rikokseen.
Maastoliikennelain mukaan moottorikelkalla ei saa poistua merkityltä reitiltä maastoon kuin maanomistajan luvalla. Reitin ulkopuolella ajaminen on rikos, ja siitä seuraa vähintään kuuden päiväsakon rangaistus. Jos samalla aiheuttaa haittaa luonnolle, ympäristölle tai luontaiselinkeinoille, rangaistus kovenee huomattavasti, kansallispuiston maastossa tulee samalla syyllistyneeksi vielä luonnonsuojelurikkomukseen.
- Luvaton reittien ulkopuolella ajaminen aiheuttaa taimikkotuhoja maanomistajille, ja niiden aiheuttaja on korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta. Esimerkiksi pääosaa Lapin maa-alueista hallinnoiva Metsähallitus vaatii aina rangaistuksen luvattomalle kelkkailijalle ja tapauskohtaisesti myös korvauksia, jos on aiheutunut tuhoja maastossa, Kinnunen sanoo.
- Puiden taimet eivät välttämättä näy lumen alta, mutta ne katkeavat helposti kelkan telan pyöriessä ohuiden latvojen yli. Tuhottu taimikko voi vaatia maan uudelleenmuokkauksen ja puiden istutuksen, korvaussummat voivat kohota suuriksi. Eksyminen ei käy selitykseksi, sillä merkityltä reitiltä on mahdoton eksyä vahingossa umpihankeen, sanoo erätarkastaja Mika Seurujärvi.

Mkelkkaviranomais

Vanhemmat rajavartijat Lasse Lompolojärvi ja Timo Kurkkio, vanhemmat konstaapelit Matias Kinnunen ja Jarkko Pyykkönen sekä erätarkastaja Mika Seurujärvi ovat valmiina moottorikelkkailun valvontatehtäviin.


Moottorikelkkailua valvovat Tunturi-Lapin alueella poliisi, rajavartiosto ja erätarkastaja. Rajavartiosto tarkkailee kelkkailua myös helikopterin avulla ilmasta käsin. Kenellä tahansa on mahdollisuus ilmoittaa reittien ulkopuolella huomaamastaan luvattomasta kelkkailusta hätäkeskukseen, numeroon 112, sillä kysymyksessä on rikos, josta voi aiheutua haittaa muille osapuolille.
Ilmoituksen yhteydessä tulee mainita kelkan rekisterinumero tai muu tieto, josta rikoksen tekijä on tunnistettavissa. Todisteeksi tapahtuneesta voi ottaa myös valokuvan, onhan lähes jokaisella kamera puhelimessaan.
(Timo Koivisto)

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas